Vandværker vil holde hackere ude

Hackerangreb bliver mere almindelige – også på vandværker, hvor hackere kan forårsage store skader. Nu skal et nyt samarbejde holde hackerne ude.
Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Det kan blive dyrt og farligt, hvis hackerne får snuden indenfor i vandværkernes it-systemer. Mens hackerangreb kan medføre store udfordringerne på it-fronten, kan et angreb mod et vandværk i værste fald føre til, at forurenet drikkevand ledes ud til forbrugerne.

Det skal et nyt samarbejde nu forhindre, skriver Version2.

Et pilotprojekt blandt 15 vandværker skal nemlig nu sætte fokus på it-sikkerhed. Projektet er støttet af Industriens Fond.

Flere vandværker herhjemme har været udsat for hackerangreb. Blandt andet i Sønderjylland, hvor et angreb medførte, at vandværket fik slettet 50 terabyte data på mindre end et minut. Det skete via IP-adresser i Litauen, Schweiz og Frankrig. Hackerne krævede bitcoins for at afbryde angrebet – men fik det ikke.

Projektet hedder 'Samarbejdende Cybersikkerhed' og går blandt andet ud på, at der kobles en alarm på en overvågningsløsning, hvis der konstateres afvigelser i værkernes datastrømme.

Pirathjemmesider og apps tjener årligt milliardbeløb på reklamer

DSB's udgifter til it-sikkerhed er 10-doblet på to år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også