ITWatch

Forsvarsministeren kalder omdiskuteret cyberforslag gennemtænkt og afbalanceret

Kritikken har været hård af et nyt lovforslag, der vil give Center for Cybersikkerhed mulighed for at tvinge virksomheder til at gå med i en overvågningstjeneste. Men ifølge Claus Hjort Frederiksen vil det kun gælde i helt særlige tilfælde - eksempelvis med store teleselskaber.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) forsvarer i et indlæg i Politiken det omdiskuterede lovforslag, der vil give Center for Cybersikkerhed (CFCS) øgede beføjelser.

Ifølge ministeren er alle centrale elementer i forslaget "gennemtænkte og afbalancerede."

"De vil øge sikkerheden for borgere og virksomheder uden at gå på kompromis med retssikkerhed eller privatliv," skriver han.

En bredt sammensat gruppe af organisationer i dansk erhvervsliv har været kritiske over flere elementer i forslaget. Eksempelvis at CFCS vil få mulighed for i særlige tilfælde at tvinge virksomheder med "særlig samfundsvigtig karakter" til at være en del af centerets såkaldte netsikkerhedstjeneste eller sensornetværk, der indtil nu har været en frivillig ordning.

Det har hidtil været uklart, hvad der karakteriserer en virksomhed af særlig samfundsvigtig karakter, men ifølge Claus Hjort Frederiksen skal der meget til, før CFCS vil bruge muligheden for tvang.

"Vi åbner muligheden for at give påbud om tilslutning i den helt ekstraordinære situation, hvor f.eks. en privatejet virksomhed, som har fået ansvaret for en samfundskritisk funktion, skulle afvise at blive tilsluttet," påpeger ministeren.

Han fremhæver, at et påbud kan påklages til Forsvarsministeriet og prøves ved domstolene.

"Jeg er enig med kritikerne i, at påbud er et redskab, som vi ikke skal bruge i flæng. Det er derfor, at det kun kan blive relevant for de allermest samfundskritiske funktioner, eksempelvis de største el- og teleselskaber. Vi forventer, at det maksimalt bliver relevant et etcifret antal gange om året, og det tror jeg endda er højt sat," skriver han.

Kritikken har også været rettet mod andre dele af lovforslaget, og det svarer ministeren også på i indlægget.

"Lovforslaget vil øge beskyttelsen af Danmark mod cybertrusler uden at gå på kompromis med borgernes og virksomhedernes retssikkerhed," slutter han.

It-professionelle kritiserer lovforslag om cybersikkerhed for at være uklart

Ny lov om cybersikkerhed kritiseres for at være udemokratisk 

Mere fra ITWatch

Redaktør: Lippert rydder ud blandt bløde svenskere

Ledelsesrokaden i Globalconnect er en hård omgang for de svenske topchefer i det nordiske selskab. Den bløde stil passer formentlig ikke ind i det dansk-ledede selskab, vurderer redaktør for svensk telemedie.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs