Finder hullerne i digitale oste: Danske iværksættere sælger startup til milliardkoncern

Amerikanske F5 har udvidet med opkøbet af et blot to år gammelt, dansk selskab, der har specialiseret sig i at finde hullerne i virksomheders digitale systemer.
Den amerikanske softwarekoncern F5 blev grundlagt i 1996 i delstaten Washington, der ligger ud til Stillehavet på den amerikanske vestkyst. I dag har koncernen hovedkontor i delstatens største by, Seattle, som bl.a. er kendt for udsigtstårnet "Space Needle". Koncernen har købt et selskab af to danske iværksættere | Foto: Matt Mills Mcknight / Reuters / Ritzau Scanpix
Den amerikanske softwarekoncern F5 blev grundlagt i 1996 i delstaten Washington, der ligger ud til Stillehavet på den amerikanske vestkyst. I dag har koncernen hovedkontor i delstatens største by, Seattle, som bl.a. er kendt for udsigtstårnet "Space Needle". Koncernen har købt et selskab af to danske iværksættere | Foto: Matt Mills Mcknight / Reuters / Ritzau Scanpix

Det danske tech-selskab Heyhack har fået ny ejer, blot to år efter stifterne, Anders Skovsgaard og Sebastian Brandes, satte selskabet i søen.

Det drejer sig om den børsnoterede, amerikanske milliardkoncern F5, som har specialiseret sig i at levere cloud-baserede sikkerhedsløsninger. 

F5 har købt alle ejerandelene i det danske tech-selskab, der fremover bliver en del af F5’s relativt nye forretningsplatform ”Distributed Cloud Services”. Platformen blev lanceret i starten af 2022 og har siden været et samlepunkt for F5-koncernens software-as-a-service-ydelser.

Ifølge Heyhack-medstifter Sebastian Brandes er det et forretningsområde, F5 prioriterer højt og derfor investerer tungt i. Både med interne ressourcer og nye opkøb.

”Det hele er stadig meget nyt for os, men vi kan tydeligt mærke, at vi er kommet til et sted, der får rigtig meget opmærksomhed, og som alle er utroligt engagerede i. Det føles godt at lande lidt i midten af hele af det,” siger han til ITWatch.

Sebastian Brandes og Anders Skovgaard fortsætter begge i F5 sammen med 3 ud af Heyhacks 4 medarbejdere.

De bliver alle siddende i Danmark, hvor selskabet hidtil har haft sit udgangspunkt og sine kunder.

I første omgang bliver opgaven for Heyhack-stifterne at lære F5-organisation bedre at kende og få det danske selskab til at passe ind, uden det går ud over forholdet til de nuværende kunder. 

Finder hullerne i digitale osten

Kernen i Heyhack er en digital løsning til automatisk at teste virksomheders webapplikationer. 

Det sker gennem såkaldte penetrationstests, hvor Heyhack groft sagt forsøger at hacke sig ind i sine kunders systemer for at finde huller, som fjendtlige hackere potentielt kan udnytte.

Sebastian Brandes fortæller, at Heyhack hurtigt tiltrak sig opmærksomhed fra en række danske virksomheder, også flere store, og bl.a. KMD, Bankdata og Netcompany har taget selskabets løsning i brug.

Men Heyhack løb også hurtigt ind i en betydelig udfordring.

”Vi er rigtig gode til at finde svaghederne i et system. Hullerne i osten så at sige. Og vi har bygget en af de bedste løsninger til det specifikke formål. Men det er ikke alle de virksomheder, vi hjælper, som har ressourcerne til selv at fylde hullerne ud,” siger han og tilføjer:

”Det kan derfor blive en frustrerende proces for nogle af vores kunder, når de skal forsøge at finde en måde at komme videre på.”

Det gik Heyhack-stifterne i gang med at undersøge mulige løsninger på. I den forbindelse tog de bl.a. kontakt til F5, som flere af Heyhacks kunder også var kunder hos.

I første omgang rakte de danske iværksættere ud til F5 med henblik på at få et samarbejde op at stå.

”Det blev hurtigt klart, at vi sammen kunne komme hele vejen rundt om vores kunders behov. Det blev vi meget begejstrede for, og så førte det ene til det andet,” siger Sebastian Brandes.

Derfor kunne F5 i begyndelsen af marts annoncere opkøbet af Heyhack i en pressemeddelelse, hvor koncernen skriver, at det ”komplementerer F5’s brede portefølje af beskyttelsesløsninger”.

Købt af global milliardkoncern

Forud for salget til F5 sad stifterne Sebastian Brandes og Anders Skovgaard med størstedelen af ejerandelene i Heyhack. 

Med i ejerkredsen havde de flere business angels og den danske venturefond Preseed Ventures Tech Fund I (PSV Tech01). I foråret 2022 skød investorerne ca. 11 mio. kr. i det dengang få måneder gamle Heyhack.

Ifølge Richard Breiter, medstifter og general partner i PSV Tech01, er Heyhack et ”enestående eksempel” på, hvordan iværksættere bør arbejde med at tilpasse deres produkter til efterspørgslen på markedet, det såkaldte product-market-fit

”Det er beundringsværdigt at se, hvor produktivt et lille team kan være og salget til F5 bevidner, at de har formået at bygge et innovativt cybersecurity-produkt,
”Det er beundringsværdigt at se, hvor produktivt et lille team kan være og salget til F5 bevidner, at de har formået at bygge et innovativt cybersecurity-produkt," siger Richard Breiter, medstifter og general partner i PSV Tech01 og medlem af Heyhacks bestyrelse frem til salget til F5 | Foto: Preseed Ventures / PR

”Deres konstante udvikling, kontinuerlige iterationer og tætte kontakt med deres kunder har været imponerende,” siger Richard Breiter, som før salget sad i Heyhacks bestyrelse:

”Det er beundringsværdigt at se, hvor produktivt et lille team kan være og salget til F5 bevidner, at de har formået at bygge et innovativt cybersecurity-produkt.”

Heyhack oplyser ikke omsætningstal, men havde i seneste regnskabsår en bruttofortjeneste på 2 mio. kr., der langt overvejende blev skabt på salg til danske kunder. 

Hos F5 bliver Heyhack en del af en global koncern med en omsætning i seneste regnskabsår på 2,8 mia. dollar, hvor knap 44 pct. kom fra salg til kunder uden for USA. 

Den samlede omsætning svarer til ca. 19 mia. kr. Et rekordbeløb for F5 og en stigning på 4 pct. fra året før.

Samme niveau forventer F5, at omsætningen vil stige med i år, hvor stigende renter og ”geopolitiske konflikter” ventes fortsat at lægge en dæmper på efterspørgslen fra kunderne.

Børsnoteret og allerede i Danmark

F5 blev stiftet i 1996 i den amerikanske delstat Washington, hvor selskabet stadig har hovedkontor. 

Ved udgangen af seneste regnskabsår i september 2023 havde koncernen over 6500 medarbejdere i alt i 47 lande. En håndfuld af dem sidder i Danmark i en salgsorganisation, der stammer fra koncernens milliardopkøb af softwareselskabet NGINX i foråret 2019.

F5 Networks, som er koncernens fulde navn, blev børsnoteret i sommeren 1999. Aktien er noteret på Nasdaq-børsen i New York. 

De to største investorer i dag er kapitalforvalterne Vanguard og Blackrock, der hver sidder med over 10 pct. af aktierne i koncernen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også