ITWatch

Klumme: Arbejdsfleksibilitet bliver en større udfordring end robotter

Du behøver ikke frygte, at robotterne vil stjæle dit arbejde, men du skal være parat til flere karriereskift og længere tid på arbejdsmarkedet, mener forskningschef hos softwareleverandøren IFS.

Foto: PR

For ikke så lang tid siden var man gammel på arbejdsmarkedet, når man var 40+. Nu stiger pensionsalderen næsten dag for dag. De fleste kan se frem til at skulle være på arbejdsmarkedet i længere tid og med flere og flere ældre kolleger. Der er også mange, der bestrider jobs i dag, som slet ikke findes, når de skal pensioneres. Er der grund til bekymring? Risikerer de at blive arbejdsløse?

Der tales meget om, at robotter og kunstig intelligens vil erstatte mennesker af kød og blod. Det er ikke helt forkert. Allerede i dag sidder der robotter bag rattet i gaffeltrucks på mange lagre, og der står robotter ved mange produktionslinjer i industrien. I takt med at robotteknologien bliver billigere og mere fleksibel vil denne udvikling sprede sig til flere områder. Derfor er det naturligt, at der rundt omkring på arbejdspladserne er en bekymring for, hvad fremtiden bringer.

Inden vi forbereder os på dommedag, er det dog værd at overveje følgende.

Der bliver ikke mangel på jobs, men på kompetente mennesker

Det er rigtigt, at robotter og kunstig intelligens vinder frem, men ikke så hurtigt og omfattende, som mange tror. Det er også rigtigt, at der bliver flere ældre på arbejdsmarkedet, men det betyder ikke, at de bliver udkonkurreret af robotter. Sådan som vores økonomi er indrettet, er der slet ikke råd til, at folk bliver overflødige, men deres arbejdsliv vil med stor sandsynlighed tage en ny drejning.

Ingen vil i fremtiden kunne gå gennem et helt arbejdsliv uden efteruddannelse. Ingen vil kunne være i det samme job i et helt arbejdsliv. Mange job vil forsvinde og overtages af robotter, men nye kommer til. Ifølge analysefirmaet Gartner vil 1,8 millioner job være væk i 2020, men 2,3 millioner nye vil se dagens lys – job som kræver nye og mere avancerede kompetencer.

Vær forberedt på hyppige jobskifte

Kompetenceudvikling bliver et nøglebegreb. Der er i dag flere forskere end nogensinde tidligere i historien. Det betyder, at den tekniske udvikling går hurtigere end nogensinde før, hvilket igen resulterer i flere og flere kompetencekrævende jobs. Allerede i dag har mange virksomheder problemer med at skaffe kompetente medarbejdere. Vores egne undersøgelser i IFS viser, at 34 pct. af virksomhederne står med en talentudfordring.

Så nej, vi skal ikke frygte, at robotterne overtager vores arbejde, men vi skal investere i vores eget arbejdsliv. Vi skal løbende udvikle nye færdigheder, og vi skal være parate til at skifte job og karriere meget oftere, eftersom arbejdsmarkedet vil være under konstant forandring som følge af den teknologiske udvikling.

Har lange uddannelser en fremtid?

De nye tider stiller også krav til samfundet og erhvervslivet. Der skal gøres en større indsats for at hjælpe mennesker med at skifte karrierespor. Det bør også overvejes, om unge mennesker skal bruge flere år på en specialistuddannelse som adgangsbillet til arbejdslivet. Skal man studere i fire år for et job, man måske har i 12 år? Det er måske bedre at uddanne folk i, hvordan de bedst videreuddanner sig. Satse på at lære dem nogle basale færdigheder, som muliggør løbende videreuddannelse. Det sker måske allerede i dag på de videregående uddannelser, men hvordan ser det ud på faguddannelserne?

En løsning kan være at gå ned på fire dages arbejdsuge og uddanne sig den femte. Uanset modellen så skal vi sikre, at arbejdsstyrken holder sig à jour med den tekniske udvikling, som kommer til at accelerere i de kommende år.

Vi skal være mindre fokuserede på, at teknologi vil erstatte mennesker, også selvom det måske kommer til at ske, og i stedet overveje, hvordan teknologi kan hjælpe os. Det kan fx være kunstig intelligens til fjernsupport eller droner til at øge sikkerheden. Vi skal bedømme ny teknologi ud fra, hvordan den kan styrke vores færdigheder og produktivitet.

Klumme: EU-politikerne skal sikre den digitale vækst

Klumme: Er den digitale assistent din sande ven?

Klumme: Virksomheder mangler kompetent rådgivning om kunstig intelligens

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger