Klumme: Disse tre ting ser jeg altid efter hos medarbejdere

De bedste teams, jeg har haft målt på performance, har været diverse teams på tværs af køn, uddannelse, sted i livet og hvad man ellers kan indeholde som menneske. Alligevel har de altid tre ting tilfælles, skriver Merete Søby, executive vice president i KMD.
Foto: KMD / PR
Foto: KMD / PR
Af Merete Søby, executive vice president for Data Driven Solutions i KMD

Vi starter med det åbenlyse: Når man har mangfoldige teams, skaber man et rum, hvor mest muligt talent får mulighed for og plads til at udfolde sig.

Det er godt på den korte bane for medarbejderens udvikling, og det er gavnligt på den lange bane for virksomhedens succes og fastholdelsesevne.

Når det kommer til et teams samlede performance, er det også min erfaring, at den mest blandede pose bolsjer i form af en medarbejdergruppe skaber de absolut bedste resultater.

Her er det som leder vigtigt at facilitere en fælles retning, så forskelligheden har kurs mod samme mål. Derfor ser jeg altid efter tre gennemgående karaktertræk hos medarbejderne, når jeg skal sammensætte et hold til et projekt eller ansætte potentielle kandidater.

Modet til at tage beslutninger

Hvis ikke dine medarbejdere blomstrer, så visner dit team. Derfor går jeg meget op i, at mine medarbejdere føler, at de har magten og retten til at tage beslutningerne på deres områder. Det nytter nemlig ikke noget, at man som leder sidder med verdens længste skruetrækker og overvåger hver en detalje. Det vil kun stresse medarbejderne og lederen selv.

Tværtimod får man meget mere ud af tillidsfuld empowerment, hvor medarbejdernes rygge rankes og de giver den en ekstra skalle, fordi de kan mærke opbakningen oppefra. Det kræver dog også, at medarbejderen har lysten og modet til at træffe beslutninger. Har de det, så står jeg lige bag dem og støtter.

Mit motto har altid været, at succeserne skal fejres af medarbejderne, fordi de har leveret indsatsen bag resultatet. Men sker der fejl, hvilket jo hænder nu og da, skal vi som ledere tage ansvaret og sørge for, at vi sammen kommer godt videre og lærer konstruktivt af hændelsen.

Bevidsthed om egen drivkraft

Der skal være plads til det hele menneske i mine teams. Derfor forventer jeg, at medarbejderne er tydelige om, hvad deres drivkraft er – og at det ikke kun er arbejde. Her har jeg fuld tillid til, at de indretter deres hverdag og arbejde efter det, der passer dem bedst.

For mig er det en enormt vigtig del af mit velbefindende som menneske, at jeg har plads og rum til at være mor, specielt i de år mine børn var mindre.

Siden jeg fik dem, har jeg været helt transparent om, at jeg ikke vil gå på kompromis med tiden med dem, for hvis jeg ikke har balance mellem de to verdener, er jeg ikke den bedste udgave af mig selv.

Enighed om værdierne

Der skal være plads til masser af personlige forskelligheder, men vi skal dele det samme arbejdsmæssige værdisæt, så vi kan rykke godt og effektivt sammen.

Her tænker jeg på værdier som at være en god og pålidelig kollega, at have en god og respektfuld opførsel i teamet, samt evnen til at afstemme forventninger, så de både kan indfries overfor kolleger, kunder og ledelse.

Når jeg insisterer på væsentligheden af at have samme arbejdsmæssige værdisæt, er det i bund og grund, fordi det får holdet til at løfte i samlet flok og fordi det skal være rart og motiverende for alle at gå på arbejde.

Klumme: Her er bøgerne der udfordrer mig som leder

Klumme: Manglen på it-kompetencer kalder på samarbejde

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også