ITWatch

Fem partier kræver handling efter datalæk

Ordførere fra både Enhedslisten, SF, Konservative, Liberal Alliance og DF rejser over for Politiken kritik af, at danske patienter har fået lækket sundhedsdata til USA.

Claus Bech/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Det er helt uacceptabelt, at it-medarbejdere i USA har kunnet tilgå op imod 2,5 millioner patientjournalister fra danske borgere bosat på Sjælland via Sundhedsplatformen, som det forleden kom frem. Og der bør gøres noget. Det er der enighed om hos i hvert fald en håndfuld danske partier.

Det skriver Politiken søndag.

Fra rød blok er både Enhedslisten og SF iblandt kritikerne, men også de borgerlige partier Konservative, Liberal Alliance og DF ønsker handling på området fra en kommende sundhedsminister.

En af kritikerne er Enhedslistens IT-ordfører, Eva Flyvholm. Hun siger til Politiken:

"Jeg bor i Sorø. Det kan potentielt være mine data og min families data, som det her handler om. Jeg tænker, hvad mange andre danskere må tænke lige nu: Hvad i alverden laver mine sundhedsoplysninger et mystisk sted i USA? Hvornår skal det slettes? Hvad kan det blive brugt til? Helt ærligt, det virker jo absurd."

Hverken Region Hovedstaden eller Region Sjælland har villet kommentere sagen over for Politiken. Førstnævnte har tidligere gjort klart, at afdelingen for ekstern revision skal sikre, at der ikke bliver begået brud på datasikkerheden, skriver Politiken. De fem ordførere, avisen har talt med, ønsker alle som minimum, at Sundhedsstyrelsen ser nærmere på patientsikkerheden i Sundhedsplatformen på ny, når et nyt ministerium er på plads.

Eksperter er rystede: Danske patientdata ender i USA

Etisk Råd: Deling af sundhedsdata kan give folk uønsket viden

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger