ITWatch

Klumme: Det fleksible arbejdsliv udfordrer virksomhedens kultur - her er vores 5 løsninger

Telenor har defineret fem principper for det fleksible arbejdsliv, der kan guide medarbejderne, når de skal beslutte, hvor og hvordan de vil arbejde, skriver HR-direktør Mette Eistrøm Krüger i ugens karriereklumme.

Foto: Telenor / PR

Tiden med corona har lært os, at vi ikke altid behøver sidde på kontoret for at løse vores opgaver og være produktive. Mange opgaver kan løses lige så godt hjemmefra, og mange medarbejdere finder stor glæde i den fleksibilitet, som det giver.

Nogle trives endda bedst med hjemmearbejde. Men vi har også lært, at nogle opgaver løses bedre, når vi mødes fysisk, at kulturen kan lide nød, og at nogle medarbejdere mister motivationen, når de ikke ser deres kolleger.

Så hvordan løser man dette dilemma i en organisation med 1000 medarbejdere og dermed næsten lige så mange holdninger til, hvad der er den rigtige model? Med en baggrund som jurist var det nærliggende for mig at tænke i ens regler for alle.

Med lov skal land og Telenor bygges? Nej, sådan gik det ikke

Mette Eistrøm Krüger, Telenor

Med lov skal land og Telenor bygges? Nej, sådan gik det ikke, for jeg er af den overbevisning, at man som moderne organisation i nutidens Danmark er nødt til at skabe plads til forskellighed.

Vores organisation består af mange forskellige typer teams og medarbejderprofiler, der har forskellige opgaver og behov. Og det skal vi give plads til.

Vi har derfor defineret nogle principper for det fleksible arbejdsliv, som kan guide medarbejderne, når de skal beslutte, hvor og hvordan de vil arbejde.

Frihed og fleksibilitet

Du har frihed til at arbejde der, hvor det bedst giver dig mulighed for at varetage dit ansvar. Både i forhold til dine arbejdsopgaver, samarbejde med dine kolleger og ikke mindst kundernes behov.

Vælg fællesskabet til

Samarbejde er helt afgørende og også vigtigt for følelsen af at høre til. Derfor forventes det, at du jævnligt kommer på arbejdspladsen, når der er behov for det – både fagligt og socialt.

Tilgængelig og proaktiv

Det skal fortsat være muligt at kontakte dig, selvom du arbejder fra et andet sted. Og det forventes, at du selv rækker ud til din leder, kolleger og andre samarbejdspartnere.

Lederskab baseret på tillid

Lederen skal sætte retning, definere forventede resultater, vise tillid, støtte og følge op. Lederen har også fortsat en ret til at beslutte, hvornår det er nødvendigt, at I mødes fysisk.

Manifestets magi

Den kvikke læser vil bemærke, at principperne stadig efterlader en del mulighed for fortolkning. Derfor introducerede vi principperne i september 2020 sammen med et team manifest.

Alle ledere blev bedt om at indkalde deres teams til en snak om, hvordan de fire principper bedst passer til den måde, teamet arbejder sammen på og deres opgaver. For eksempel hvor mange dage kan vi arbejde hjemme? Og hvordan sikrer vi samarbejdet og det sociale i teamet og med andre afdelinger?

Alt er dog ikke en dans på roser, når friheden skal rammesættes

Mette Eistrøm Krüger, Telenor

Den generelle feedback fra medarbejderne er meget positiv, og det viste sig også i vores seneste medarbejdertilfredshedsundersøgelse, hvor 90 pct. svarede, at ’jeg har den fleksibilitet, som jeg behøver for at kunne håndtere mit arbejde og privatliv’. Samtidig kan det nævnes, at Telenor leverede det bedste resultat i ti år i 2021.

Alt er dog ikke en dans på roser, når friheden skal rammesættes. Nogle ledere bokser lidt med at finde balancen og har udtrykt, at det ville være nemmere, hvis de bare fik et regelsæt fra oven at diktere ud fra.

Men sådan spiller klaveret ikke i 2022 hos Telenor. Og så har vi noget at tale om på vores ledersamlinger.

Klumme: Chef – Afvæbn din autoritet

Klumme: Disse tre ting ser jeg altid efter hos medarbejdere


Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs