Datatilsynet udtaler kritik af Kriminalforsorgen

Kriminalforsorgen får kritik for ikke at give fængselsbetjent indsigt i dokumenter vedrørende hans ansættelse.
Foto: Datatilsynet PR
Foto: Datatilsynet PR

Datatilsynet har valgt at udtale kritik af Kriminalforsorgen i en sag, hvor en fængselsbetjent havde anmodet om indsigt i dokumenter.

Det oplyser tilsynet i en meddelelse.

Fængselsbetjenten havde anmodet om at få indsigt i dokumenter, som kunne bekræfte, at han havde deltaget i voldsomme episoder i løbet af hans ansættelse.

I første omgang afslog Kriminalforsorgen fængselsbetjentens anmodning. Begrundelsen var, at det ikke teknisk var muligt at fremsøge alle episoder, som betjenten havde deltaget i, men at det udelukkende var muligt at fremsøge de rapporter, som betjenten selv havde skrevet.

Efterfølgende klagede fængselsbetjenten over afslaget til Datatilsynet, som gik ind i sagen.

Derefter oplyste Kriminalforsorgen, at det alligevel var muligt at lave en søgning efter specifikke rapporter med hjælp fra systemleverandøren. Kriminalforsorgen gav derfor fængselsbetjenten indsigt i de rapporter, hvor betjentens navn var registreret.

Ifølge Kriminalforsorgen var det dog ikke muligt at foretage en søgning i rapporternes fritekstfelter for at afklare, hvorvidt fængselsbetjentens navn fremgik her. Det ville kræve en søgning i 8-10 mio. dokumenter, som ikke kunne understøttes teknisk i systemet, lyder det.

"Efter en gennemgang af sagen – og efter at sagen har været forelagt Datarådet – udtalte Datatilsynet kritik af, at Kriminalforsorgen ikke have givet klager indsigt i overensstemmelse med retshåndhævelseslovens paragraf 15, da Kriminalforsorgen først meddelte indsigt efter Datatilsynets henvendelse vedrørende sagen," skriver Datatilsynet.

"For så vidt angår den del af klagen, som vedrørte indsigt i eventuelle oplysninger i fritekstfelter, og som ville forudsætte en søgning i 8-10 mio. dokumenter i systemets dokumentserver, fandt Datatilsynet, at anmodningen ville kunne afvises under henvisning til retshåndhævelseslovens paragraf 19," fortsætter tilsynet.

Datatilsynet understreger, at det er den første sag, hvor tilsynet har truffet en afgørelse omkring retshåndhævelseslovens § 19.

Datatilsynet efter kritik: Behov for at både vi og myndighederne arbejder meget mere med området

Datatilsynet politianmelder rekrutteringsbureau 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også