ITWatch

Vismænd spår stort økonomisk tilbageslag grundet corona

Det danske bruttonationalprodukt kan falde mellem 3,5 og 5,5 procent i år, vurderer De Økonomiske Råd.

Overvismand Carl-Johan Dalgaard | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Coronakrisen kommer til at give et stort tilbageslag i den danske økonomi i år.

Ifølge De Økonomiske Råd kan det danske bruttonationalprodukt (bnp) falde med alt fra 3,5 procent til 5,5 procent i indeværende år.

Størrelsen af faldet kommer ifølge De Økonomiske Råd til at afhænge af, hvor længe den midlertidige nedlukning af landet og de midlertidige hjælpepakker fortsætter.

I et optimistisk scenarie, hvor økonomien relativt hurtigt vender tilbage til det normale niveau, forudses der et fald i bnp på 3,5 procent.

Mere dystert ser det ud i et pessimistisk scenarie med en anden smittebølge med deraf tilknyttet nedlukning og nye hjælpepakker. I den situation forudses der et bnp-fald på 5,5 procent.

"Begge scenarier indebærer store offentlige underskud og en stigning i den offentlige gældskvote."

"De offentlige finanser er imidlertid i udgangspunktet sunde, og forværringen af den offentlige finanser er midlertidig i sin karakter."

"Derfor indebærer svækkelsen af de offentlige finanser i sig selv ikke nogen nævneværdig svækkelse af den finanspolitiske holdbarhed," skriver De Økonomiske Råd i en pressemeddelelse.

Rådene tilføjer, at det er sandsynligt, at coronakrisen også vil sætte sig spor ind i 2021, og at svækkelsen af de offentlige finanser ikke kun bliver kortvarig - særligt i det tilfælde, hvor der kommer en anden smittebølge.

De Økonomiske Råd består af Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd. Rådenes fælles formandskab leverer uafhængig rådgivning til landets økonomiske og miljøøkonomiske beslutningstagere.

Mette Frederiksen sætter økonomien øverst efter coronakrise

EG er klar med oplukningsplan for hele virksomheden 

Mere fra ITWatch

Tidlig investor smækkede kassen i for Drugstars: Tidsplan og økonomi skred

Det ville tage længere tid og koste mere end først estimeret at indfri de store ambitioner, som venturefonden Byfounders havde til e-health-firmaet Drugstars, og derfor var fonden – i lighed med Drugstars’ andre tidlige investorer – ikke villig til at stille op med kapital til det nu konkursdømte selskab.

Jim Snabe: Den digitale gevinst bliver større hvis vi skynder os

Dansk Industri fremlægger i dag sine anbefalinger til den danske digitaliseringsstrategi, der kommer i kølvandet på anbefalingerne fra regeringens eget digitaliseringspartnerskab tidligere på måneden. Begge udvalg mener, at det haster med nye visioner for Danmark.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs