ITWatch

Klumme: Netværket er nerven i den digitale omstilling af arbejdspladsen

Virksomheder verden over kæmper i øjeblikket med den samme udfordring – at gøre visionen om digital omstilling af arbejdspladsen til virkelighed. Kig grundigt på netværket, før kontorerne bliver fyldt med ny teknologi og nye devices, skriver Lasse Garby, landechef i netværksleverandøren Aruba.

PR
Foto: PR

Herhjemme skal en ny millionpulje hjælpe små og mellemstore virksomheder med at investere i den digitale omstilling for at rykke Danmark i front, og i Kina har man netop tændt for verdens største 5G-netværk. Begge dele er elementer i den digitale udvikling, der buldrer og brager af sted og dækker alt fra netværket og infrastrukturen i virksomheden til IoT med automatiserede droner og selvkørende biler. Så hvor tager man fat, hvis man som virksomhed ønsker at gribe de nye muligheder og inddrage dem i en digital omstilling af arbejdspladsen?

Omstillingen af arbejdspladsen er ikke længere et fjernt punkt et sted i horisonten, men virkeligheden her og nu. Mange kæmper med at investere i ny teknologi og ikke mindst med at implementere den. Det var en af de store konklusioner på Gartners årlige konference om digitale arbejdspladser i september, at virksomheder verden over har fuldt fokus på at fremtidssikre og ruste sig til den digitale omstilling. Og vi har samme oplevelse i netværksverdenen.

Vi har kogt vores seneste erfaringer fra konkrete projekter på digital omstilling af arbejdspladsen ned i det følgende. Det er vores klare anbefaling, at indsatsen bør begynde med netværket.

Det kræver grundig analyse at skabe mobilitet

Med den digitale omstilling følger også behovet for at være mobil, herunder behovet for netværk ude og inde – på kontoret og på farten. Selvom de fleste virksomheder allerede er opmærksomme på kravene til distancearbejde i planlægningen, så glemmer mange alligevel at tage højde for de mange dark spots inde i selve bygningen.

Det kræver analyse og viden om bevægemønstre at skabe fuld mobilitet. Ikke kun på de områder, hvor medarbejdere typisk er placeret, fx møderum, skriveborde og forskellige fællesarealer, men også de rum, som de potentielt bevæger sig igennem, mens de taler i telefon eller bruger applikationer. Løsningen skal understøtte VoIP, og medarbejderne skal kunne bevæge sig frit og roame mellem mødelokaler og etager uden at miste forbindelsen.

Når du planlægger virksomhedens digitale omstilling, bør du derfor overveje, hvordan medarbejdere, gæster og devices bevæger sig og lægge en plan for netværket derudfra. Jo mere mobilitet, du kan skabe, desto mere dynamisk, fleksibel og omstillingsparat kan din virksomhed blive.

Overvej nøje, hvordan 5G skal integreres

Der er store forventninger til 5G, men vi mangler endnu business cases, og udover hastighed ved vi ikke præcis, hvad 5G kan give os, og hvordan netværket skal integreres med Wi-Fi og anden teknologi i virksomheden. Det vil kræve en plan for driften af både 5G, eksisterende netværk og infrastrukturen, og at virksomheden overvejer behovet for opgradering af enhederne på begge typer af netværk.

Det kan fx blive en udfordring, at 5G fungerer bedre ude end inde. 5G lover høj hastighed og lave svartider, og det betyder, at frekvensen stiger. Konsekvensen er, at signalet har sværere ved at trænge ind i bygningerne. Mange bygninger har desuden solfilm på ruderne, og det er radiodæmpende. Det kan giver problemer, hvis en virksomhed bruger wifi-opkald og hopper på et 5G-anlæg.

Vi kan glæde os til verdens hurtigste netværk, men jeg vil råde virksomhederne til at trække vejret en ekstra gang og overveje, hvordan 5G skal bruges.

Adgangskontrollen skal med i overvejelserne

Med den digitale omstilling følger mere teknologi og flere devices på virksomhedens Wi-Fi. Selvom det kan lyde tillokkende med nyt gear i praksis, kan det være mindre tillokkende at holde styr på sikkerheden, når hverdagen melder sig. Tag derfor højde for adgangen til netværket, inden du oversvømmer arbejdspladsen med nye devices, og sørg for, at adgangskontrollen til netværket og styringen med netværket er en integreret del af dine overvejelser, hver gang organisationen implementerer nye ting.

Alle relevante fagområder skal tænkes ind

Der er ingen tvivl om, at der følger gevinster med den digitale omstilling, men det kan være svært at indfri det fulde potentiale, hvis alle de involverede ikke går ind i projektet med åben pande. Inden du går i gang, bør du sikre dig, at den projektansvarlige inddrager alle relevante fag- og forretningsområder – fra den overordnede vision til den konkrete projektplan og evaluere undervejs i processen.

Klumme: Ledelsen skal forstå medarbejderne, før de nedfælder sin it-sikkerhedspolitik

Klumme: Drop rekruttering med skyklapper på og stol på AI

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger