ITWatch

Klumme: Led din chef – og få et bedre job

Tag stilling til din rolle i organisationen. Sæt dig ind i din chefs job og find ud af, hvornår det er bedst at fremlægge dine ideer og input. Det gør det nemmere for dig selv at blive en succes, skriver Mette Eistrøm Krüger i en klumme.

Foto: Telenor / PR

Da vi for nylig holdt den årlige ledersamling for Telenors 120 ledere, var disciplinen ’at lede opad’ blandt andet på agendaen. Det var den, fordi vi i Telenor gerne vil have alle ledere og medarbejdere til aktivt at tage ansvar for at sikre, at vi gør de rigtige ting på en effektiv måde. Samtidig handlede det også om at sikre arbejdsglæden i hverdagen.

Jeg vil faktisk vove at påstå, at du får et bedre job, hvis du lykkes med at lede opad. Altså ikke nødvendigvis et nyt job. Men dit nuværende job vil føles bedre, fordi du øger din indflydelse, giver dit bidrag til virksomhedens overordnede formål og gør det nemmere for dig selv at leve op til dit ansvar og blive en succes. What’s not to like?

Du får et bedre job, hvis du lykkes med at lede opad. Altså ikke nødvendigvis et nyt job. Men dit nuværende job vil føles bedre, fordi du øger din indflydelse.

Mette Eistrøm Krüger, HR-direktør i Telenor


Er du en aktør eller brik?

Alle har en chef og kan derfor have gavn af at lede opad. Og hvad betyder det så? Som det første skal du tage stilling til din egen rolle i organisationen. Ser du dig selv som en aktør med mulighed for og ønske om indflydelse på udviklingen af virksomheden?

Eller ser du dig selv som en brik i et større spil med fasttømrede rammer? Det er dit valg. Men hvis sidstnævnte er tilfældet, så kan det blive en udfordring at lede opad. For der er forskel på at gå til møde med din chef med en tom blok og med en blok med en agenda på.

Bed om afklaring

Du leder opad, når du aktivt søger en klar forventningsafstemning af, hvad du skal lave, i hvilken rækkefølge og hvornår det er godt nok. Og også har en klar holdning til, hvad du selv synes, der er vigtigst.

Hvis din chef ikke er tydelig i sine forventninger til dig, eller i hvordan en opgave skal løses, så bed om at få det uddybet. Det er helt fair at spørge om, hvornår din chef mener, at du er en succes.

Langt de fleste ledere vil hellere bruge tid på at uddybe en opgave fremfor at skulle håndtere, at du har arbejdet i en forkert retning eller har brugt for lang tid på den.

Du leder opad, når du aktivt søger en klar forventningsafstemning af, hvad du skal lave, i hvilken rækkefølge og hvornår det er godt nok. Og også har en klar holdning til, hvad du selv synes, der er vigtigst. 

Mette Eistrøm Krüger, HR-direktør i Telenor

Byd ind på ting, du interesserer dig for

Er du i tvivl om prioritering, så tag en snak med din chef om det. Du kender sikkert opgaverne bedst, så lav dit eget forslag til prioriteringen, og så I har noget at drøfte ud fra.

Søger du nye opgaver, så se dig om i organisationen og byd ind på ting, du har interesse for. Det kan også være opgaver, der i dag ligger på din chefs bord.

Spil din chef god

At bruge din chef til at rydde barrierer til side for dine gode ideer og din opgaveløsning – dét er også tegn på, at du leder opad. Du skal i det hele taget overdrage relevante input, så din chef er informeret om væsentlige emner, der påvirker beslutninger og resultater.

Det kræver, at du gør det nemt for din chef at bringe dine ting videre. Reducer situationens kompleksitet og tekniske termer, og formuler så præcise og konkrete forslag til forbedringer som muligt.

Kort sagt skal du sikre, at din chef har de bedste forudsætninger for at træffe de beslutninger, der sikrer gode resultater og fremdrift – for dig, for din chef og for virksomheden. Derfor kan det være en rigtig god ide at bruge lidt tid på at sætte dig ind i din chefs job og hverdag.

Gør det nemt for din chef at bringe dine ting videre. Reducer situationens kompleksitet og tekniske termer, og formuler så præcise og konkrete forslag til forbedringer som muligt.

Mette Eistrøm Krüger, HR-direktør i Telenor

For at blive god til at lede opad, skal du vide, hvilke faktorer som har indvirkning på din chefs beslutninger (mål, budget, lovkrav mv.), samt hvornår det fx er bedst at fremlægge ideer og input. Jeg kan på det varmeste anbefale, at du prøver det af.

Det kræver, at du tager teten og selv tror på, at du kan være med til at gøre en forskel i dit job. Og det kan de fleste.

Klumme: Sådan undgår du fejlansættelser

Klumme: ”Det må simpelthen være løgn”

Klumme: Digitale kompetencer er nødvendige for os alle

Mere fra ITWatch

Tre talchefer forlader Lunar

Et par kreditchefer og en finansdirektør har valgt at sige op i fintech-banken, der på en anden front netop har sikret sig ny kapital.

IBM om blockchain: Udviklingen fortsætter - også uden Tradelens

Da A.P. Møller-Mærsk forleden meddelte, at selskabet vil droppe sin blockchain-baserede Tradelens-platform, skabte det store overskrifter . Men blockchain-teknologi lever videre, og IBM forventer vækst de kommende år, forklarer IBM Danmarks CTO, der peger på tillid som en væsentlig faktor i netværk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs