ITWatch

Klumme: Kunstig intelligens skal takle hackerne i opløbet

Mængden af data vokser eksplosivt, og det stiller stadigt større krav til sikkerheden. Cloudløsninger og kunstig intelligens kan spille en central rolle i at opdage usikre data og afdække sikkerhedsbrister, skriver Johan Broman fra AWS i denne klumme.

Foto: PR

For få måneder siden udsendte revisionsfirmaet PWC en rapport, hvori 59 pct. af de adspurgte virksomheder svarede, at de har været udsat for et eller flere cyberangreb.

Cyberangreb mod virksomheder er ikke et nyt fænomen, men mængden af angreb kombineret med stigende datamængder og en generel mangel på it-sikkerhedsfaglige kompetencer betyder, at det blot er et spørgsmål om tid før din virksomhed kommer i sigtekornet.

I 2017 tvang et angreb med ransomwaren NonPetya Maersk til at geninstallere 4.000 servere og 45.000 pc’er.

Et andet ransomware-angreb efterlod for nylig det 36.000 mand store Norsk Hydro med uvirksomme telefonlinjer og it-systemer, mens danske Bahne efter to måneders nedbrud måtte flytte sin webshop til en ny platform.

Angrebene har ikke kun kostet på bundlinjen, de har også givet ridser i imagelakken.

Datamængder vokser

Hvem skal så i fremtiden agere bolværk mod de ondsindede, digitale kræfter, som dagligt tester både offentlige og private sikkerhedssystemer af?

Analysevirksomheden Gartner estimerer, at datamængderne vil vokse med 800 pct. i løbet af de næste fem år. I det perspektiv må vi indse, at "almindelige mennesker" i højere grad bør overlade det tunge arbejde med at gennemtrawle data til maskinerne.

For hvis virksomhedernes it-sikkerhedsmedarbejdere ikke allerede er overbebyrdede, vil databunken med sikkerhed overrumple dem inden længe – og det kan betyde kostelige, menneskelige fejl.

I de senere år er der kommet en række automatiserede sikkerhedsløsninger på markedet, som bruger kunstig intelligens og maskinlæring. Løsningernes styrke er, at de systematisk og kontinuerligt kan afdække, hvilke data vi endnu mangler at sikre.

Chancen for at opdage sikkerhedshullet – før folk med fordækte hensigter gør – bliver langt bedre, fordi systemerne kan lære, hvordan det normale datamønster ser ud, selv når det går på tværs af forretningsdatabaser og applikationer. Dermed kan de også spotte, når noget skiller sig ud på godt og ondt.

Cloud bliver en vigtig brik i kampen for cybersikkerhed, fordi skyen tager hånd om det stigende datakrav, der følger af at skulle scanne stadig større mængder data.

Cloud bliver en vigtig brik i kampen for cybersikkerhed, fordi skyen tager hånd om det stigende datakrav, der følger af at skulle scanne stadig større mængder data.

Skalerbarheden i de cloudbaserede systemer betyder, at virksomhederne ikke skal bekymre sig om, hvorvidt infrastrukturen kan bære de øgede krav til datakraft.

Vi kan dermed opbygge et agilt sikkerhedsnet, hvor systemer baseret på kunstig intelligens vil flytte sig i takt med trusselsbilledet. Samtidig kan de fleste moderne cloudsystemer også spore usædvanlige brugsmønstre, som kan pege på, at et angreb er undervejs.

Ikke en spareøvelse

Betyder brugen af kunstig intelligens så, at vi kan sige farvel til de medarbejdere, som hver dag kæmper for at holde de it-kriminelle stangen?

Nej – på ingen måde! Og alle der ser automatisering og kunstig intelligens som en ren spareøvelse, har ikke forstået pointen. For selvom du lægger en større del af dataarbejdet over til en kunstig intelligens, så er den ikke omnipotent.

Den kan klare de mest ressourcetunge opgaver, men skal stadig ses efter i sømmene. Forskellen er bare, at nu kan dine it-sikkerhedseksperter i højere grad fokusere på strategi og forretningsmål i stedet for at slukke ildebrande og daglig trusselshåndtering.

Brugt rigtigt kan kunstig intelligens blive det, der adskiller netop din virksomhed fra mængden rent sikkerhedsmæssigt. I sidste ende vil de virksomheder, som har taget kunstig intelligens til sig, kunne operere i vished om, at de har styrket deres sikkerhedsprofil.

Omvendt risikerer de – som ikke tager teknologien til sig – at blive efterladt i vejkanten.

Klumme: Arbejdsfleksibilitet bliver en større udfordring end robotter

Klumme: Ericsson kom med et tilbud, som TDC ikke kunne sige nej til

Klumme: EU-politikerne skal sikre den digitale vækst

Klumme: Er den digitale assistent din sande ven?

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger