ITWatch

Nye tal: Niveauet for investeringer i fiber er historisk højt

Nye tal viser, at investeringerne i fibernet er historisk høje. Teleindustrien peger på, at der er flere aktører om at investere, og at fibernettet er så vigtigt for, at samfundet hænger sammen, som årsagen til de høje tal.

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien. | Foto: Nima Taheri

Der er aldrig blevet investeret så meget i fibernettet, som der er blevet i 2020. Fra 2019 til 2020 er de samlede investeringer i fastnet i Danmark steget med 26,2 pct.

Det viser en ny opgørelse fra Energistyrelsen.

"Telebranchen har gennem mange år investeret rigtig mange milliarder kroner i infrastrukturen i Danmark. Lige nu er det vokset og ligger på et historisk højt niveau. Men vi har generelt ligget på et højt niveau, hvilket også har den effekt, at vi har noget nær den bedste digitale infrastruktur på både fibernet og mobilnet," siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, som er teleselskabernes branchefællesskab.

Rapporten fra Energistyrelsen er blevet til på baggrund af 158 indberetninger fra udbydere af elektroniske kommunikationsnet og -tjenester i Danmark.

Samfundskritisk infrastruktur

Helt konkret er der i 2020 investeret 6,6 mia. kr. i fastnet i hele branchen.

Og ifølge Jakob Willer er det det langsigtede perspektiv og efterspørgslen og afsætningen på fibernet, som driver stigningen.

"Samfundet er jo digitaliseret. Det er for alle, at den digitale infrastruktur er så vigtigt. Der er ikke ret meget forretning, der hænger sammen, uden man har en digital infrastruktur; De offentlige systemer, digital selvbetjening, handel, undervisning, underholdning og møder på arbejdspladser," siger han.

Han kalder fiberinfrastrukturen for samfundskritisk og mener ikke, at der er andre investeringer, som er så vigtige i Danmark – det blev særligt tydeligt under corona. Og derfor er der også grund til at glæde sig over, at der investeres så meget i det, mener han.

Er der tale om en corona-effekt?

"Det er klart, at corona ikke har gjort behovet mindre. Men jeg tror ikke, jeg ville bruge det som forklaring. Det var en tendens, som allerede var i gang."

Flere aktører

En anden årsag til de stigende investeringer er ganske simpelt, at der er flere aktører om at lægge pengene, fortæller Jakob Willer.

"Det er både i selskaber som Norlys og Fibia. Men det er også TDC og Globalconnect, der investerer voldsomt i de her år. Så der er flere aktører om at investere i fiber. Der er konkurrence om at komme ud til kunderne."

Senest har man set Globalconnect grave fiber ned for 11 mia. kr. på tre år. Andel, der blandt andet står bag Fibia og Waoo, har i 2020 investeret 5,5 mia. kr. i fiberkabler og netværkshuse. Og i september 2020 kunne ITWatch berette, at TDC havde lagt fiberkabler ind til 36.000 husstande på knap to år.

Aftager om et par år

Ifølge Jakob Willer vil tendensen nok fortsætte i samme stil et par år endnu, og så vil den aftage.

"Det er klart, at vi står i et teknologiskifte. Lige nu investeres der i 5G og fiber. Når det er rullet ud, så vil investeringerne nok falde noget igen."

Tænker du, at det høje investeringsniveau fortsat vil være drevet af fiber?

"Der kommer ny teknologi hele tiden, og jeg kan ikke forudse det næste. Men der er ingen tvivl om, at fiber er vigtigt, nærmest uanset hvilken teknologi man ruller ud."

Det første regnskab med Morten Christiansens underskrift bød på et underskud på 901 mio. kr. 

Klumme: Det fleksible netværk er den stærkeste platform for vækst

Energi Fyn Bredbånd skruer voldsomt op for investeringer 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs