ITWatch

Klumme: Ambitiøs vindstrategi kræver data og software

Danmark, Tyskland, Belgien og Holland skal sammen bygge vindmøller i højt tempo - og kræver investeringer i intelligente softwareløsninger, skriver direktør for Geoinfo, Mads Schondel-Andersen i denne klumme.

Foto: PR

Hurra! Danmark, Tyskland, Belgien og Holland går sammen om at bygge 150 gigawatt havvind. EU skal være CO2-neutralt i 2050, og vi bliver stadigt mere selvforsynende på energifronten. Det er en giga god nyhed.

I 2050 skal EU kunne levere ti gange så meget vindenergi som i dag, og der skal produceres og opsættes ca. 10.000 store havvindmøller i Nordsøen. Det kræver selvsagt et enormt planlægningsarbejde at realisere projektet - til rette tid og rette budget. Hvordan lykkes vi med det?
Heldigvis kan intelligente softwareløsninger klare den mest komplekse og tidskrævende del af projektet. Resten beror på fremsynede politiske beslutninger.

Data fra alle lande på én platform

Data er grundstenen i det enorme analysearbejde, der går forud for projektplanlægningen. Dem kan man i dag få automatisk adgang til og med analyseværktøjer finde frem til, hvor de 10.000 havvindmøller mest optimalt kan placeres. En masse faktorer, herunder havdybdeforhold, vindforhold og de enkelte landes regler for natur- og fiskeribeskyttelse, skal gå op i en højere enhed. Med alle data fra alle lande på én platform opnår man effektiv datadeling, skarpe analyser og visualiseringer og får på den måde automatisk inkluderet alle mulige og umulige afstikkere, der kan være i disse store, milliarddyre energiprojekter.

Ilden under EU’s klimakedel er tændt som et resultat af en ulykkelig krig på europæisk jord og usikkerheden om Ruslands gasforsyning til Europa. Og vi er desværre allerede på bagkant. Fra politisk hold skal der etableres en velfungerende infrastruktur, der kan håndtere transmission af strøm ud i alle afkroge af Europa og erstatte kul, olie og gas.

Politisk opråb: Dygtige folk er en mangelvare

Derudover får vi brug for endnu flere af de kompetencer, som vi alle i forvejen kæmper om. 1 gigawatt havvind skaber tusindvis af arbejdspladser, og Danmark forventes at stå for en tredjedel af de planlagte 150 gigawatt. Dygtige og veluddannede mennesker er en mangelvare, og vi får brug for at have fagligt stærke uddannelser, som kan uddanne de kompetencer vi har behov for. Vi skal også blive bedre til at give dygtige profiler fra udlandet et incitament til at arbejde og bosætte sig i Danmark. Vi får brug for alle, som har kompetencer på området. Data er som bekendt ikke klogere end dem, som arbejder med dem. Derfor er det fuldstændig afgørende at involvere kloge hoveder til at tage kloge datadrevne beslutninger.

EU’s enorme havvindprojekt gør mig stolt. Og glad på de næste generationers vegne. Men lad os ikke vente på endnu en global katastrofe, førend vi rykker på vigtige dagsordener som denne: Vi skal handle på forkant, både når det handler om investering i grøn energi og sikring af kompetent og kvalificeret arbejdskraft. Det klæder os med stor, politisk handlingskraft – også når vi ikke skal bekymre os om Putin og pandemier.

Klumme: Dumt at tvinge det offentlige til at købe brugt it-udstyr

Klumme: Derfor skal du involvere dine investorer mere

Mere fra ITWatch

Firmaer tørner sammen i strid om ordet "legaltech"

”Jeg troede lidt, det var en joke,” siger medstifter af firma, der er sagsøgt for at bruge ordet ”legaltech”. Sagen, der i øjeblikket kører ved Sø- og Handelsretten, kan få betydning for resten af branchen, vurderer advokat med speciale i immaterialret.

Kiloo viser igen ustadigt regnskab

Den danske spiludvikler Kiloo har gennem de seneste år fremvist svingende bruttofortjeneste. I 2021 er der med afskrivninger et stort fald på bundlinjen, der dog stadig er i plus.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs