ITWatch

Klumme: Huskede du at holde sommerferie?

Hvis man er leder af en start-up eller en scale-up, må man så overhovedet koble helt ud? Som leder har jeg ofte stillet mig selv netop det spørgsmål, skriver Mads Troelsgaard, der er adm. direktør for SynergyXR.

Foto: SynergyXR / PR

Når man arbejder i en start-up eller scale-up, kan man helt koble ud, når man går på ferie eller holder fri? Svaret er altid et rungende ja fra min side. For hvis jeg ikke kobler helt ud, kan jeg ikke koble helt ind igen, når det skal gå stærkt og vil skabe noget stort.

Det er ikke så forfærdeligt længe siden, at jeg kom hjem fra en dejlig og relativ lang ferie i familiens skød i Italien.

Det var en ferie, hvor telefonen næsten var bandlyst. Jeg siger næsten, for man kan vel ikke tillade sig ikke at være tilgængelig, når man er ejer og leder af en virksomhed?

Det kan man så alligevel… eller bør man i hvert fald tilstræbe, mener jeg.

For hvis man ikke kan koble helt ud, kan man heller ikke koble helt ind igen med ny energi på den anden side. Og det kan potentielt være problematisk, når man som vi netop har modtaget en stor investering, har kul på kedlerne og skal ud for at erobre verden.

For hvordan kan jeg forlange, at min ledelse og mine medarbejdere er klar til at give den en ekstra skalle og er mentalt klar efter ferien, hvis jeg ikke selv er helt klar, udhvilet og har ny energi?

Så her er mine tre råd til start-up eller scale-up lederen eller iværksætteren, som har fart på, som har svært at give slip og som undervurderer værdien af at koble fra eller ud…

1. Vær klar i spyttet i forhold til dine forventninger til ledelsen og medarbejderne

Hold ferie, når du holder ferie – og arbejd, når du arbejder. Vi ønsker som ledere, at medarbejderne er hele mennesker, som tilstræber work-life balance. Lad det ikke være implicit eller indforstået. Sig det eksplicit og i plenum – det giver ro i maven på ferien!

2. Gør det muligt at koble helt fra og slukke telefonen

Sørg for at dele og fordele ansvaret, så du kan koble helt ud. Du har en ledelse af en årsag – og du har ansvarlige og højt kvalificerede medarbejdere. Stol på, at de kan holde skuden flydende. Du er ikke en ø – selv om du måske befinder dig på én under ferien.

3. Vær selv det bedste eksempel – og skab en sundere kultur

Som leder er du den, folk kigger til for at mærke, hvilken kultur er den herskende i din iværksættervirksomhed, start-up eller scale-up. Hvis du ikke selv kan holde fri, når du holder ferie, hvordan skal fx ledelsen føle, at de har mandat til at gøre det samme.

Følg disse råd. Det er godt for virksomheden, det er godt for organisationen og medarbejderne – og det er godt for dig selv!

Velkommen tilbage til fra ferie! Lad os give den gas! Og så minde os selv om at holde ferie til jul...

Klumme: Det fleksible arbejdsliv udfordrer virksomhedens kultur - her er vores 5 løsninger

Klumme: Chef – Afvæbn din autoritet

Klumme: Disse tre ting ser jeg altid efter hos medarbejdere


Mere fra ITWatch

Digital andelsbevægelse skærper sit fokus i Danmark

Efter at være blevet lanceret herhjemme tidligere på året, skærper selskabet Polypoly nu sit fokus i Danmark. Tjenesten, der både har karakter af aktivisme, forening og forretning, har blandt andet stillet skarpt på bankerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs