ITWatch

Klumme: "Det er som om vi har glemt det vi lærte under nedlukningen"

Coronanedlukningerne er ved at være fortid, men det betyder ikke, at vi må glemme den viden om digitale værktøjer og arbejdsformer, som krisen gav, skriver Rikke Hougaard Zeberg,branchedirektør i DI Digital, i denne klumme.

Rikke Hougaard Zeberg er branchedirektør i DI Digital i Dansk Industri og skriver om karriere og lederskab som klummeskribent på ITWatch. | Foto: Sif Meincke/Dansk Industri/PR

Jeg har netop siddet og genlæst nogle artikler fra slutningen af 2020, hvor coronaen rasede, og vi alle sad hjemme og havde nået et mætningspunkt med remote arbejde, hjemmeskolede børn og manglende kaffeautomatsnak med kollegaerne.

Overskrifterne dengang gik meget på, at arbejdspladserne aldrig blev de samme igen, at der var tale om en digital revolution, hvor vi fremover ville arbejde og samarbejde på helt nye måder. Ingen tvivl om, at coronakrisen fik givet os et digitalt spark i en god retning.

Der blev på ingen tid gennemført en digital transformation, som på mange måder har vist sig effektiv og rigtig værdiskabende for virksomhederne og for samfundet.

Investeringer i digitale teknologier er guld værd for ikke mindst virksomhederne. Det ved vi fra vores undersøgelser og coronakrisen kickstartede også investeringer hos nogle af de virksomheder, som ikke rigtigt var kommet igang. Altsammen super positivt.

Vi har brug for hinanden – til at definere arbejdspladsens kultur, til innovation og social sammenhængskraft

Men jeg undrer mig alligevel lidt. Et billede fra tiden under nedlukningen, som har brændt sig fast hos mig, er satellitfotos af metropoler, hvor det var så tydeligt at se, at nedlukningen fjernede de mørkerøde CO2- plamager, som hang over byerne.

Nedlukningen og hjemsendelsen havde en klimaeffekt, og det var da en lille glæde, der midt i al elendigheden. Netop derfor er brugen af de digitale teknologier en dobbeltwin – mere effektivitet og mindre transport rundt i vores fly og biler.

Vi blev også hurtigt enige om, at de digitale løsninger ikke kan stå alene. Vi har brug for hinanden – til at definere arbejdspladsens kultur, til innovation og social sammenhængskraft. Vi skulle finde den gyldne middelvej – hvor vi beholdt alle fordelene ved de digitale løsninger, og samtidig fik den fysiske tilstedeværelse tilbage igen.

Bør vi ikke arbejde meget mere med, hvordan vi kan bruge de digitale værktøjer mest optimalt, når vi skaber fremtidens arbejdspladser?

Hvorfor undrer jeg mig så? Det gør jeg, når jeg igen sidder i kø ind af motorvejen og Bispeeng-buen om morgenen, og tænker på om de mørkerøde plamager er kommet helt retur.

Det er som om, vi alligevel har glemt det, vi lærte under nedlukningen. Og jeg ved godt, det ikke passer helt. Nogle virksomheder har virkelig taget de digitale værktøjer til sig, og har tilmed skåret ned på kvadratmeterne på det fysiske arbejdssted.

Jeg har også hørt om nogle virksomheder, som slet ikke har fysiske lokationer længere. Det er nok de færreste virksomheder, hvor den sidste model kan bruges – men i klimaets navn bør vi så ikke arbejde meget mere med, hvordan vi kan bruge de digitale værktøjer mest optimalt, når vi skaber fremtidens arbejdspladser?

Klumme: Unge talenters krav og forventninger sikrer vigtig dynamik

Klumme: Hvis vi skal tiltrække fremtidige talenter, må vi tage imod ideen om et arbejdsliv i metaverser

Mere fra ITWatch

Russisk svar på Google vil ud af landet

Internationale sanktioner har fået selskabet bag søgemaskinen Yandex til at ville trække sine forretninger ud af Rusland. Det er dog umiddelbart nemmere sagt end gjort.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs