Kunstig intelligens får hver tredje til at bekymre sig om sit job

Mange danskere er bekymrede for, at deres jobfunktion i fremtiden bliver erstattet af kunstig intelligens.
I fremtiden kan kunstig intelligens måske erstatte jobbet som kulissedesigner. I en kælder på Aalborg Universitet i sydhavnsområdet af København tester studerende og filmfolk kulisser, der er skabt med kunstig intelligens. | Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
I fremtiden kan kunstig intelligens måske erstatte jobbet som kulissedesigner. I en kælder på Aalborg Universitet i sydhavnsområdet af København tester studerende og filmfolk kulisser, der er skabt med kunstig intelligens. | Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
af ritzau

Kunstig intelligens kan tage røntgenbilleder, bruges til virtuelt salg, rådgivning og meget andet. Den transformerer og effektiviserer opgaver.

Lige nu sker der en hurtig udvikling af teknologien, og det gør mange danskere bekymrede for, at deres job i fremtiden bliver overflødigt, fordi kunstig intelligens kan varetage opgaven.

Hver tredje dansker er i meget høj grad, i høj grad eller i nogen grad bekymret for, at kunstig intelligens vil erstatte deres jobfunktion i fremtiden.

Det svarer de i en rundspørge, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Målingen er lavet fra 23. til 27. juni. 1000 repræsentativt udvalgte danskere har svaret.

16 procent af de adspurgte svarer, at de ”i meget høj grad” eller ”i høj grad” bekymrer sig om, at kunstig intelligens erstatter deres jobfunktion i fremtiden.

16,7 procent svarer ”i nogen grad”, mens 56,3 procent svarer ”i mindre grad” eller ”slet ikke”.

Men der er ikke grund til at frygte, at ens job bliver snuppet af kunstig intelligens.

I stedet bør man se det som en hjælpende hånd i mange situationer.

Det siger Thomas B. Moeslund, der er professor i kunstig intelligens ved Aalborg Universitet.

”Stort set alle de job - i hvert fald kontorjob - der var før internettet, er blevet transformeret med internettet. De er jo ikke nødvendigvis forsvundet.”

”Det kan godt være, at hvis du kigger på papiret, så er lige præcis dén og dén specifikke jobstilling forsvundet, men så er der kommet noget andet, der hedder noget andet nu. Så jeg tror mere, man skal tænke, at job egentlig bare bliver transformeret og bedre,” siger han.

Kunstig intelligens er kort sagt maskiner, der er i stand til at foretage handlinger, analysere, lære og tage beslutninger på en måde, der kan sammenlignes med menneskers evner.

Det kaldes kunstig intelligens, netop fordi den simulerer den menneskelige intelligens.

Tænketanken Dea lavede i 2019 en rapport, der viser, at mere end en tredjedel af danskerne er ansat i stillinger, hvor arbejdsopgaver er ”velegnede til at blive erstattet af robotter eller digitale løsninger”.

Disse personer er ifølge rapporten kendetegnet ved at være ansat i handelsbranchen. De udfører typisk almindeligt kontorarbejde, salgsarbejde eller manuelt arbejde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåFoto: PR / NNIT

NNIT skal hyre bundter af cloud-folk

For abonnenter