It-sikkerhedsprofil sagde sit faste job op efter 40 års tilløb

Rasmus Theede forlod en lang og succesfuld it-sikkerhedskarriere for at følge drømmen om at blive selvstændig. Nu vil han lave it-sikkerhedsløsninger, som almindelige mennesker kan forholde sig til.
Foto: Iben Schmidt
Foto: Iben Schmidt

For halvandet år siden valgte Ramus Theede at følge en livslang drøm om at blive selvstændig. Det blev et farvel til en lang karriere som som sikkerhedsansvarlig i store it-virksomheder, en direktørstilling i Digitaleurope og en formandspost for Rådet for Digital Sikkerhed.

I 2018 stiftede han virksomheden Sparkle Security med sin partner, Nina Maria Varming-Petersen, og han har ikke fortrudt valget siden.

"Det seneste år har jeg lært mere rent personligt ved at stå på egne ben, end jeg har gjort de sidste mange år i erhvervslivet, hvor jeg ligesom var faldet ind i en daglig rytme. Du lærer om dig selv og andre på den store klinge som iværksætter," siger han.

I Sparkle er der nemlig ikke nogen stor økonomi- eller marketingafdeling, så Rasmus Theede og Nina Maria Varming-Petersen skal klare meget af det selv.

"Jeg har været direktør i en del år efterhånden, og er kommet længere væk fra fagligheden og det have hænderne nede i motorrummet. Som startup har du alle hatte på, og det er faktisk dejligt" siger Rasmus Theede og tilføjer:

"Men jeg ville ikke bytte med at have startup for 20 år siden. Jeg synes, det er et godt tidspunkt i mit liv, for jeg har et professionelt og økonomisk fundament at stå på."

"Det var et high-fly job, men jeg mærkede efter"

Før Rasmus Theede startede Sparkle, var han politisk direktør i Digitaleurope, som er ejet af store selskaber som Microsoft, Google og Adobe. Der nåede han at være i godt seks måneder, før han vendte tilbage til Danmark. Han følte for at prøve noget andet og bruge tid på familie og sig selv.

"Det var ligesom sådan et wake-up call. Det tog mig så 40 år at finde ud af det, men bedre sent end aldrig," siger han og kigger tilbage på beslutningen.

"Det er klart, lønmæssigt ville det være superfint at tjene mange 100.000 om måneden, men jeg kunne ikke rigtig mærke det. Jeg ville noget andet," siger han og tilføjer, at han er blevet tilbudt et par partnerstillinger og direktørstillinger siden, men han har sagt nej tak til dem alle.

Vil hjælpe almindelige mennesker med cyber-gardering

Rasmus Theede har altid været god til krisehåndtering og at forvandle komplekse ting som cyber-sikkerhed til noget praktisk, siger han.

Det var en af grundende til, at han valgte at starte Sparkle, der forsøger at lave it-sikkerhedsløsninger, som almindelige mennesker forstår. Sparkle Security har derfor udviklet et softwareprodukt, der bliver lanceret til august. Iværksætterparret kører en konsulentforretning ved siden af, og det vil de blive ved med, forklarer Rasmus Theede.

"En stor del af Danmarks virksomheder er små og mellemstore, så it-chefen laver både kaffe og marketing. Vi ville gøre det nemmere for mennesker at forholde sig til cybersikkerhed, så det ikke kun var for advokater og sikkerhedsspecialister," siger han.

Den 44-årige iværksætter Rasmus Theede (TH) har blandt andet haft direktørstillinger i CSC, KMD og NNIT. Sidste år startede han sit eget selskab med sin MBA-kammerat, Nina Maria Varming-Petersen (TV). | Foto: Iben Schmidt
Den 44-årige iværksætter Rasmus Theede (TH) har blandt andet haft direktørstillinger i CSC, KMD og NNIT. Sidste år startede han sit eget selskab med sin MBA-kammerat, Nina Maria Varming-Petersen (TV). | Foto: Iben Schmidt

"Ikke alt det der tech-fnidder," siger han om Sparkles produkt, som både investorer, forfattere, adfærdspsykologer og journalister har været med inde over.

Fri fra bureaukrati

I dag holder de to stiftere en halv times direktionsmøde en gang om ugen, og det er Rasmus Theede ganske tilfreds med efter at have brugt oceaner af tid på møder i sit tidligere erhvervsliv.

"Al det bureaukrati, der er i særligt store virksomheder, eksisterer ikke her. Der er ingen store styregrupper, du skal advare og overbevise om alting. Mig og Nina er super gode til at eksekvere," siger han.

Han fortæller, at der ofte kan være en kultur i virksomheder, hvor man skyder problemerne over på andre, hvis der er et problem. Nu kan iværksætterne klappe sig selv på skuldrene, hvis det går godt, og tage ansvaret, hvis det går nedad, siger han.

"Der har været så mange udfordringer i virksomheder, hvor jeg har tænkt: dem behøvedes jeg ikke have, hvis jeg var selvstændig. Men jeg er meget social og havde ikke lyst til at starte op alene," siger han.

Rasmus Theede har før leget med tanken om at blive selvstændig, men det tog ham lang tid at finde det rigtige partner-match. Det har han fundet nu:

"Jeg har ofte følt, at folk har hevet fat i mit bælte og tænkt, jeg skulle trække det. Jeg har kæmpet med stress af samme grund. Så jeg manglede en partner, hvor der var to heste foran vognen, som kunne løbe i samme tempi. Det var faktisk først med Nina, jeg fandt det."

"Forventer man at tjene mio. som startup, så bliver man skuffet"

Både Nina og Rasmus Theede har erfaring med i bagagen og har selv rådgivet nystartede virksomheder. Det kan godt være en fordel at have en smule grå hår inden man starter, siger Rasmus Theede.

"Mange startups kommer med nogle ret urealistiske forventninger til indtjeningen. Vi er mere realistiske, fordi vi har været med under flere virksomhedsopkøb og set dem udefra."

Men når man har siddet med en komfortabel løn, kan man hurtigt være blevet "godt forvent", som han selv kalder det.

"Forventer man at tjene mio. som startup, så bliver man skuffet. Man skal være i en periode i sit liv, hvor der er ro og opbakning på hjemmefronten. Hvis man ligger i en skilsmisse, så er det en dårlig ide at starte op," siger han.

Investor Nikolaj Vendelboe har smidt penge i Sparkle, mens bestyrelsesformand og hovedinvestoren i selskabet er Tune Hein. | Foto: Iben Schmidt
Investor Nikolaj Vendelboe har smidt penge i Sparkle, mens bestyrelsesformand og hovedinvestoren i selskabet er Tune Hein. | Foto: Iben Schmidt

Rasmus Theede er netop fyldt 44 år, og er ikke den samme i dag, som han var, da han var 20 og var studentermedhjælper i Mærsk-data.

"Jeg har ikke sammen sidde-på-Redbull-hele-natten-måde at arbejde på, som da jeg var 20 år. Det har jeg altså bare ikke. Jeg skal ind og opereres i knæet i morgen," griner han og tilføjer:

"Vi har stadig energien, men det er klart, vi er ikke 80 timer om ugen nogen af os, og vi ligger ikke og sover nedenunder bordet. Vi arbejder ikke i weekenderne, det er et håndslag, vi har givet."

"Jeg har aldrig før tænkt, om der var nok penge på budgetkontoen"

Selvom det er rart at have sit eget og bestemme selv, er det ikke en dans på roser, fortæller Rasmus Theede:

"Det har været svært at gøre alle tilpas. Først brugte meget tid på at gøre investorerne tilpas. Lige pludselig fik jeg ikke brugt nok tid på kunderne. Vi gik hele tiden og havde dårlig samvittighed overfor alle, fordi vi er så pligtopfyldende," siger han.

Derfor har iværksætterne indgået en aftale om, at de ikke arbejder i weekenderne, får familien med, og at de ikke kan sige ja til alle. Men han mener ikke at have ofret noget i forbindelse med Sparkle - udover at have gået nogle måneder uden løn.

"Jeg kan ikke huske, jeg på noget tidspunkt i mit liv, har tænkt på, om der er nogle penge på budgetkontoen. Det har jeg prøvet nu," siger Rasmus Theede og fortæller, at han elsker gadgets.

Før i tiden skiftede han telefon flere gange om året, men gør han ikke mere, siger han og kigger ned på sin telefon, han har haft omkring et år.

Analytiker: Masser af muligheder for synergier på tværs af norden med EQT-køb

Millionsatsning i ny landsdækkende hub for cybersikkerhed 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også