ITWatch

Klumme: Brug agiliteten fra softwareverdenen

Inden for de seneste par år har vi set en udvikling, hvor sensorteknologi bliver billigere. Det har åbnet op for en ny bølge af industri, hvor produktionsvirksomheder kobler sensorer direkte på maskinerne og dermed digitaliserer hele deres produktionsflow, skriver Jakob Langdal Jensen i Alexandra Instituttets Interactive Spaces Lab i denne klumme.

Foto: PR

Dataopsamlingen giver indblik i alle led. Det betyder, at man ned på produktniveau ved, hvilke omkostninger og udfordringer, man har på et givet produkt. Det bliver et redskab, som man kan bruge til at styre forretningen strategisk – og til at optimere produktionen.

Det kan også bruges til det, vi kalder ‘predictive maintenance’. Der handler om, at man placerer sensorer de rigtige steder, som så kan registrere, hvis en maskine bliver for varm og dermed afslører, at den har brug for service. Det giver et langt bedre billede af, hvordan man belaster sine maskiner og dermed også en bedre lønsomhed og et væsentligt konkurrenceparameter.

Langt flere produktionsvirksomheder kan få glæde af at udnytte mulighederne med dataopsamling. Her er det vigtigt at forstå, at der er forskel på industrivirksomheder og digitalt indfødte virksomheder. Digitale virksomheder er typisk omstillingsvillige og kan skifte retning, mens industriverdenen er regulatorisk og bundet til nogle standarder, der ikke altid er optimale softwaremæssigt. Sidstnævnte kan derfor nyde godt af at få overført viden fra softwareverdenen.

Masser af software

Den overordnede udfordring er, at der er masser af software i industrivirksomheder. Men programmerne er typisk udviklet til at kontrollere og styre maskiner. De kører ofte på meget begrænset hardware og kan derfor ikke behandle store mængde data. Man eksporterer traditionelt set data til en database, og hvis man vil have fat i flere data, kræver det en opdatering af produktionsmaskinerne, hvilket er bekosteligt og besværligt.

En af gevinsterne ved agiliteten fra softwareverdenen er, at det er nemt at ændre softwaren, og man har hele spektret af versionsstyring af kode. Det gør det også nemt at arbejde med data i produktionen, uden at man skal ændre på maskinerne. Man kan ændre i de data, som skal gemmes og eksporteres til analyse, eller slette dem med det samme, hvis de ikke er relevante at bruge.

Klar gevinst

Gevinsten er ligetil, fordi det åbner op for bedre overvågning af udstyrets tilstand, meget tættere procesovervågning i realtid og potentielt mulighed for bedre kvalitetsstyring på produktniveau. Du kan se de forhold, som produktet er produceret under. Og du vil kunne se, hvordan maskinen har ageret, da det blev produceret.

Mange virksomheder ved ikke, hvordan man skal gribe dette an. Her er det selvfølgelig vigtigt at finde den rigtige samarbejdspartner, så du kan få sparring på en konkret problemstilling eller idé, du har i din produktion.

Det er også vigtigt, at der er balance i det, man som virksomhed gerne vil opnå og det, man kan se mulighederne i, så det ikke bliver en bottom-up proces, der aldrig kommer til at ske. Gennemtænk derfor forløbet af, hvad det kræver, og få klarhed over, hvilke data I har behov for, samt hvilke I har tilgængelige.

Klumme: Ansvaret for cybersikkerhed ligger altid hos ledelsen

Klumme: Sådan bygger du en virksomhedskultur der passer til den nye digitale virkelighed

 

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger