Kaspersky: Danmark er ramt af hackerangreb

En lang række lande er ramt af et angreb med ransomware. Ifølge it-selskabet Kaspersky er Danmark ramt.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
RITZAU

Danmark er et af 74 lande, der fredag er ramt af et omfattende hackerangreb med såkaldt ransomware, hvor filerne på en computer låses.

Det oplyser Leif Jensen, direktør i it-sikkerhedsselskabet Kasperskys nordiske afdeling, til TV2.

"Jeg kan se på vores kort, at Danmark er blevet forsøgt angrebet inden for de første timer af angrebet," siger han til mediet.

Direktøren har ikke fået nogen meldinger om, hvorvidt det er lykkedes hackere at få fat i danskeres data. Ifølge ham tyder intet på, at andre nordiske lande er ramt.

Hackere går i stigende grad efter store virksomheder

Først kom det frem, at angrebet havde ramt en række hospitaler i England. Senere oplyste den britiske premierminister, Theresa May, at angrebet ikke kun havde ramt det offentlige britiske sundhedsvæsen, NHS.

"Dette var ikke rettet mod NHS. Det er et internationalt angreb, og en række lande og organisationer er blevet berørt," siger hun.

Ifølge BBC er det blandt andet USA, Kina, Rusland, Spanien, Italien og Taiwan, der også er ramt.

Det kan være yderst svært at finde ud af, hvem der står bag det verdensomspændende hackerangreb. Det vurderer Henrik Larsen, der er chef for it-sikkerhedsorganisationen DKCert.

"Det er helt tydeligt, at det er afpresning, og at en kriminel organisation står bag."

"Men det er meget vanskeligt at spore. Det foregår på det mørke internet, hvor man hopper igennem mange lag. Det er sket, at nogle er blevet fanget, men det er sjældent," siger han.

Aktører i it-sikkerhedsbranchen: Vi er en branche i vækst

Ifølge ham er de kriminelle yderst organiserede, og det er en hel branche, hvor folk møder ind på arbejde fra 9-16 som ved et normalt job. De it-kriminelle arbejder blandt andet med baser i Nigeria, Østeuropa, Rusland og USA.

"Der er forskellige afdelinger. I nogle sidder man og udvikler malware, andre sidder og oversætter mails, så de er troværdige, mens nogle tager imod pengene. Så det er meget organiseret," siger Henrik Larsen.

På ramte computere i England, dukker der en besked op på skærmen, hvor brugeren kræves en løsesum på 300 dollar i bitcoin for at låse filerne op igen.

"Der må være mange, der betaler. Det ser ud til at være en milliardforretning på verdensplan," siger Henrik Larsen.

Center for Cybersikkerhed oplyste tidligere fredag, at Danmark ikke var ramt af angrebet. Det har ikke været muligt at få det bekræftet.

Alexandra Instituttet ansætter to sikkerhedseksperter

Sikkerhedseksperter: De ansatte er det svage led

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også