ITWatch

Klumme: Den globale it-sikkerhed trues af voksende teknologi-nationalisme

'Tal ikke med fremmede' er et godt råd til vores børn, men en dårlig idé, når det gælder global cybersikkerhed, mener Anton Shingarev fra Kaspersky Lab.

Foto: PR

En bølge af globale cybertrusler ruller ind over os, og de politiske barrikader er rejst. Frygten har fået overtaget!

I dette års Global Risk Report fra The World Economic Forum, WEF, males der et dystert billede af de største globale trusler. Øverst står den stigende splittelse mellem verdens nationer; hvert land distancerer sig og sætter ind med stringent kontrol over økonomi og sikkerhed.

Ifølge WEF fører den stigende splittelse til fragmentering og protektionisme, der skaber blinde pletter. Den globale stabilitet undermineres, og dét begrænser verdens evne til at reagere effektivt på globale udfordringer.

Det er ikke svært at se, hvordan det påvirker vores evne til at takle de globale cybertrusler.

I en hyperforbundet verden findes cyberkriminelle i alle afskygninger - fra statsstøttede spiongrupper til almindelige tyve. De kan sætte en målskive på ryggen af hvem som helst, hvorfra som helst, og de spreder både frygt og usikkerhed.

Oprustningen i cyberspace har ført til, at regeringer isolerer deres lande for at beskytte deres borgere. Flere lande opsætter politiske barrierer, der skal begrænse udenlandske teknologifirmaers adgang, hvis hjemland opfattes som potentielle trusler – en slags balkanisering af cybersikkerheden.

Når det kommer til valget mellem frygt og fakta, synes frygt at vinde hver gang.

Alle går rundt og bekymrer sig – eller hvad?

I midten af 2018 undersøgte vi (Kaspersky Lab, red.), hvad folk i virkeligheden mener om udenlandske it-firmaer. Undersøgelsen blev gennemført af et eksternt analyseinstitut, og respondenterne var it-sikkerhedseksperter og forbrugere på tværs af USA og Europa.

Undersøgelsen viste, at flertallet ikke frygter 'det fremmede' nær så meget, som deres regeringer måske tror.

Faktisk sagde over halvdelen af virksomhederne (55 pct.) og to tredjedele af forbrugerne (66 pct.), at deres regering skulle vælge de bedste produkter og tjenester – uanset om de er fra en udenlandsk leverandør. Dét tal stiger til otte ud af 10, når løsningen er afgørende for den nationale sikkerhed.

Med andre ord, så betyder kvaliteten af et sikkerhedsfirmas produkter og tjenester betydeligt mere, end hvor de kommer fra.

Barrierer svækker sikkerheden

At åbne døren for flere leverandører understøtter konkurrencedygtigheden – og konkurrence styrker både innovation og ydeevne. Når vi taler cybersikkerhed, betyder det bedre beskyttelse for alle.

Hvis folk ikke frygter udenlandske sikkerhedsfirmaer, og udelukkelsen af disse firmaer faktisk kan skade den nationale sikkerhed – hvorfor holder ændrer regeringerne så ikke strategi?

En regering har selvfølgelig pligt til at beskytte landets kritiske infrastruktur, økonomien og det daglige liv. Desværre er dét ikke så enkelt i cyberspace, hvor både eksterne angreb, sabotage og cyberspionage truer.

Det er nemt at lukke døren for leverandører fra lande, der bekymrer. Men folk fortjener og ønsker at kunne vælge netop den løsning, som bedst imødekommer deres behov.

De eneste, som virkelig nyder godt af landerestriktionerne, er de cyberkriminelle. De hverken ser eller respekterer de grænser, som nationerne har sat op imellem sig. Og netop derfor bør sikkerhedsaktørerne heller ikke være bundet af landegrænser.

Tillid og gennemsigtighed

Alle it-sikkerhedsfirmaer, uanset hjemland, kæmper mod de samme cyberkriminelle, og der er meget at vinde, ved at kunne samarbejde.

Ingen virksomhed besidder det fulde 360-graders overblik over alle nyopståede cybertrusler, men med et øget fokus på vidensdeling iblandt sikkerhedsforskere kan vi komme tættere på en sikker verden for os alle.

Det bekymrer os, og andre virksomheder i it-sikkerhedsbranchen, at den globale sikkerhed trues af voksende fragmentering og teknologi-nationalisme.

Vi mener, der findes en bedre strategi til at tackle bekymringerne og minimere risikoen. It-sikkerhedsbranchen har brug for en fælles, global ramme for tillid og integritet baseret på gennemsigtighed.

Vores kunder og partnere skal kunne se, hvad vi gør, og hvordan vi gør det. Derfor har vi hos Kaspersky Lab lanceret et globalt gennemsigtighedsinitiativ. Vi har flyttet vigtige elementer af vores infrastruktur til Schweiz og vil åbne flere "gennemsigtighedscentre", hvor uvildige partnere kan gennemgå vores kilde- og opdateringskode.

Vi kan ikke gøre verden fri for cyberkriminelle, men vi kan og vil hjælpe med at gøre livet svært for dem.

Klumme: Øgede krav til datasikkerhed er temaet i 2019

Klumme: Her er de vigtigste dagsordener på verdens største mobilmesse

Klumme: Opråb til danske SMV'er: Tag nu ansvar for digitaliseringen

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger