ITWatch

Klumme: Send robotkollegaen på efteruddannelse og spar penge

Robotic Process Automation er blevet et naturligt element på mange arbejdspladser. Men selvom robotterne allerede nu giver store besparelser og kan arbejde i døgndrift, bliver 2019 året, hvor robotkollegaernes arbejdsgange bliver optimeret og de store effektiviseringsgevinster for alvor bliver indfriet, forudsiger rådgiveren KPMG.

Foto: PR

Robotic Process Automation (RPA) er blevet implementeret i stor stil i en række danske virksomheder de seneste år.

Med løftet om lynhurtig eksekvering af rutineopgaver har RPA præsenteret særdeles fornuftige businesscases, men det sker ikke uden en pris.

Udgifter til licenser, initielt setup og løbende procesoptimering er reelle, og i organisationer med flere hundrede robotter, der arbejder sideløbende, kan driftsomkostningerne være substantielle.

Derfor sker der en masse på området for optimering af RPA, som i sin helhed er mindst ligeså revolutionerende som selve introduktionen af RPA.

Udviklingen er allerede i gang, men vi forudsiger, at 2019 bliver året, hvor RPA bliver taget til det næste niveau – vi kalder det RPA 2.0.

RPA er nemlig ikke længere et fremtidsscenarie, for teknologierne er på plads. Det handler nu om, hvordan robotterne mest effektivt kan løse en opgave, og ikke om de bør løse den.

Opgaven kommer derfor nu til at handle om løbende optimering og at sikre, at RPA ikke bliver en statisk engangsforestilling.

En dygtig robot klarer to robotters arbejde

Potentialet ved at systematisere optimeringen af RPA-løsninger er stort. Med udgangspunkt i data på robotarbejdsstyrken og den infrastruktur, de lever på, kan vi anvende analytics til at trimme arbejdsgange, så vi kan få dem til at arbejde hurtigere og mere effektivt.

I praksis er resultatet, at virksomhederne ikke behøver beskæftige så mange robotter, og dermed kan der spares på udgifter til licenser.

Set i lyset af, at en RPA-licens typisk koster i omegnen af 75.000 kr. om året, er der mange penge at spare, og vi har dokumenteret en besparelse på op mod halvdelen af licensomkostningerne.

Vælg processer ud fra reel analyse – ikke mavefornemmelse

Et andet værktøj i RPA 2.0-kassen er "process mining". Kort fortalt går det ud på at analysere brugsdata fra de systemer, som de menneskelige medarbejdere udfører deres arbejde på.

På denne måde kan man se, hvordan opgaver rent faktisk bliver udført, sådan at man kan automatisere de processer, der giver den største gevinst og ikke bare der, hvor man tror, der er noget at komme efter.

En ikke uvæsentlig sidegevinst ligger i, at de processer, som man vælger fortsat at behandle manuelt, typisk også kan optimeres og kvalitetssikres.

RPA 2.0 sikrer compliance og hurtig omstilling

Når en ny opgave skal løses af RPA, kræver det ofte en omfattende procesdokumentation. Det er her, man sikrer, at opgaverne løses efter de rette forskrifter, og at der ikke er konflikter med GDPR og andre retningslinjer.

Ved at introducere moderne procesdokumentationsværktøjer kan dette arbejde dog reduceres betydeligt. Hos en kunde oplevede vi netop, at de kunne reducere den tid, de brugte på procesdokumentation, med op mod totredjedele.

I takt med at flere og flere virksomheder oplever et mere og mere kompliceret regellandskab, oplever vi kun, at værdien af den digitale og intelligente tilgang til procesdokumentation bliver større.

Det er altså på høje tid at sende robotterne på efteruddannelse, så de lærer at arbejde endnu smartere.

Klumme: Tre nye spilleregler for danske virksomheder i 2019

Klumme: Regeringens nye IT sikkerhedsplan lugter af valgflæsk

Klumme: Datacentrene kan gå forrest i den grønne omstilling

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger