ITWatch

Klumme: Multicloud giver overblik over skyen men det er ikke uden udfordringer

Virksomheder er udfordret af at administrere mange forskellige cloudløsninger. Over 90 pct. af de store virksomheder vil ifølge analysevirksomheden IDC bruge multicloud-løsninger i 2020. Problemet er, at det er umuligt at høste de store fordele, før man har skabt den rette struktur.

Foto: PR/Orange Business Services

I vores ekstremt konkurrenceprægede økonomi er det essentielt, at virksomheder kan køre deres workloads i de mest passende miljøer for at øge produktiviteten og opnå besparelser.

Her er multicloud en perfekt løsning til virksomheder, der har brug for at nedbringe risici, forbedre driftssikkerheden og udnytte styrkerne ved de forskellige cloudleverandørers services for at optimere egen performance. Men multicloud er ikke uden udfordringer.

Multicloud kan hurtigt gå hen og blive et ukontrolleret kludetæppe af cloudløsninger, og dét er så velkendt et fænomen, at det endda har fået sit eget navn; cloud sprawl.

For at kunne høste fordelene er der brug for en gennemtænkt strategi for administration af cloudløsninger og integration af ressourcer på tværs af platforme.

De fem største udfordringer ved multicloud

1. Interoperabilitet og integration

Da cloudbegrebet for alvor blev introduceret i Danmark tilbage i 2010 gik den store salgstale på besparelser og evnen til at skalere op eller ned, alt efter behov.

Når vi i dag taler om multicloud, så handler det i høj grad om den enorme fordel en virksomhed kan få ved at samle store mængder af data, både struktureret og ustruktureret, på ét sted for herefter at kunne ’trawle’ i denne data og finde nye indsigter og viden, der kan bruges til at fremme deres services, forretning og konkurrencesituation.

Fremtidsscenariet er naturligvis at kunne operere i realtid på de data, der strømmer ind. Teknologier som Internet of Things (IoT), 4G, intelligent video, telematik og sikkerhed driver allerede nu store forandringer, mens fremtidens teknologier som 5G, AI, machine learning, og både augmented og virtual reality, i den grad kommer til at forme fremtiden. Og de er lige om hjørnet.

Intet af dette er dog muligt uden et passende sted til at opbevare og analysere data. Multicloud er netop sat i verden for, at virksomheder kan tilgå denne dyrebare data og gøre brug af den. Dét kræver selvfølgelig, at interoperabiliteten mellem de forskellige cloud-services er i top.

2. Compliance

For de fleste virksomheder er der krav om compliance, altså overholdelse af en lang række regler – f.eks.  i forhold til persondataforordningen, som de skal efterkomme.

Nogle compliance-krav handler om jurisdiktion i forhold til multicloudløsninger med datacentre i forskellige geografiske regioner. Her er det vigtigt, at it-afdelingen har fuld kontrol over, præcis hvor de forskellige data bliver bearbejdet eller lagret.

Dét kræver veldefinerede og samtidig agile it-politikker, der gælder på tværs af cloudløsningerne. Virksomhederne er nødt til at få bekræftet, at deres leverandører lever op til deres compliancekrav, inden de tilføjer dem til deres multicloudinfrastruktur.

3. Sikkerhed

Man kan ikke diskutere multicloud uden at nævne sikkerhed. Set med de positive briller kan en gennemtænkt multicloudstrategi hjælpe med at minimere risikoen ved cyberangreb, fordi hele virksomhedens cloudinfrastruktur ikke ligger hos én leverandør.

Men så længe cloud-data tilgås via internettet, så er truslerne der stadig. Og med applikationer spredt ud på tværs af forskellige leverandører kan de være svære at overvåge.

Nogle virksomheder opruster med datakryptering for at være mere modstandsdygtige. Men i sidste ende kræver det en robust flerlags-tilgang at sikre data.

4. Kompetencekløft

Virksomheder bliver ofte overraskede over de tekniske udfordringer, der følger med at etablere og drifte et multicloudmiljø.

For at udnytte multicloud fuldt ud har virksomhederne brug for it-folk, der forstår de forskellige cloudleverandørers platforme og administrationsværktøjer.

Virksomhederne skal altså være forberedte på, at de løbende skal investere i it-kompetencer – enten in-house eller gennem outsourcing.

5. Omkostningsstyring

Det er et stort arbejde at holde styr på omkostningerne ved multicloud. Og hvis virksomhederne skal lykkes med det, så kræver det planlægning.

Høje omkostninger kan f.eks. handle om, at der er dårlig synlighed omkring et minimumsforbrug over en bestemt periode, eller at organisationen mangler automatiserede konfigurationsværktøjer. 

Effektiv ledelse og omkostningsstyring kræver en dyb analyse af hele organisationens infrastruktur – hvilket ganske ofte afslører tjenester, man betaler for, men ikke bruger. Med en cloud management platform (CMP) kan man samle de forskellige cloudmiljøer i én enkelt portal.

Og dermed kan it-afdelingen administrere alle løsningerne ét sted og optimere ydeevnen og overblikket. I sidste ende kan det være vejen til at sikre, at forbruget ikke overstiger det budgetterede.

Er I det rigtige match lige nu?

Multicloud er stærkt på vej til at blive normen. Men virksomhederne er nødt til at nå en vis cloud-modenhed, før de springer ud på det dybe vand.

De er nødt til at kunne definere deres multicloudstrategi i forhold til deres forretningsmål for derigennem at kunne identificere passende løsninger og forventede fordele.

Og de skal tage både deres geografiske fodaftryk, lovmæssige restriktioner, sikkerhed, compliance-krav, adgang til den nødvendige kompetence samt omkostningerne med i betragtning.

Først da kan de udnytte multicloud fuldt ud.

Klumme: Er den finansielle regulering klar til blockchain?

Klumme: Ung vildskab skal føre til next practice 

Klumme: Kunderne foretrækker selvbetjening 

Mere fra ITWatch

Investor om digital sundhed: Al fornyelse og vækst de kommende år kommer herfra

Men en tocifret millioninvestering i det digitale sundhedskontor Dawn Health har Lars Marcher, den tidligere Ambu-topchef, nu investeret i fire selskaber dedikeret til digital sundhed. Coronapandemien har pustet til en trend mod digitale sundhedsteknologiske løsninger, der kun kommer til at stige de kommende år, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs