Klumme: For lidt konkurrence på cloud-tjenester truer AI-udvikling

De fleste virksomheder må lægge alle deres ressourcer og teknologi i én kurv – hos en af de tre store udbydere af cloud-tjenester, skriver marketingchef Kevin Cochrane fra Vultr i sin klumme.
Kevin Cochrane fra Vultr skriver i sin klumme om den manglende konkurrence på cloud -tjenester. | Foto: PR
Kevin Cochrane fra Vultr skriver i sin klumme om den manglende konkurrence på cloud -tjenester. | Foto: PR
Kevin Cochrane, marketingchef hos Vultr

AI-revolutionen er i fuld gang. Den giver store muligheder for danske virksomheder og kan være med til at skabe velstand i Danmark. Men det er vigtigt, at politikere, investorer og virksomheder får øjnene op for, at skævvridningen i adgang til teknologisk infrastruktur er en stor risiko for danske virksomheder.

Den manglende konkurrence inden for cloud-tjenester kaster i dag en mørk skygge over danske teknologidrevne virksomheder og hæmmer innovation og AI-udvikling. Og situationen risikerer at bringe danske virksomheders potentiale og forretningsmodeller i fare.

De fleste virksomheder, der ønsker at være på forkant med den teknologiske udvikling, har normalt ikke andet valg end at lægge alle deres ressourcer og teknologi i én kurv – hos en af de tre store udbydere af cloud-tjenester. Og da der ikke er vedtaget universelle standarder, sætter det en kæp i hjulet for at skifte leverandør eller arbejde med flere leverandører, hvor deres clouds potentielt kunne integrere med hinanden.

Dette har både investorer og myndigheder stiltiende accepteret - ikke kun i Norden, men i hele verden.

Betydningen af mangel på GPU-chips

Med til at komplicere konkurrencesituationen er, at der er mangel på GPU-chips (GPU-chips behandler alt data fra processerne), og størstedelen af de GPU-chips, der er nødvendige for al AI-udvikling, finder oftest deres vej til de store cloud-udbydere, og priserne stiger kraftigt. Danske virksomheder, der investerer i AI, har derfor svært ved at skabe bæredygtige forretningsmodeller på grund af de høje GPU-omkostninger.

Kontrollen over de kritiske teknologiske ressourcer samt den minimale konkurrence hæmmer den globale innovation og skaber et scenarie, hvor mindre lande som Danmark risikerer at blive hægtet af. Det er på høje tid, at brancheaktører, myndigheder og investorer handler hurtigt for at undgå en innovationskrise forårsaget af den globale cloud lock-in, der nu også hæmmer udviklingen af kunstig intelligens.

Åbne standarder kan sikre innovationen

Regeringer og EU bør træffe proaktive foranstaltninger for at sikre en jævn fordeling af GPU’er, fremme konkurrencen inden for cloud-tjenester og AI samt tvinge alle cloud-udbydere til at understøtte standarder for cloud-interoperabilitet. Lovgivningsmæssige rammer, der tilskynder åbne standarder, kan skabe et miljø, hvor der er god tilgængelighed og valgmuligheder for købere, og hvor udbydere konkurrerer uden at skabe lock-in, hvilket bryder den monopolistiske kontrol med nogle få cloud-tilbud og i forlængelse heraf AI-tilbud.

Virksomhederne kan selv arbejde med åbne cloud-standarder. Ved at støtte udviklingen af alternative cloud-udbydere, deltage i arbejdet med at etablere åbne standarder og omfavne initiativer for digital suverænitet kan virksomheder bidrage til et mere retfærdigt og konkurrencedygtigt miljø og samtidig undgå de stigende omkostninger ved AI-udvikling. 

På den måde kan vi sikre den teknologiske fremtid for AI i danske virksomheder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også