ITWatch

Klumme: Tre faldgruber virksomheder kan undgå med den rette cloud-strategi

Der er faldgruber ved transformationen til cloud, skriver Tina Borgbjerg, direktør for Lenovos Data Center Group i Norden og Benelux, i den klumme. Blandt andet kan økonomien løbe løbsk.

Foto: PR

Digital omstilling og transformation kan let blive parkeret i kassen med floskler og luftige buzz words. Men i løbet af det seneste år har den digitale omstilling manifesteret sig i udbredelsen af konkrete, håndgribelige teknologiske løsninger. Videomøder, software-løsninger til fleksibelt arbejde og utallige nye webshops for bare at nævne tre eksempler.

På danske ledelsesgange har vi set en beundringsværdig handlekraft, når det kommer til at finde løsninger funderet i cloud’en på de akutte, forretningsmæssige benspænd en nedlukning af samfundet medfører. At overgive sig fuldstændigt til cloud-løsninger har uden tvivl været fornuftigt for mange virksomheder på den korte bane, men det er ikke nødvendigvis den optimale løsning på lang sigt.

Faktisk er det nærliggende her et år inde i coronakrisen, at virksomheder udvikler eller genbesøger deres cloud-strategier. I den forbindelse melder sig tre faldgruber, som virksomheder må tage højde for, hvis deres it-infrastruktur skal være en vækstmotor og ikke en klods om benet.

Omkostningerne løber løbsk

Større kapacitet til videomøder og øget behov for adgang til software uden for virksomhedens matrikel. Begge har været i høj kurs under krisen, og det har betydet øgede investeringer hos virksomhedens cloud-udbyder. Med en rendyrket cloud-løsning får virksomheder da også en fleksibilitet med konstant adgang til data fra alle steder i verden.

Dén grad af fleksibilitet er dog også forbundet med store udgifter, fordi der er et tilsvarende stort behov for båndbredde til at overføre store mængder data. Hvor løsningen kan have været vital på den korte bane, så kan den vise sig ikke at være bæredygtig på længere sigt.

Når omkostninger samtidig er en af hovedårsagerne til, at cloud-projekter kuldsejler, bør virksomheder granske de behov, som knytter sig til deres adgang til og brug af data. For langt de fleste virksomheder er det økonomisk mere bæredygtigt at arbejde med en hybrid model, hvor en del af dataene håndteres i eget datacenter.

Utilstrækkelig kontrol med data

Kontrol med data er endnu et område, der skal overvejes nøje. Med den forkerte cloud-løsning kan virksomheder opleve udfordringer med at leve op til regulativer som GDPR, fordi de ikke har kontrol med, hvor data rent geografisk bliver opbevaret eller ikke er i stand til at flytte data tilstrækkeligt hurtigt.

Det kan desuden være besnærende at forfalde til en økonomisk fordelagtig løsning uden at skele til, hvor personfølsomme ens data er. Bødeforlæg ved læk af personfølsomme data kan dog i dag få uoverstigelige økonomiske følger og føre til randen af konkurs.

Virksomheder må i stedet balancere kravene til sikkerhed og evnen til at leve op til regulativer med fleksibilitet og hurtig adgang til data, så det stadig er muligt at opnå konkurrencemæssige fordele.

Løsningen bliver for rigid

Stort set alle brancher oplever udsving i kapacitetsbehov. Betalingstjenesters behov stiger eksempelvis i forbindelse med julehandlen. Derfor er det vigtigt, at virksomheder ikke bliver for låst i en cloud-løsning, som ikke er skalerbar. Ved for eksempel at give mulighed for at benytte public cloud ved spidsbelastninger opnår virksomheder større grad af fleksibilitet med respekt for omkostningerne.

Rigiditeten er ikke kun forbundet med adgangen til data, men også hastigheden, hvormed det er muligt at analysere data. Med en hybrid cloud-løsning kan virksomheder udnytte cloud’ens fleksibilitet til altid at kunne køre programmer, som ikke kræver høje datahastigheder. Samtidig er det muligt at håndtere opgaver med krav til lav latency on-premise.

Grundlæggende handler det om at udvikle en strategi, hvor kontrol og muligheder er balanceret. Løsninger, som tilbyder fleksibilitet i forhold til økonomi og kapacitet. Formår virksomheder at udvikle sådanne strategier med udgangspunkt i deres behov, krav og muligheder, så er der grobund for, at deres data kan blive guld værd.

Klumme: Det intelligente hjem er boligejernes vej til en effektiv CO2-indsats 

Klumme: Disse fem tech-tendenser vil påvirke 2021 

Mere fra ITWatch

Investering skal gå til udvikling i nyt fintech-selskab

Det godt et år gamle fintech-selskab Anyday lukkede tidligere på ugen en investeringsrunde. Pengene skal primært gå til udvikling af virksomhedens betalingsløsning, Anyday Split. Resten skal bruges på markedsføring, fortæller direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs