ITWatch

Klumme: Den grønne it-bølge risikerer at kvæles af krisen

Regeringen har grønne ambitioner – også på det digitale område. Men vil historien gentage sig, og vil de grønne it-drømme drukne i et excel-arks kolonner, spørger Christian Hannibal, director for tech, media and finance i Rud Pedersen Public Affairs, i denne klumme.

Foto: PR

Advarsel! Denne klumme kommer til at starte meget som ”onkel-fortæller-om-dengang-han-var-ung”, men hæng fast. Der kommer en aktuel pointe. Jeg lover det!

For arbejder man med digitalisering og digitaliseringspolitik længe nok, så kan man være heldig at opleve de samme bølger skylle ind over den digitale dagsorden med mange års mellemrum.

I mit første job som meget grøn embedsmand i den nu hedengangne It- og telestyrelse var en af mine første opgaver således at være pennefører på den daværende VK-regerings nationale handlingsplan for grøn it.

Da planen bliver offentliggjort, skriver vi april 2008, klimaet fylder i alles bevidsthed og hele Danmark og det meste af verden havde store forventninger til COP 15 - den store FN-klimakonference, der skulle holdes i København i 2009.

Alle ministerier skulle vise, hvordan de kunne bidrage til at løfte dagsordenen på hvert deres område. Alt skulle være grønt og klimavenligt.

Således også digitaliseringspolitikken. Den skulle være grøn, og derfor måtte man lave en handlingsplan, for det er den slags, man laver, når man får en ide i et ministerie.

I den utroligt velskrevne handlingsplan kunne man bl.a. læse:

”Danmark er flere gange blevet kåret som verdens bedste it-nation, og den danske it-infrastruktur er i verdensklasse. Danmark har således gode betingelser for at vise vejen i forhold til grøn it.”

”På globalt plan står it for to procent af den samlede CO2-udledning. Samtidig indeholder it nøglen til at kunne reducere de resterende 98 procent af CO2-udledningen.”

https://www.ft.dk/samling/20072/almdel/UVT/bilag/136/547593.pdf

Handlingsplanen fik ros og der blev holdt en stor international OECD-konference i Helsingør, hvor regeringen solede sig i hæderen for at have lavet verdens første nationale handlingsplan for grøn it.

Nå, men skete der så en masse og blev alt vores it bare enormt meget grønnere? Nej.

For i efteråret 2008 – få måneder efter handlingsplanen kom – blev verden ramt af finanskrisen.

Fyringer, konkurser og faldende vækst stjal dagsordenen, og så måtte klimaet pænt komme i anden række. COP 15 blev som bekendt heller ikke en stor succes.

Nu skulle der fokuseres på helt andre ting. Hvordan kunne it bidrage til at skabe vækst og nye arbejdspladser? Den slags. Handlingsplanen blev en plan uden handling.

Så er vi så tilbage ved i dag. Det har næppe undsluppet manges opmærksomhed, at klimaet er kommet højt på dagsordenen igen. Valget i 2019 blev udnævnt til at være et klimavalg.

Også på det digitale område er klima igen i fokus. I den nye offentlige digitaliseringsstrategi kan man læse: ”Digitalisering skal være en central drivkraft i den grønne omstilling af samfundet og bidrage til, at Danmark når sine klimamål.” https://digst.dk/media/27689/digst_fods_webtilgaengelig.pdf

Og videre: ” Danmark er godt rustet til at gå forrest i den grønne omstilling. Der er sat ambitiøse klimamål på både lokalt og nationalt plan, innovationskraften er stærk, og mange grønne løsninger er allerede taget i brug landet over. Det udgangspunkt skal der bygges videre på. Staten, kommunerne og regionerne vil derfor samarbejde om at accelerere brugen af digitale løsninger til at understøtte et grønt og bæredygtigt samfund.”

Sproget er lidt anderledes, men ellers er mange af pointerne de samme som i 2008.

På folkemødet i år fyldte sammenhængen mellem digitalisering og grøn omstilling da også en del. Jeg var selv moderator på en debat om det offentliges villighed til at betale for, at it og digitalisering ikke bare skal være god og billig, men også skal være grøn.

De radikales klimaordfører Rasmus Helveg Petersen, var bl.a. med i panelet og nævnte, at de grønne målsætninger desværre tit blev trumfet af økonomisk tilbageholdenhed.

Faktisk ville Rasmus Helveg Petersen gøre det til et hovedkrav i kommende regeringsforhandlinger, at der blev installeret en grøn hjerne i finansministeriet, som han formulerede det. Det skulle sikre, at en kommende regering ikke bare valgte den billigste løsning, men prioriterede grønt, når der skulle investeres i digitalt isenkram og ditto løsninger.

I samme debat var bl.a. CapGeminis Henrik Fugmann da også bekymret for, om de grønne ambitioner nu også ville blive fulgt op af konkrete investeringer eller om de ville blive dræbt af den økonomiske smalhals, der er resultatet af krigen i Ukraine, den galoperende inflation m.m.

Kort sagt: gentager historien sig fra 2008 eller bliver ”køb grønt” en del af statslige, kommunale og regionale indkøbsstrategier også på det digitale område?

Det skal blive spændende at følge. Den første strømpil får vi nok at se, når Folketinget i efteråret forventes at skulle forhandle om regeringens digitaliseringsstrategi. Vil de grønne ambitioner bliver skærpet eller svækket?

Vi må på klimaets vegne håbe, at historien ikke gentager sig, men at kommuner, regioner og stat denne gang vælger handling og ikke bare lægger fine planer.

Klumme: VPN – en hybridkontorets redning eller en motorvej for it-kriminelle?

Klumme: Manglen på it-kompetencer kalder på samarbejde

Mere fra ITWatch

TDC Net sejler skuden med rolig hånd

Det blev et kvartal med stabil fremgang for infrastrukturselskabet TDC Net. Omsætningen steg en anelse, men driften blev forbedret og selskabet effektiviserer sig gennem energikrisen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs