ITWatch

Klumme: ”Det må simpelthen være løgn”

It-branchen er en af de mest interessante brancher at være i, når man vil gøre karriere. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at virksomheder skriger efter flere it-medarbejdere, hvilket er et paradoks, når it-uddannelser gerne vil optage flere, men ikke må, skriver Merete Søby i en klumme.

Foto: KMD / PR

Jeg har efterhånden befundet mig i it-branchen i mange år, og jeg er ikke på vej væk foreløbig. It-branchens helt klare fordel er nemlig, at det er muligt at arbejde i store, internationale virksomheder, plukke den absolut bedste og mest interessante viden fra rundt omkring i verden, og så bringe den ind i danske virksomheder.

Det styrker uden tvivl vores samfund, at vi har mulighed for at skabe it-løsninger i den internationale klasse, som vi gør. Det har også medført, at Danmark ofte omtales som klart foregangsland inden for digital innovation. Det er da noget, vi kan være stolte af!

Men for nyligt læste jeg noget, vi kan være mindre stolte af: At på trods af at arbejdsmarkedet skriger på kompetente it-folk, så har fx IT-Universitetet fået stop til at optage flere studerende, selvom de både har kapaciteten og de eftertragtede ansøgere til det.

Det skyldes en politisk aftale fra foråret 2022 frem mod 2030 om udflytning af studiepladser. Det må simpelthen være løgn, tænkte jeg. Der er nedsat kvoter de næste otte år, der er 8 % lavere end det antal, ITU optog i 2021. Det er vildt, synes jeg.

Samfundet har brug for digitale talenter

Man kan jo ikke lade være med at gruble over, hvad det betyder for vores samfund, at universiteterne kun må optage en mindre mængde af de it-interesserede ansøgere. For vi har brug for digitale talenter – ikke kun i it-branchen.

It-talenter opflaskes nemlig med en helt unik forståelse af en forretnings behov, hvori mulighederne for værdiskabende digitalisering og effektivisering ligger. De forstår at arbejde på tværs af den offentlige og private sektor og at udfordre processerne: Er der fx noget, der kan automatiseres? Kan man i stedet overføre nogle af opgaverne til robot eller anden teknologi?

Investeringen i it-talenters uddannelse kommer ikke kun it-branchen til gode

Merete Søby, KMD

Det er helt essentielle spørgsmål, vi skal have løst i vores samfund. På den måde kan vi frigøre flest mulige ressourcer til at løse opgaver, der ikke giver mening at automatisere, som eksempelvis værdibaseret arbejde i virksomheden og flere velfærdsopgaver i samfundet.

Investeringen i it-talenters uddannelse kommer således ikke kun it-branchen til gode, når de er med til at løse samfundsaktuelle problemstillinger med deres evner.

Min tese er nemlig, at hvis man er oplært i it-industrien, så har man mulighed for at søge ind i nærmest alle brancher, fordi ens kompetencer er efterspurgt så mange steder.

Hvilken virksomhed vil ikke gerne have en medarbejder, der forstår at kombinere teknologi, data og forretningsmodeller? Det er netop den cocktail af kompetencer, der gør it-branchen unik og vanvittigt spændende at være i.

Vi er flere om ansvaret

Der er ikke kun behov for, at uddannelserne kan tage imod alle de it-interesserede unge. Vi i virksomhederne har også et vigtigt ansvar for at markedsføre branchen over for de dem og åbne deres øjne for den myriade af muligheder, der ligger her.

Når jeg glædes over de sindssygt dygtige og talentfulde, unge mennesker, vi får ind ad døren hos os, så ærgrer jeg mig samtidig over den volumen, der er brug for, og som vi alle sammen går glip af.

Kampen om talenterne er allerede hård, men den er endnu ikke så ekstrem, som når man ser til udlandet, hvor nyudklækkede studerende fra MIT kan indkassere sekscifrede beløb i deres første jobs. Det er en absurd høj startløn, men som egentlig bare afspejler den værdi de kan bibringe samt udbud- og efterspørgselsmekanismerne.

Jeg ser frem til, at endnu flere får øjnene op for it-branchen og – ikke mindst – muligheden for at finde vej herhen. Der er ingen tvivl om, at min dør er åben over for alle de talenter, der ønsker at udvikle sig selv og vores samfund gennem it-projekter i international klasse.

Klumme: Digitale kompetencer er nødvendige for os alle

Klumme: Huskede du at holde sommerferie?

Klumme: Det fleksible arbejdsliv udfordrer virksomhedens kultur - her er vores 5 løsninger

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs