ITWatch

Klumme: En ny datacenter-region er langt mere end arbejdspladser

Politikere og medier fokuserer meget på antallet af nye arbejdspladser, når globale it-virksomheder annoncerer nye datacentre i Norden. Men den største effekt skal i virkeligheden måles på andre parametre, mener Amazons Johan Broman.

Foto: PR

Om kort tid åbner Amazon Web Services (AWS) en ny datacenter-region i Stockholm. Det er en begivenhed, som vi har set frem til helt siden den dag i april 2017, hvor vi første gang kunne fortælle offentligheden og cloud-brugere på tværs af Norden om planerne for etablering i Norden.   

Både politisk og mediemæssigt er der stor opmærksomhed på de nordiske landes evne til at etablere samarbejder med globale it-virksomheder. For os har det været fantastisk at opleve den positive modtagelse fra landenes regeringer, eksempelvis fra Sveriges erhvervs- og innovationsminister Mikael Damberg, da Stockholm-regionen blev annonceret, eller de tilsvarende positive tilkendegivelser fra Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen, da AWS i foråret 2018 åbnede nyt kontor i Danmark.

Den offentlige debat om datacentrene kommer ofte til at handle om nye arbejdspladser. Hvor mange personer bliver direkte eller indirekte beskæftiget som en konsekvens af etableringen? Dette punkt har dog aldrig været det primære succeskriterie, når AWS er gået ind i et nyt område. Selvfølgelig er der nye jobs i det, både i form af direkte ansættelser og afledte gevinster hos underleverandører. Men faktum er, at når centrene er i drift, er antallet af beskæftigede sjældent særlig højt. Så det er ikke der, den største effekt skal måles, hvis du spørger os.

Gavner det iværksætteriet?

For os er det derimod langt mere afgørende, at danske, norske, finske og svenske virksomheder, der lægger deres forretningsmodel helt eller delvist an på cloud, fremover får de bedst mulige betingelser for at udvikle deres forretning via en fleksibel, hurtigt skalérbar og omkostningseffektiv infrastruktur.

Med skyen som afsæt har de nordiske lande i de seneste år allerede opbygget en styrkeposition i nye brancher som gaming og fintech, samtidig med at etablerede brands som IKEA, Scania og Assa Abloy har fornyet og smidiggjort deres infrastruktur. Norden er et marked, som vi fra AWS ønsker at understøtte med en endnu tættere tilstedeværelse, og den nordiske datacenter-region er en foreløbig kulmination i den retning.

Derfor er det afgørende at dykke lidt ned i, hvilke fordele en ny nordisk region vil give for virksomhederne. 

Udsigt til éncifret latency

AWS's globale infrastruktur er i dag organiseret i 19 geografiske regioner, som hver især er opdelt i flere underliggende Availability Zones. De enkelte Availability Zones i en region er uafhængige datacentre, som er fysisk isoleret fra hinanden og eksempelvis har egen strømforsyning og netadgang, sådan at de ikke kan blive ramt på samme tid i tilfælde af naturkatastrofer med oversvømmelse eller lignende. Den nordiske region, som bliver nummer 20 i rækken hos AWS, kommer således til at bestå af tre uafhængige zoner, som alle er placeret rundt om Stockholm.

Med forskellige værktøjer kan du lave en hurtig, uvidenskabelig øjeblikstest af latency (svartid) på alle AWS’ data-regioner verden over, for eksempel ud fra Amazon EC2, som er en udbredt webtjeneste, der giver skalerbar computerkapacitet via skyen.

Selv de regioner, der ligger længst væk fra Norden, såsom Tokyo eller Sao Paolo, har en gennemsnitlig latency på under 500 millisekunder, når de pinges fra nordiske lande. I dag benytter nordiske virksomheder som regel de andre europæiske AWS-regioner, der med placeringer i Irland, London, Frankfurt og Paris giver en pæn tocifret latency på typisk mellem 50 og 70 ms. Det er acceptabelt for mange. Så vil det overhovedet gøre en forskel for de nordiske brugere at få et datacenter og lokale endpoints helt tæt på?

Der er naturligvis forskel på, hvor latency-følsomme den enkelte virksomheds applikationer er. Men det korte svar er: Ja! Med en nordisk AWS-region kigger vi nemlig mod en éncifret latency i alle nordiske hovedstæder. Denne nærhed vil især kunne mærkes, når store datamængder skal afvikles i realtid, for eksempel når Blockbusters nordiske brugere skal streame de seneste film og serier, eller når yngre brugere slår sig løs som virtuelle filmstjerner hos Moviestarplanet.

Også en branche som fintech, der spirer voldsomt i Norden, vil kunne høste fordele ved, at backends til betalingsløsninger kan afvikles med større stabilitet og hurtigere responstid end i dag. Det vil gavne eksisterende brugere hos blandt andet Bambora, iZettle og Lunar Way, og det vil skabe en endnu stærkere platform for etablering af nye fintech-virksomheder. Bliver ping-tiden til Stockholm for lang, kan du via Cloudfront og Edge Locations i København, Helsinki og Oslo banke responstiden yderligere i bund.

Den nye region

For nordiske brugere, der i dag afvikler cloud-services via AWS-regionerne i eksempelvis Frankfurt eller Irland, må det bero på en konkret afvejning, om der skal migreres til Stockholm. Hvilken region tilbyder alle de services, du skal bruge? Har din forretning gavn af ultralav latency? Og betyder det noget for dig i forhold til compliance og fred i sindet, at virksomhedens data rykker nærmere og på nordisk jord?

Vælger du at migrere dine data til den nye nordiske region, er der hjælp at hente i værktøjer som CloudFormation eller AWS Database Migration Service, som giver muligheden for at flytte applikationer og data med et minimum at nedetid.

For danske, norske, finske eller svenske virksomheder, der først er på vej til at etablere sig i skyen, er der derimod ikke meget at betænke sig på: Regionen i Stockholm er et oplagt valg til placering af nye workloads. Et eventuelt on-premise datacenter kan nemt udvides til skyen, så du høster de klassiske fordele i forhold til eksempelvis at kunne skrue op og ned for kapaciteten ved spidsbelastninger. Ikke flere overbelastede servere på Black Friday!

En ny standard

Vores forhåbning er, at politikere, medier og offentlighed i højere grad også får øjnene op for de forretningsmæssige fordele, som brug af skyen og en infrastruktur i nærområdet giver virksomheder i vækst. Vil det ikke være fantastisk, hvis vi kan etablere en ny standard, så vi fremover ikke bare måler datacentrenes succes i antallet af arbejdspladser, men på om vi ser flere nye iværksættervirksomheder i stil med Tradeshift, Supercell, Vivino og Trustpilot vokse ud af Norden og blive internationale højdespringere på deres felt?

Under alle omstændigheder har skyen har aldrig været tættere på de nordiske brugere.

Klumme: Utopi at tro, at I kan skærme jer fuldstændigt mod cyberangreb

Klumme: Er den finansielle regulering klar til blockchain?

Klumme: Ung vildskab skal føre til next practice  

Mere fra ITWatch

Relatel skifter direktør efter halvandet år

På mandag takker Casper Bøyesen af og bliver erstattet af Anders Kjær-Jensen i Nuuday-ejede Relatel. Den tidligere Eesy-direktør vil ikke revolutionere forretningen, men digitalisere sig til succes.

Snapchat indfører overvågningsfunktion

Efter sager om narkosalg og grooming tilføjer det sociale medie nu ny funktion, der skal give forældre mulighed for at følge med i, hvem deres børn kommunikerer med på Snapchat.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs