Fald i optaget på uddannelser bliver kun værre herfra

Små årgange betyder, at det bliver svært at slå rekordoptaget fra 2020 på de videregående uddannelser. Dansk Erhverv peger på it-uddannelser som et fagområde, hvor det er lykkedes at tiltrække flere kvinder.
Uddannelses- og erhvervspolitisk chef i Dansk Erhverv, Mads Eriksen Storm, peger på it-fagene som et område, hvor man gennem en mangeårig indsats er lykkes med at tiltrække flere kvindelige studerende. | Foto: PR/IT-Universitetet
Uddannelses- og erhvervspolitisk chef i Dansk Erhverv, Mads Eriksen Storm, peger på it-fagene som et område, hvor man gennem en mangeårig indsats er lykkes med at tiltrække flere kvindelige studerende. | Foto: PR/IT-Universitetet
Af Ritzau

Der er sket et markant fald i antallet af unge, der er optaget på en videregående uddannelse denne sommer.

60.034 har i nat fået besked om, at de det kommende år kan begynde på uddannelse, og det er næsten 10.000 færre end rekordåret 2020.

Godt er der nogle særlige forhold, der påvirker tallene denne gang, men ifølge Mads Eriksen Storm, der er uddannelses- og erhvervspolitisk chef i Dansk Erhverv, bliver det ikke nemmere at slå den bestående rekord fremover.

”Det bliver kun værre herfra. Vi ser frem mod en årrække, hvor der bliver færre unge i de kommende ungdomsårgange. Så det fald, vi ser nu, vil bide sig fast og kommer kun til at være mere udtalt fremover.”

”Det er ekstra bekymrende på et tidspunkt, hvor vi i den grad står og mangler hænder. Så der skal findes helt andre løsninger, hvis vi skal sikre kvalificeret arbejdskraft fremover,” siger han.

Corona påvirker optag

De akutte forhold, som er med til at gøre antallet af optagne studerende kunstigt lavt i år, er netop, at vi har et glohedt arbejdsmarked, som gør, at nogle unge har taget arbejde i stedet for at uddanne sig.

Corona spiller også ind på den måde, at ekstraordinært mange måtte skrotte et planlagt sabbatår, da restriktioner lukkede verden ned og derfor påbegyndte en uddannelse tidligere, end de måske ellers ville have gjort.

Til gengæld har man permanent sløjfet en række engelsksprogede uddannelser fra og med i år for at forhindre udlændinge i at uddanne sig her og bagefter rejse hjem, uden at Danmark får nytte af de kundskaber, de har tilegnet sig her.

Det er årsagen til en væsentlig del af faldet i antallet af studerende, og det bekymrer Mads Eriksen Storm.

”Vi synes, at man skal kigge på den aftale igen og åbne op der, hor vi mangler arbejdskraft. Og så skal vi se på, hvordan vi kan få flere til at blive, for vi kommer til at mangle dem,” siger han.

Gemt potentiale

Han mener også, at der ligger et potentiale gemt i de unge, der enten slet ikke får en uddannelse, eller som har en studentereksamen, men ikke får en videregående uddannelse.

Og så ligger der en mulighed i de fag, der enten er meget mande- eller kvindeprægede.

”Hvis eksempelvis institutionerne blev bedre til at rekruttere mænd, så kunne det måske anspore flere mænd til at søge ind på pædagoguddannelserne, hvor man mangler studerende,” siger Mads Eriksen Storm.

Han peger på it-fagene som et sted, hvor det med en mangeårig indsats er lykkedes at tiltrække flere kvinder.

Optaget på it-uddannelser falder: ”Det er virkelig nedslående”

Dansk Industri: Uddannelsestal er ingen solstrålehistorie for it-virksomhederne

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også