ITWatch

Klumme: Løsning på de manglende it-ressourcer ligger mod øst

Hungeren efter komptente it-kræfter kan stilles, hvis man retter blikket mod øst. Lande som Polen, Ukraine, Bulgarien og Rusland har særdeles veluddannede it-folk, udviklere og programmører. Det kan være løsningen på den it-ressourcekrise erhvervslivet står midt i, lyder det fra Stefan Pedersen fra WaveAccess i denne klumme.

Foto: WaveAccess/PR

I sportens verden taler man ofte om vind eller forsvind. Skal man overføre det til it-verdenen betyder det snart: Få fat i it-kompetencerne, eller luk.

Men problemet stopper ikke der.

For de it-medarbejdere der er på markedet presser lønningerne op i et niveau, hvor de i sig selv begynder at presse virksomhedernes økonomi. Det er altså en ond cirkel.

Men påpeger jeg det indlysende, eller er der en vej ud af problemerne? Set i forhold til situationen som alle i erhvervslivet kender, og det marked jeg opererer på, er svaret ja til begge punkter.

Følgende skal ikke derfor ikke opfattes som et reklameindslag. Men det er et faktum, at hvis vi ikke har ressourcer i landet, må vi kigge andre steder hen.

Det er i sig selv ikke noget nyt. Det hedder outsourcing, og det har vi har kendt i mange årtier. Nu er interessen bare større for området nearshoring, ikke mindst på basis af større kulturelle ligheder og tidszoner. Men det er en anden snak.

Det er anslået, at vi i Danmark kommer til at mangle mere end 20.000 it-specialister allerede i 2030. Det er blot om ni år! Og som det blev påpeget i et indlæg for nyligt af Jacques Soelberg fra Salesforce, mangler der allerede nu 7.600 specialister alene i it-branchen.

Kvalificerede ressourcer i den størrelsesorden kan man ikke tromme op af jorden på et øjeblik. Men… der er trods alt ingen grund til at gå mere i panik end som så - på den korte bane.

Det er dog en udfordring at ansøgertallet til it-uddannelser falder, og skal vi blande kønskvoter ind i udfordringen, er der fortsat alt for få kvinder i it.

Det gør udfordringen langt større, og tvinger både virksomheder og politikere til at udtænke en fælles plan for at gøre det interessant for de gode unge hoveder, at kaste deres evner og talent ind i it-området. Det kan ikke længere ignoreres, det er et spørgsmål og en udfordring af national interesse.

En anden udfordring med den aktuelle situation, såvel som den mere langsigtede, er at hele vækstgrundlaget af iværksættervirksomheder, tech og fintech ganske enkelt falder fra hinanden hvis de ikke kan finde de rette it-ressourcer.

Det vil sige, at det bedre kan betale sig at være opstartsvirksomhed i udlandet end i Danmark. Så nu flytter vi altså potentielt også arbejdspladser og virksomheder ud af landet, fordi vi mangler it-ressourcer.

Men inden vi maler fanden på væggen, vil jeg gerne mane til ro og orden og positiv tænkning. Aktuelt er der trods alt adgang til særdeles kvalificerede specialister, ikke mindst hvis man er klar til at vende blikket mod andre kyster. Endda ikke så langt væk.

Polen, Ukraine, Bulgarien og Rusland har særdeles veluddannede it-folk, udviklere og programmører. Specielt Rusland har opnået at vinde indtil flere World Programming Olympiads.

It-specialisterne er faktisk allerede oppe i fart, har erfaring og kan levere løsninger, der hverken ruinerer opstartsvirksomheder eller dræner de veletablerede virksomheder og brancher – uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Ofte fungerer de tilmed ikke blot som opgavetagere, men som visionære udviklingspartnere, med interesse i at optimere resultatet for kunden.

Så mens vi finder nye ressourcer og får uddannet næste generation af it-specialister kunne det måske være en løsning, ikke kun at tænke ud af boksen, men ud af landet.

Klumme: ERP er ikke længere ERP 

Klumme: Risikostyring falder typisk i fire fælder – sådan undgår man dem

Klumme: Data skal skabe reel værdi – det kræver plads, fleksibilitet og hastighed 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs