Coronakrisen har efterladt it-arbejdsmarkedet glohedt

Lønninger er gået i vejret og ligger over den gennemsnitlige udvikling. Antallet af jobannoncer er på sit højeste niveau nogensinde. Efter et mindre coronadyk er der igen sæt tempo på it-arbejdsmarkedet.
Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i ingeniørernes fagforening IDA. | Foto: IDA/PR
Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i ingeniørernes fagforening IDA. | Foto: IDA/PR

Coronakrisen har efterladt it-branchen glohed. Det gælder i høj grad manglen på medarbejdere, men også lønninger og antallet af ledige stillinger er skudt i vejret.

Sådan lyder det fra en stribe aktører i branchen overfor ITWatch.

"Det er blevet et arbejdsmarked på steroider," siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i ingeniørernes fagforening IDA.

Det skyldes blandt andet, at de projekter, som it-branchen står for at løse ikke bare en nogen, man pludselig dropper eller udskyder i længere perioder, vurderer Morten Thiessen.

"It-branchen ikke er så følsom over for konjekturer som mange andre brancher, fordi den består af mange mennesker og mange virksomheder, der uanset hvad har en digital dagsorden de skal løse for rigtig mange private og offentlige virksomheder," siger Morten Thiessen.

Det er et billede, man godt kan genkende i brancheforeningen IT-Branchen, der længe har påpeget, at den øgede aktivitet sætter sine spor på arbejdsmarkedet.

"Arbejdsmarkedet er brandvarmt. Virksomhederne har længe manglet arbejdskraft, og det er værre end nogensinde," siger Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

IT-Branchen hæfter sig især ved, at virksomhederne i stigende grad har svært ved at skaffe medarbejdere til de mange ledige stillinger.

Jobfest

Antallet af nye jobannoncer slog rekord i 2021, da der i juni måned blev opslået 2139 nye it-stillingsopslag på jobsiden Jobindex.dk.

Det var det højeste antal nye stillinger nogensinde på platformen, og samme antal blev opslået igen i november 2021.

"Antallet af jobannoncer inden for it har stabiliseret sig omkring 2000 nye jobannoncer hver måned. Det er det højeste niveau nogensinde," siger direktør i Jobindex Kaare Danielsen.

Antallet af nye jobannoncer er steget stødt siden afslutningen på finanskrisen i 2009, hvor der kun var i omegnen af 500 nye opslag hver måned.

Kun den store coronanedlukning i 2020 fik kurven til at knække, og antallet faldt til omkring 1000 nye annoncer om måneden. Kun halvdelen af, hvad der bliver lagt op af jobannoncer i dag.

Samtidig steg ledigheden markant bland medlemmerne hos de it-professionelles fagforening, Prosa. Blandt de omkring 13.000 medlemmer var hele 6,31 pct. ledige

"Der var et kort øjeblik, hvor man slap foden fra speederen, men siden har vi set at omsætning og vækst er buldret afsted. Det betyder, at der er fuld fart på kedlen i it-branchen," siger Mette Lundberg.

Siden er antallet af jobannoncer som nævnt gået i vejret, og ledigheden er faldet yderligere til et mere normalt niveau på 4,35 pct. i følge Prosas tal.

Men det betyder ikke, at udfordringerne også har lagt sig til ro. 60 pct. af virksomhederne, der er medlemmer af IT-Branchen siger, at de har måttet opgive at besætte stillinger og derfor også tak nej til opgaver.

Lønfest

Konkurrencen kommer nu heller ikke kun fra IT-Branchens medlemsvirksomheder, men fra virksomheder fra alle brancher.

Virksomheder, der hjemtager it-udvikling og digitaliseringsprojekter står i flere tilfælde og lokker med en større pose penge til løn. Seneste lønstatistik fra Prosa viser, at det i høj grad er i finansverdenen, at it-professionelle kan hente en høj løn.

"Der er en efterspørgsel fra hele erhvervslivet, som nu går ind og tager af den pulje, som it-branchen jo også tager fra. Andre sektorer suger ganske enkelt medarbejder," siger Mette Lundberg.

Det er et billede, som de kan genkende i IDA.

"Vi er kommet os over coronachokket, og der har ligget en masse jobskifter og ventet på at blive gennemført. Skal man ændre sin løn, er et jobskifte den nemmeste vej til at gøre det," siger Morten Thiessen.

Ifølge IDA's seneste lønstatistik fremgår det, at lønninger til medlemmer med arbejde inden for it og telekommunikation er steget mere end gennemsnittet og markant mere end inflationen.

5,1 pct. er lønnen steget fra maj 2020 til maj 2021. I samme periode er det kun gruppen med arbejde inden for entreprenørvirksomhed samt bygge og anlæg, der med en stigning på 7,1 pct ligger med en højere lønvækst.

"Der er ingen tvivl om, at der bruges ekstra resurser i kampen om at rekruttere," siger Mette Lundberg.

Men IT-Branchen så hellere, at der blev gjort noget for at gøre puljen, hvorfra man rekruttere, større.

Brancheforeningen har længe efterspurgt politisk handling, og det ønske er kun blev større, efter IT-Universitetet fremlagde planer om at skære 86 pladser om året grundet de politiske planer om udflytning af studiepladser.

"Der er stor undring i branchen over, at der ikke er politisk vilje til at sikre arbejdskraften, mens de har en digitaliseringsdagsorden, hvor der er behov for kompetencerne," siger Mette Lundberg.

Capgemini-topchef vil gøre op med gammel kultur i konsulentbranchen

2021 har været historisk godt for den danske it-branche

Lønninger i it-branchen presses op af manglen på arbejdskraft

Nye it-stillingsopslag ligger på højeste niveau nogensinde 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også