ITWatch

Trumps twitter-forbud fordømmes af europæere

Europæiske politikere opponerer stærkt mod, at sociale platforme selv fungerer som dommere. Det giver vind i sejlene til ny EU-lov om regulering af techgiganterne.

Selvom den amrikanske præsident Donald Trump og den tyske kansler Angela Merkel på ingen måde har et varmt forhold, så er kansleren stærkt imod, at flere sociale platforme nu har lukket Trumps konti. | Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Både Twitter, Facebook og Instagram har lukket den amerikanske præsident Donald Trumps konti på ubestemt tid efter opstandelser i Washington 6. januar, som de sociale medier mener, præsidenten har været med til at opildne til via deres platforme.

Men selvom Trump absolut ikke er kridthuset blandt sine kolleger i Europa, så møder beslutningen alligevel hård kritik over en bred kam fra europæiske politikere.

Steffen Seibert, talsmand for den tyske kansler, Angela Merkel, kaldte mandag de sociale platformes Trump-forbud for "problematisk".

"Man kan godt blande sig i den grundlæggende ret (til ytringsfrihed, red.), men det skal være i tråd med loven og inden for de rammer, der er defineret af lovgiverne. Ikke i henhold til beslutninger fra ledelsen af sociale medieplatforme," Steffen Seibert.

Kansleren i Tyskland får medhold i et andet magtfuldt EU-land nemlig Frankrig, hvor den franske finansminister udtalte til radioprogrammet franceinfo, at det der chokerede ham ved Twitter-nedlukningen var, at det var Twitter selv, der gjorde det.

"Reguleringen af digitale personer skal ikke udføres af det digitale oligarki Det digitale oligarki er en af de trusler, der hviler over stater og demokratier," lød det fra Bruno Le Maire, som understregede, at regulering af de sociale platforme er nødvendig.

"Reguleringen af den digitale arena påhviler et suverænt folk, regeringen og retssystemet," sagde Bruno Le Maire.

Ville ikke ske med DSA

De sociale platformes selvjustits i forhold til Trump var også et varmt emne, da Europaparlamentarikerne mandag i Parlamentets udvalg for indre marked indledte deres debat af de nye regler, som kommissær Margrete Vestager fremlagde i december som et forslag til netop at kontrollere internetaktørerne og deres ageren på nettet.

Der er tale om Digital Services Act (DSA) og Digital Market Act (DMA).

"Jeg mener, at hvis DSA-forordningen havde været på plads før (optøjerne, red.), så ville platformene have handlet tidligere med støre offentlig kontrol, mere konsistens og så ville vores frihed have været beskyttet mere effektivt  blandt andet ved at give rettidig information til vores juridiske myndigheder," lød det her fra Prabat Argawal, der leder enheden for eCommerce i EU-Kommisionens Generaldirektorat for IT.

Også EU’s kommissær for det indre marked, Thierry Breton, der sammen med Vestager fremlagde DSA, har blandet sig i debatten.

Søndag skrev han i et debatindlæg på EU-mediet Politico:

"Dette er ikke kun en bekræftelse af magten af disse platforme. Det viser også store svagheder i organiseringen af vores samfund i det digitale rum."

Kommissæren tilføjede at DSA og DMA vil bane vejen for "en ny global tilgang" til platformene.

DSA lægger blandt op til, at de sociale platforme skal sørge for løbende at gribe ind over for for eksempel hadsk tale og opfordringer til vold ellers risikerer platformene store bøder. Men det vil ikke være tilladt bare at lukke folk ned uden varsel.

Udnyttes i Rusland

Platformenes ageren over for Donald Trump er også blevet angrebet af Alexei Navalny, den fremtrædende russiske blogger og dissident, der er en stærk kritiker af styret i Moskva, skriver Financial Times.

Han kalder det ifølge avisen en "uacceptabel handling af censur", der vil blive brugt af Kreml til at retfærdiggøre, at han selv er sortlistet fra russiske statsmedier.

"Forbuddet på Twitter er en beslutning truffet af mennesker, vi ikke kender ved en procedure, vi ikke kender," har han tweetet og tilføjet, at beslutningen var "baseret på følelser og personlige politiske præferencer".

"Denne præcedens vil blive udnyttet af ytringsfrihedens fjender rundt om i verden. Også i Rusland. Hver gang de har brug for at gøre nogen tavse, vil de sige: Dette er bare almindelig praksis, selv Trump blev blokeret på Twitter."

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie PolicyWatch.)

Twitter blokerer 70.000 profiler for at dele QAnon-indhold

Socialt medie sagsøger Amazon efter nedlukning 

Mere fra ITWatch

Teleminister afviser kritik af 5G-auktioner

3 og Telenor får ikke opbakning fra regeringen til deres kritik af de kommende frekvensauktioner. Ifølge teleminister Dan Jørgensen (S) står TDC ikke til at få en konkurrencefordel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs