Klumme: Er din virksomhed komponerbar?

’Composable’ er et af tidens store buzzword. Det hentyder til den komponerbarhed, der skal til for at kunne levere hurtigt på kundernes forventninger. Det stiller nye krav til softwarearkitekturen.
Foto: Ifs/pr
Foto: Ifs/pr
Af Christian Pedersen, Chief Product Officer, IFS

Det er normalt en langsommelig proces at udvikle forretningsapplikationer. 

Der skal gennemføres adskillige udviklingsrunder, før man kan levere noget velfungerende og brugbart. Den tid har vi slet ikke i it-afdelingerne i dag. 

Software er en af de allervigtigste konkurrencefaktorer, og derfor skal it arbejde væsentligt hurtigere og mere fleksibelt end tidligere. 

Composable er barn af den nye virkelighed. For composable tilfører den nødvendige spændstighed og elasticitet til it og videre ud i forretningen. 

Et element i composable er således no-code og low-code, som gør det muligt for medarbejdere at bygge deres egne enkle applikationer uden at skulle vente på it.

Nye softwarekrav

Gartner definerer ’the composable enterprise’ som en virksomhed, der leverer forretningsværdi og hurtigt tilpasser sig forandringer i kraft af applikationer, der ligesom byggeklodser kan samles og omgrupperes efter behov. 

At levere forretningsværdi er i dag tæt forbundet med at levere kundeoplevelser, og netop på den front viser composable sin styrke. 

Med en komponerbar softwarearkitektur kan virksomheden hurtigere og mere fleksibelt reagere på nye kundekrav og forventninger til kundeoplevelsen, fordi forretningsapplikationer kan udvikles og tilpasses med det samme. 

Det kræver imidlertid nogle ændringer i både software- og teknologitilgang at opnå denne komponerbarhed, hvoraf de vigtigste er:

  • Softwaren skal gøres tilgængelig: Hvis low-code skal fungere for medarbejderne, skal hele – og ikke blot dele af – udviklingsteamet arbejde efter dette mindset. Softwarestacken skal så at sige gennemgås med low-code-briller, og det skal besluttes, hvordan man gør den tilgængelig.
  • Fokuser på forretningsværdi: Langsigtede mål og composable er hinandens modsætninger. Derfor bør forretningsmodellerne gås efter i sømmene. Hvordan fungerer de? Hvad bidrager de med? Har de den nødvendige fleksibilitet til at kunne opfylde skiftende forretningsbehov?
  • Understøt innovation: Mange virksomheder opfatter sig selv som innovative, men ofte stemmer dette selvbillede ikke med virkeligheden. Composable kræver forandringsvillighed og nytænkning i forhold til både produkter og markeder. Hvad skal der til, for at det sker?
  • Vær teknologi-agnostisk: Det er måske den største udfordring. Kerneapplikationer er typisk bundet op omkring én leverandør, fordi den underliggende teknologistack ikke er åben. Det er man nødt til at ændre.
  • Integration i højsædet: Data er guldet for både forretningen og applikationerne. Derfor skal data være let og uhindret tilgængelig i det åbne miljø. Så fjern alle siloer en gang for alle.

Teknologikrav

  • Brug API’er: Nøglen til åbenhed, tilgængelighed og standardisering er brug af API’er. Man kan ikke genbruge og tilpasse eksisterende API’er. De skal skrives fra grunden med det rette mål for øje. Det kan fx være at gøre vigtig forretningslogik til gængelig i et enkelt og brugervenligt format.
  • Brug microservices: De små, selvstændige stykker forretningslogik kan samles til større services og applikationer.
  • Brug PBC’er: PBC’er er byggeklodser, som kan bruges til at skabe andre forretningsapplikationer og -services.
  • Low-code, no-code: Kan anvendes af udviklere til at skabe microservices, PBC’er og applikationer nemt og hurtigt.
  • Fuldt fokus på sikkerhed: Sikkerhed skal indtænkes fra start både i designet af API’er, microservices og PBC’er, og ikke tilføjes som et element senere. Forsøger man at genskrive API’er mv. for at håndtere sikkerhedsudfordringer, resulterer det i et kaotisk miljø.

Mere magt til brugerne

Composable sker ikke med et fingerknips, men kræver en gentænkning af, hvad it leverer, og hvordan det bruges. Det har ingen effekt af indføre low-code og no-code, hvis ikke forretningen tager muligheden for selv at skabe applikationer til sig. 

Man skal heller ikke forvente det store udbytte af omstillingen, hvis data er svært tilgængelige og findes i formater, brugerne ikke kan finde ud af at anvende. 

Derudover er det meget vigtigt, at it er i stand til at opsnappe ændringer i forretningsprocesserne. 

Hidtil har it selv defineret forretningsprocesserne under udviklingen af de monolitiske applikationer, men i den komponerbare virkelighed, skaber brugerne skal de nye applikationer, som matcher forretningsbehovet. 

Composable fordrer således en ny agilitet i it, både i forhold til de traditionelle kerneopgaver og samspillet med forretningen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også