ITWatch

Klumme: "Vi er nødt til at differentiere os fra de store it-virksomheder på væsentlige områder for at have en chance"

Det kræver indgående forandringer for mindre virksomheder at holde trit med de store, når det kommer til teknologisk omstilling og udvikling.

Foto: PR/Beckhoff Automation

Nye teknologier spadserer non-stop ind i vores vokabularium. Hvor digital transformation var buzz’et for blot et par år siden, er kunstig intelligens i dag det eneste, der dur.

Når man som jeg arbejder i automationsbranchen, er man del af en vanvittig spændende udvikling. For det marked, vi udvikler løsninger til, har traditionelt set forholdt sig konservativt afventende, når nye teknologier har anglet for at få opmærksomhed. Men vi oplever, at dette ændrer sig. I raketfart, endda.

Vi erstatter mekanik og elektronik i de komponenter, vi leverer til maskinbyggere, med digitale teknologier.

Det betyder, at it- og teknologiprofiler om få år vil udgøre kernen i vores medarbejderskare. Vi har behov for it-programmører og dataloger, som er velbevandrede i cloud, analytics, machine learning, internet of things og vision.

Men det er vanskeligt at tiltrække it-profiler til automationsbranchen. Spørgsmålet er derfor, hvordan vi undgår, at den høje innovationsgrad i vores branche kan blive verdens største selvmål?

Ikke verdens største

Vores virksomhed er ikke verdens største inden for automation, men innovation betyder alt for os. Senest har vi fx løftet det traditionelle transportsystem helt ud af mekanikkens verden og ind i softwarens verden.

For produktions- og pakkevirksomheder betyder det, at de kan køre flere forskellige linjer på én gang og producere on-demand. Det nye transportsystem, XPlanar, kaldes det flyvende tæppe, fordi alle emner flyver ind og ud mellem hinanden i stedet for at køre i en lineær bane, hvor der hurtigt opstår kødannelse og forsinkelse.

Ved hjælp af kunstig intelligens ved emnerne lige nøjagtig, hvor de skal hen og formår at optimere deres vej fra A til B på banen.

Eksemplet her viser, at vi i langt højere grad konkurrerer mod de store it-leverandører i kampen om innovationsorienterede vidensmedarbejdere. Vi skal gøre os ekstremt umage med at tiltrække og fastholde en ny kategori af medarbejdere, som vil udgøre rygraden i vores virksomhed i fremtiden.

Vi har diskuteret dette på globalt ledelsesniveau i årevis. Vi er enige om, at innovation ét sted i virksomheden kræver innovation mange andre steder i virksomheden. Vi er nødt til at differentiere os fra de store it-virksomheder på væsentlige områder for at have en chance. Vi ved, at en hæmsko i store itvirksomheder kan være stramt bureaukrati, lange processer og alt for lidt plads til at være Georg Gearløs.

Flad struktur

Virksomheder som vores kan tilbyde flad struktur, korte processer og ultimativ frihed. I vores virksomhed må medarbejderne gerne udvikle rumraketter i arbejdstiden, hvis de har lyst til det. De må også gerne etablere mindre, agile teams, hvor de selv har indflydelse på arbejdet og arbejdsdagen. Vi har ikke til dato oplevet, at der kommer noget negativt ud af sætte medarbejderne fri. Tværtimod.

Vi sørger også for, at vores medarbejdere kommer helt ind i vores hellige udviklingshaller i Tyskland, hvor produkter og services ser dagens lys. Den korte distance og personlige relation dyrker vi til fingerspidserne, så medarbejderne oplever at få både indsigt og udsyn fra første færd.

Arbejdet med at gøre vores arbejdsplads mere attraktiv stopper ikke her. Men det er et vigtigt sted at starte. Og så er det bare med at klø på. Hvis man vil undgå, at den høje innovationsbarre falder ned og rammer én i nakken, må man tænke fornyelse og differentiering 360 grader rundt.

Klumme: Fintech kan blive en styrke for dansk erhvervsliv

Klumme: På fremtidens arbejdsplads har vi alle en digital assistent

Klumme: Tillykke med 1-årsdagen, GDPR!

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger