Klumme: Digitalt landbrug - det næste store digitale vækstområde

Med en verden plaget og præget af konflikter, forurening og tørke, er optimering af landbrug og bæredygtighed mere nødvendigt end nogensinde. Digitalt landbrug kan være løsningen, og et gigantisk vækstområde for it- og digitale virksomheder, skriver Kenneth Hallingskov, Managing Director i Waveaccess Nordics, i denne klumme.
Foto: PR
Foto: PR
Af Kenneth Hallingskov, Managing Director, WaveAccess Nordics

At optimere og gøre tingene bedre, mere effektivt, mere miljørigtigt og økonomisk optimeret kræver datadrevet indsigt. Det er ikke nok at gætte sig frem. Og databaseret landbrug er fremtiden – for ikke at sige nutiden.

Kort sagt er fakta og data, alfa og omega for at drive sit landbrug. Og de klassiske romantiske forestillinger om det rolige liv på landet, er en illusion. Landbruget er blevet ultradigitalt – og med god grund. For det er utvivlsomt den bedste vej til bæredygtigt landbrug og reel gennemsigtighed, som der efterspørges.

Disse faktorer udgør samtidig en mulighed for at digitalt landbrug kan være det næste store vækstområde for IT- og digitale udviklingsvirksomheder. Hvorfor? Fordi fokus aktuelt bevæger sig over mod ”the metaverse”, hvilket ikke er hardware baseret eller hardware afhængigt.

Reelt set er der ikke nogen der endegyldigt ved hvad “the metaverse” er eller bliver til. Så mulighederne er uendelige. Men der er et afsæt, af den simple årsag, at området hviler på og indeholder alle de elementer, der frem til nu har været vækstområder - senest AI. Men reglerne er ændret igen og spillepladen skifter hele tiden.

Det eneste der ligger fast, er at metaverse er kommet for at blive og vil gøre sit indtog på alle områder af erhvervslivet – også landbruget. Ny teknologi, ny tilgang, nye mindset, nye muligheder og nye forventninger. Dermed er åbnet op for vækst på tværs af alle områder fra svineavl, til mælkeproducenter til korn og grøntsager og alt derimellem.

Teknologierne repræsenterer selvsagt også voldsomme muligheder for dem, der skal levere og udvikle løsningerne. Med det behov der er er for effektivt og sundt landbrug, tør jeg godt sige, at det bliver et af de næste helt store vækstområder. Verden har brug for det.

Set i lyset af hvad der sker indenfor bæredygtighed disse år, hjælper AI, IoT og Machine Learning allerede til at begrænse og optimere brug af eksempelvis gødning, foder med mere.

For eksempel gennem automatisering af mekanisk ukrudtsbekæmpelse samt monitorering af dyrenes sundhed og dermed begrænse mængden af anvendt medicin. Præcisionslandbrug er termen, der er hæftet på den tilgang, og ifølge Danmarks Statistik omfatter præcisionslandbrug ca. 73% af landbrugsarealet.

Men med stigende brændstof- og energipriser er der akut behov for indsigt i hvordan man kan optimere brugen af maskiner uanset hvilken type landbrug man baserer sig på.

Og med øget fokus på miljøpåvirkningen, er det også afgørende at kunne måle det aftryk man selv sætter og hvordan det spiller sammen med driftsøkonomien. Dertil kommer optimering af dyrkning, når vandtilgangen fremover måske ikke er optimal, for nu at give et eksempel.

Forudsigende indsigter og analyse begreberne er dermed blevet active og afgørende delelementer, der tilbyder landmanden et bedre grundlag at træffe beslutninger på og at optimere sin drift, it og digitale virksomheder til at vækste – og os andre til fortsat at have sunde madvarer til rådighed.

Klumme: Ender jeres it-investeringer som et besøg ved rouletten?

Klumme: Vi skal have flere kvinder i tech-branchen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også