ITWatch

Klumme: Hvor er augmented reality på vej hen – og hvorfor er det vigtigt?

Augmented reality-apps og -tjenester transformerer allerede den måde, vi lever og arbejder på. Med 5G vil den udvikling accelerere og berøre endnu flere dele af vores liv, og hvis virksomhedsledere og it-ansvarlige ikke allerede er opmærksomme på det, bør de blive det – og hellere før end senere, skriver Rolf Hellemons, Associate Director, Verizon Business for Norden og Benelux, i denne klumme.

Foto: PR

Når man siger ’augmented reality’, tænker mange mennesker måske stadigvæk mest på billeder af mystiske Snapchat-filtre og søde Pokémon Go-væsner. Evnen til at lægge kunstige billeder, animationer og informationer henover over billeder af faktiske mennesker og ting er underholdende og til tider ligefrem spændende.

Men augmented reality (AR) er langt fra kun sjov og ballade - der er også en seriøs side ved teknologien, der fylder langt mere. Den bliver brugt og har potentiale til at blive brugt endnu mere i værktøjer, der håndterer mere komplekse opgaver, som fx realtidsnavigation i lufthavne, måling af ens kropsstørrelse og -form når man skal prøve nyt tøj, tegning og konstruktion af bygninger og endda opdagelse og bekæmpelse af skovbrande.

Markedet for AR vokser hastigt

Faktisk vokser AR-adoption med stor hastighed. Markedsanalysefirmaet Grand View Research har kortlagt, at det globale augmented reality-marked voksede til 25,3 milliarder USD i 2021, og forventningen er, at det vil vokse med en årlig vækstrate på mere end 40 procent fra 2022 til 2030.

I centrum for denne teknologirevolution står 5G, fordi de udvidede oplevelser, som AR kan tilbyde, kræver stor båndbredde med lav latenstid og høj hastighed for at fungere optimalt. Virksomheder, der ønsker at udforske eller udvide brugen af AR, bør altid fokusere på en problemfri brugeroplevelse – uanset om det er kunder eller medarbejdere, der bruger værktøjerne, og her er 5G værdifuld ikke alene ved at understøtte en tæt integration mellem billeder og data, men også ved den fleksibilitet, der er forbundet med hurtige hastigheder og højere båndbredde på farten.

Værdi på mange måder

Harvard Business Review peger i en rapport på, at AR genererer forretningsværdi på en række forskellige områder: ved at indgå som en del af produkter og ved at forbedre værdikæder inden for områder som produktudvikling, fremstilling, marketing, kundeservice og teknisk support. AR kan også hjælpe med produktdifferentiering, omkostningsreduktion og løbende innovation.

Det er derfor, at virksomhedsledere og it-strateger bør begynde at opbygge de it-mæssige rammer for at understøtte AR og 5G, hvis de ikke allerede er opmærksomme på det. Fordi de potentielle forretningsmæssige fordele kan være endog meget betydelige, hvilket både teknologiens hastige udbredelse og det voksende antal eksempler på anvendelsen tydeligt indikerer.

Mindre kompleksitet i en kompleks verden

I de seneste få år har AR sneget sig ind i vores liv på måder, vi måske ikke altid tænker på. For eksempel kan head-up-skærme i biler vise os, hvor hurtigt vi kører, vise navigationsinfo mv. Via en smartphone-skærm er det muligt at se et AR-billede af en sofa eller et bord i et fysisk rum, før du køber det. I arbejdsmiljøer bruger teknikere AR-briller til at samle komplicerede maskiner og komponenter.

Det, der gør teknologien så effektiv, er selvfølgelig evnen til at føje informationer til en virkelig verden. Det rummer nye og spændende muligheder, der potentielt vil berøre alle brancher, og som i høj grad handler om at forenkle komplekse processer. For eksempel kan entreprenørvirksomheder bruge teknologien til bygningsinformationsmodellering (BIM) på byggepladsen som en hjælp til at håndtere el- og VVS-installationer hurtigere. I sundhedssektoren ser man på AR og MR som en vej til at forbedre kvaliteten af patientbehandlingen. Læger, der bærer den slags ’intelligente’ briller, vil på et tidspunkt kunne se kritiske data i realtid og bruge kunstig intelligens (AI) til at støtte dem i deres beslutninger.

Så hvor er augmented reality på vej hen i en erhvervssammenhæng? Svaret er: i mange retninger og i høj fart! Mulighederne er nærmest legio.

Klumme: SAP er en guldgrube for cyberkriminelle og svindlere.

Klumme: Digital omstilling handler ikke kun om teknik

Mere fra ITWatch

Tre talchefer forlader Lunar

Et par kreditchefer og en finansdirektør har valgt at sige op i fintech-banken, der på en anden front netop har sikret sig ny kapital.

IBM om blockchain: Udviklingen fortsætter - også uden Tradelens

Da A.P. Møller-Mærsk forleden meddelte, at selskabet vil droppe sin blockchain-baserede Tradelens-platform, skabte det store overskrifter . Men blockchain-teknologi lever videre, og IBM forventer vækst de kommende år, forklarer IBM Danmarks CTO, der peger på tillid som en væsentlig faktor i netværk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs