Effekten af hackerangreb er stadig et åbent spørgsmål

Usikkerhed omkring konsekvenser af hackerangrebet vil bestå, hvis ikke Demant kommer med flere informationer i forbindelse med det kommende kvartalsregnskab, lyder det fra analytiker.
Oticon er ejet af Demant. | Foto: Jens Dresling
Oticon er ejet af Demant. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU/FINANS

Demant skal levere mere information i forbindelse med sit regnskab for tredje kvartal, hvis selskabet skal mane de sidste usikkerheder i jorden, selv om koncernen fredag kunne melde om en normaliseret drift af sit it-system, der i september blev angrebet af hackere.

Sådan lyder det fra Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker hos Alm. Brand Markets. Han peger på, at angrebet kan have effekter ind i 2020.

"Usikkerheden i det her tilfælde er, hvad jeg kalder, "knock on"-effekterne i 2020, som jo stadig er et åbent spørgsmål."

"Er der sket et skift, og er der noget af salget, der er gået til konkurrenterne? Hvor meget af det er gået til deres egne detailforretninger? Det er nogle af de ting, vi skal søge efter fremadrettet," siger han til Ritzau Finans.

Demant-aktien stiger mandag omkring klokken 14 2,7 pct. til 168,55 kr., efter at selskabet fredag blandt andet meldte om, at man havde færdiggjort gendannelsen og genaktiveringen af alle forretningskritiske systemer.

I Michael Friis Jørgensens optik kan opturen fortsætte.

"Jeg formoder, at det er noget, der kan strække længere end i dag, da den her melding er ret væsentlig for risikoen i aktien. Det var den store risikofaktor, man fik lukket ned," lyder det.

Selskabet fastholdte fredag sin foreløbige vurdering om, at angrebet vil have en negativ finansiel effekt på det rapporterede resultat af primær drift, EBIT, for året på 550-650 mio. kr.

Chefaktieanalytikeren peger dog på, at investorerne spejder efter mere information, selv om Demant nu er fuldt funktionelt på it-fronten.

"Der er stadig usikkerhed, om hvorvidt det får en effekt gående ind i 2020, fordi vi stadig mangler at få nogle flere oplysninger end bare de store omkostninger," siger han.

Angreb kan påvirke markedsposition

Demant oplyste ikke om angrebets effekt på øvrige nøgletal i forbindelse med fredagens udmelding, men forventer at offentliggøre mere information i forbindelse med en periodemeddelelse 18. november.

Meddelelsen kan ifølge Michael Friis Jørgensen skabe mere ro omkring aktien, selv om det kræver flere informationer, end hvad selskabet i chefaktieanalytikerens øjne normalt leverer.

"Demant er et selskab, der i kvartalerne ikke leverer nogen tal, men en beskrivelse på fem sider. Og derfor kan man måske kigge lidt nysgerrigt," lyder det.

Han forventer derfor at undersøge konkurrenternes regnskaber en ekstra gang i den kommende tid, da det kan tegne et tydeligere billede af hackerangrebets effekt på 2020.

"Hvis konkurrenterne har møvet sig ind nogen steder og beholder den position, fordi at Demant ikke har kunnet levere, så får det jo effekter i 2020, fordi de har fundet et hul og kan pille ved Demants markedsposition," forklarer han.

Han henviser til konkurrenter som danske GN, der kan præsentere regnskab for tredje kvartal af 2019 den 7. november.

Demants driftsoverskud ventes efter nedjusteringen at lande på 2,0-2,3 mia. kr. i 2019 mod en forventning før om et resultat på 2,65-2,85 mia. kr.

Samtidig med nedjusteringen suspenderede selskabet sit aktietilbagekøbsprogram, der lød på op til 1,2 mia. kr. i år. Indtil da havde selskabet købt aktier tilbage for 580 mio. kr.

Demant har fået styr på hackerangreb efter 39 dage 

Tryg: En cyberforsikring vil ikke dække den fulde risiko  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også