ITWatch

Klumme: Har I det rigtige ”mind set” til fremtiden?

Fremtiden handler om process mining. Slip af med ressourcespild og ineffektivitet og udnyt mulighederne bedre. Tænk større produktivitet, mindre ressourcespild, reduceret CO2-udledning, bedre kundeoplevelse og øget cashflow, skriver Michael Zink, VP hos Celonis i denne klumme.

Foto: Celonis/PR

Når krisen kradser, er der behov for at se på, hvad der kan gøres mere effektivt.

Jeg taler ikke om, hvor mange medarbejdere, man kan undvære, og hvor meget man kan spare på lønomkostningerne. Jeg tænker på, hvad der kan gøres mere effektivt, og hvordan differentierende faktorer kan bringes frem i lyset.

Et eksempel kunne være, hvordan virksomheder udnytter data og systemer, det vil sige hvordan digitalisering skaber forbedringer.

Der bliver produceret mere end 64 zettabyte data om året og kun en procent bliver udnyttet. Dertil kan nævnes, at der er investeret 4,5 billioner dollars i digital transformation siden 2019, men kun 20 pct. af virksomhederne ser et afkast af deres investering – og ikke mindst: i 1996 kørte virksomhederne typisk på to systemer.

I dag har virksomheder i gennemsnit 256 systemer, men meget få af dem fungerer godt sammen. Endnu værre er det, at disse systemer producerer data, uden at de bliver brugt til at skabe indsigt. Kompleksitet er vokset eksponentielt og eksekvering er igen blevet det afgørende tema.

Der er helt klart muligheder for forbedringer. Men præcis hvor kan ressourcerne blive udnyttet bedre og hvem er de store syndere?

Det handler ikke om at gøre mere, men om at gøre det rigtige

Ressourceoptimering giver ofte økonomiafdelingen julelys i øjnene ved tanken: Hvor kan vi spare?

Naturligt nok. Det er også det, som 42 pct. af respondenterne i en Forrester-undersøgelse, der blev foranlediget af Celonis, svarede. Og når krisen rammer, vender de fleste tilbage til de gamle eksekveringsdogmer om at skære i omkostningerne og løbe hurtigere.

Det får sikkert de klassiske virksomhedseksperter i omkostningsbesparelser til at juble. De kender jo trods alt hver en afkrog af proceseffektivitet.

Desværre er det nok en lidt utidig jubel. At vende tilbage til gamle metoder og processer, er meget sjældent løsningen. Det er snarere et spørgsmål om vanetænkning og om at blive i sin komfortzone, uanset hvor ubehagelig effektivitet kan være.

Effektivisering handler om at gøre det rigtige, i stedet for blot at løbe hurtigere med det forkerte. Resultatet er større produktivitet, mindre spild af ressourcer, en bedre kundeoplevelse og øget cashflow.

Vi kender måske alle udtrykket ”kill your darlings”, men det kan også være nødvendigt at ”kill your heros”. I hvert fald hvis de står i vejen for optimering baseret på data og fakta. Det sker ofte, fordi de gamle effektiviseringshelte også er fanebærere for en anden kultur, som ikke nødvendigvis er datadrevet.

Desuden er de store effektivitets-syndere ofte godt skjult, og kan kun opspores ved hjælp af avancerede analyseværktøjer. Til gengæld ligger større produktivitet, mindre ressourcespild, bedre kundeoplevelser og øget cashflow og venter. Faktisk er jeg 100 % sikker på dette, så sikker at jeg tør sige, at medmindre vi finder nogle alvorlige effektivitetsgevinster, har oplevelsen været gratis.

Næsten rigtigt er en dyr løsning

Men hvad vil det sige at procesoptimere? Det må jo være noget med at automatisere en masse processer? Svaret er Ja og… Nej!

Det er bestemt ikke gjort med det. Faktisk sagde tæt på 50 pct. af de virksomheder, der blev spurgt i den ovennævnte Forrester-undersøgelse, at de brugte flere ressourcer på procesrelaterede udfordringer. Det er især skadeligt, da processer er fundamentet for enhver virksomhed.

For eksempel er flere virksomheder blevet fanget i et dilemma med automatisering af robotprocesser (RPA). De har investeret massivt i automatiseringsfunktioner, men har kun oplevet negativ ROI og løbende omkostninger.

Kort sagt viser det, at selv om man gør det næsten rigtige med de rigtige intentioner, er der rig mulighed for spild af ressourcer i form af tid, mennesker, penge og forurening. Dette fører i sidste ende til højere priser og tabt konkurrenceevne - elementer, der i øjeblikket har en negativ indvirkning på flere områder.

Systemkompleksitet - som med RPA - er det overvældende, skjulte problem, som forhindrer virksomheder i at trives i dagens verden. Dette er blot et af mange eksempler på, at kompleksitet reducerer en masse produktivitet til historiske niveauer på et tidspunkt, hvor virksomhederne ikke har råd til ineffektivitet og ødelagte processer.

Vi lever i en tid, hvor der er et stærkt behov for at handle klogt og optimere. Med det stadig mere presserende behov for bæredygtighed, stigende inflation og løbende problemer med forsyningskæden vil kun effektive virksomheder kunne klare sig godt.

Så lad os komme i gang med det.

Tænk stort, se det store billede og eliminér spild. Vi har værktøjerne, nu skal vi bare bruge dem rigtigt.

Klumme: Vi er godt på vej til at brænde vores unge it-talenter ud

Klumme: Det fantastiske ved frivillighed er jo netop at det er frivilligt

Klumme: Drop de individuelle ydelser og optimér din sikkerhedsstrategi

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs