ITWatch

Facebook bliver hærget af ondsindet reklamevirus

En ondsindet virus har indtaget det sociale medie Facebook og sender virusbefængte beskeder videre.

Sikkerhedsekspert Peter Kruse blev søndag opmærksom på, at en ondsindet virus plager Facebook. | Foto: /ritzau/AP/Noah Berger

En virus hærger på Facebook og den tilhørende beskedapplikation, Messenger.

Peter Kruse, der er it-ekspert i firmaet CSIS Security Group, blev søndag opmærksom på den ondsindede virus, der ifølge ham kan have ramt i tusindvis.

"Det er svært at sige, hvor mange der er tale om, fordi man kan være ramt uden at vide det. Det kan være 10.000 eller 100.000, men det er med sikkerhed mindst tusind mennesker alene i Danmark," siger han.

Ifølge Peter Kruse overtager virusset ikke identiteter. Derimod klikker den ind på flere reklamer, hvilket sikrer bagmændene penge.

Den kan også klikke ind på andre hjemmesider. Det kan give computeren flere virusser, der kan skabe langt større problemer for de berørte.

Virusset, der går under navnet Vikin, bliver spredt både via facebookopslag og i private beskeder i Messenger. Det sker ved, at man modtager et link til en video fra en ven eller bekendt.

Linket fører til en hjemmeside, der ligner YouTube, og som fortæller, at man skal installere et plug-in for at se videoen. Gør man det, installerer virusset, og det vil sprede sig videre gennem vennenetværket på Facebook.

Derfor skal man være opmærksom på, at man kun installerer plug-ins fra kendte afsendere. Er uheldet ude, skal man slette udvidelsen, genstarte sin browser og lave et nyt kodeord til Facebook.

Det kan tager timer eller dage, før virusset ikke rumsterer online længere, mener Peter Kruse.

Det er ifølge ham langt fra det sidste, vi har set til de ondsindede angreb via Facebook, fordi vi har større tillid til det sociale medie end eksempelvis mail.

"De kriminelle har set, at Facebook er en oplagt platform til at sprede ondsindet kode, og det kommer vi desværre til at se dem misbruge i fremtiden også," siger han.

/ritzau/

Cyberangreb kan koste trecifret milliardbeløb

"Mine ansatte ved, at de skal tage telefonen, hvis jeg ringer til dem midt om natten"

Mere fra ITWatch

Det "skræmmende" spionvåben Pegasus får Folketinget til at øge beskyttelsen

Fremmede magter har overvåget telefonerne hos toppolitikere og magtkritiske journalister ud over Europa. I Danmark advarer PET om, at ”visse politikere og embedsmænd er prioriterede mål” for aflytning, og Folketinget vil nu beskytte danske politikere mod et bestemt overvågningsprogram. Europa-Parlamentet er allerede gået i gang.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs