Klumme: Fire tech-trends du skal holde øje med i 2023

Skærme der skifter form, hologrammer der interagerer med virtuelle objekter på Teams-mødet, jobsimulatorer og AI-selvbetjening i supermarkedet. Lenovos danske landechef giver i denne klumme sit bud på hvilke teknologier, der bliver mainstream i 2023.
Foto: Presse
Foto: Presse
Af Peter Juul Jørgensen, landechef for Lenovo i Danmark

Smartere, mere integreret teknologi er i fuld gang med at vende op og ned på alt fra vores digitale enheder til måden, vi samarbejder på og handler dagligvarer i supermarkedet. 

Der er især fire teknologier, som jeg vil holde et særligt vågent øje med i 2023, og som jeg tror på kommer til at ændre vores hverdag både nu og i fremtiden. 

”Holografiske” møder

Den hybride arbejdsverden kalder på nye teknologier, der kan bringe kollegaer endnu tættere sammen på tværs af kontinenter og arbejdslokationer. 

Derfor er det ikke så overraskende, at udviklingen inden for såkaldt holografiske teknologier, der gør virtuelle mødedeltagere næsten lige så virkelige, som dem der er til stede i mødelokalet, har taget fart. 

I de digitale møderum kommer vi til at opleve, at augmented og mixed reality-teknologier puster nyt liv i Teams-præsentationer og produktlanceringer. 

For eksempel gennem hologrammer i naturtro størrelse, der kan interagere med virtuelle objekter og demonstrere en ny prototype eller udforske en ”digital tvilling” af et objekt fra den virkelige verden. 

Foldbare enheder

De kan foldes og rulles eller på andre måder udvides og skaleres efter behov. Fremtidens enheder skal kunne transformere sig og tilpasses den enkelte brugssituation. 

Det gælder ikke mindst skærmen, der har været gennem en rivende udvikling. Størrelsen er naturligvis stadig vigtig på vores bærbare enheder - bare ikke hele tiden.

Faktisk vil vi komme til at se, at mange mobiltelefoner bliver mindre igen, i modsætning til den tendens vi hidtil har set blandt smartphones. 

Til gengæld kan de så foldes ud eller på anden måde udvides efter behov. Motorola har fx designet en rulbar smartphone, der i udrullet tilstand har samme størrelse som de førende enheder på markedet, men kan trækkes sammen til en mere lommevenlig størrelse. Og flere lignende produkter er uden tvivl på vej.

Det samme gælder bærbare computere, der i fremtiden som default vil kunne rulles eller foldes ud til en større skærmstørrelse og samtidig bevare en tynd og let form. 

Det varer heller ikke længe, før vi i gadebilledet vil kunne spotte flere, der er ”iklædt” deres skærm i form af briller, der giver udvidet skærmplads til at vise indhold på farten, som kun vi selv kan se.

Metaverset booster det hybride samarbejde

Udviklingen af Metaverset er kommet så langt nu, at det befinder sig på et stadie, der svarer til internettet i midten af 90’erne – og udviklingen kommer til at accelerere over de næste år. 

Metaverset handler ikke længere kun om tegneserieavatarer og gaming. Udviklingen af teknologien er i lige så høj grad drevet af erhvervslivet.

Fremtidens metavers er i høj grad et ’enterprise metaverse’. Med det mener jeg et samarbejdsorienteret fordybelsesrum, hvor forskellige teams nemt kan dele viden, idéer og teknologi. For eksempel via ”jobsimulatorer” der ligesom flysimulatorer træner medarbejdere i jobrelaterede opgaver gennem virkelighedstro simulationer af konkrete scenarier. 

Smartere butikker med AI

Kunstig intelligens har allerede vundet indpas i de flestes dagligdag i en eller anden grad og kommer fremover kun til at forme vores hverdag, indkøb og shopping i endnu højere grad. 

For eksempel gennem AI-servere, der analyserer supermarkeders videooptagelser og holder øje med varebeholdning og leverancer, så butikkerne kan sikre en lagerbeholdning, der hurtigt tilpasses udbud og efterspørgsel – til gavn for både kunder og butikkernes bundlinjer. 

I dag bruger den amerikanske detailhandler Kroger fx edge AI-servere til at overvåge videodata i realtid ved selvbetjeningskasserne og hjælpe kunderne med selv at løse problemet, hvis noget går galt. For eksempel ved at give kunden et hjælpsomt ”videoskub” på kasseskærmen, hvis en vare ikke er blevet scannet.

Der er ingen tvivl om, at 2023 bliver et år, hvor vi for alvor ser kunstig intelligens og ”phygitale” løsninger (blanding af det fysiske og det digitale) vinde indpas i både virksomheder og vores privatliv. 

En spændende udvikling, som endnu en gang kommer til at ændre vores hverdag radikalt. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også