ITWatch

Klumme: Alle virksomheder er blevet til tech-virksomheder

Teknologi er blevet til det underliggende fundament, som gennemsyrer enhver virksomhed, og langsomt udvisker skillelinjen mellem tech-virksomheder og alle andre virksomheder, skriver CIO for VMware & Dell Technologies, Bask Iyer, i denne klumme.

Foto: PR

Vi har aldrig talt mere om tech-virksomheder, end vi gør nu. Silicon Valley er verdens it-epicenter og er nærmest blevet synonym med fremskridt. Men giver det overhovedet mening fortsat at skelne skarpt mellem tech-virksomheder og alle andre virksomheder?

Den digitale udvikling ændrer hvert aspekt af erhvervslivet, og i dag er det de færreste virksomheder, der ikke hviler på et digitalt fundament. Men sådan plejede det ikke at være.

I forbindelse med VMwares 20-års jubilæum i år var det sjovt at tænke tilbage på den teknologiske status i 1998. Apple havde gæld for hundredvis af millioner dollars og satsede alt på håbet om et vendepunkt med deres all-in-one iMac, der blev lanceret i de karakteristiske nuancer af rød, blå, grøn og orange.

Amazon annoncerede, at de ville udvide til at sælge andet end bøger efter at være blevet børsnoteret til en kursværdi på 18 dollars året før.

På Standford University arbejdede professor Mendel Rosenblum og hans studerende i laboratoriet, hvor de fik en åbenbaring: Virtualisering. Et koncept, som blev opdaget i 1950'erne, kunne rent faktisk bruges til eksekvering og ikke bare simulation.

Sammen med Diane Greene, Edouard Bugnion, Scott Devine og Edward Wang stiftede Rosenblum VMware Inc. i 1998 og lancerede året efter the VMware Workstation, der kombinerede virtualisering med the Linux Desktop og derved skabte en helt ny industri.

It-afdelingen sakker bagud

I 1998 bestod it primært af back-office automatisering såsom ERP-systemer, automatiserede forsyningskæder og opgradering til Windows 95.

Virksomheder brugte et estimeret beløb på 300 milliarder på at gøre deres computere og applikationer Y2K-kompatible for at undgå, hvad mange frygtede ville blive et kolossalt kaos.  Men ikke alene overlevede vi Y2K, i de sidste to årtier har vi oplevet et uforudsigeligt omfang af teknologisk innovation.

Selve it-afdelingen har dog ikke været så innoverende igen. Misforstå mig ikke – it-afdelingen har bestemt båret det tungeste læs i forhold til den vanvittigt hurtige assimilation af teknologi indenfor virksomheden samtidig med at skulle balancere risici, træning, forandringsledelse og investeringer.

Men innovationen inden for AI, ML, IoT og blockchain gør kun dette "gap" større. Mens teknologien udvikler sig eksponentielt kan den kreativitet og entreprenørskab, som det kræver at udnytte det fulde potentiale i de teknologiske fremskridt, ikke følge med.

Med andre ord: Vi har en løsning, der leder efter et problem.

It-chefen som forandringsagent

De fire superkræfter (mobile, cloud, IoT og AI) har transformeret enhver virksomhed til en tech-virksomhed. Virksomheders årsregnskab læses på samme måde som en årlig it-rapport.

AC-systemet i en virksomheds produktionsfaciliteter er nu et sensor-drevet building management system.  Alt inden for finanssektoren er forandret på grund af teknologi. Den traditionelle detail-model er blevet vendt på hovedet, og vi vil kun se flere ændringer i takt med at AR, NFC og Bitcoin forandrer vores indkøbsadfærd.

Lige nu er det it-chefen, der er i den bedste position til at tage teten som transformationsleder i virksomheden, da hele virksomhedskulturer bliver nød til tilpasse sig.

I den nye verden er der ikke kun it-afdelingen, der skal være agil – også HR, marketing, kundeservice mv. Men det er it-afdelingen, der skal gå forrest.

Ifølge virksomhedsledere i en undersøgelse fra McKinsey, så skaber it-afdelingen i dag primært værdi ved at udføre driftsrelaterede opgaver. Men selvsamme virksomhedsledere vurderer, at den primære værdi fra fremtidens it-afdeling vil blive udgjort af innovation.

IT-chefens overlevelsesguide

Det er en stor opgave, og det kommer ikke til at ske over natten. Hvis du er typen, der godt kan lide at krydse opgaver af på din to-do-liste, så vil du være permanent bagud, da du aldrig vil kunne blive færdig med den.

Men hvis du til gengæld har mod på arbejde for dristige fremskridt på trods af usikkerhed og ukendte faktorer, så er du det helt rigtige sted, da det teknologiske 'generationsgap' ikke længere eksisterer.

Det, der plejede at tage år, for en teknologi at tage fat, tager nu et par måneder. Vi bliver nødt til at tage risici, gå videre uden at kende det samlede billede (især med AI) og være samarbejdsvillige i alt, hvad vi laver.

Personligt kunne jeg ikke være mere begejstret og nysgerrig over de muligheder, som de næste 20 år vil give os. Og det bliver en vild tur!

Klumme: Ingen plads til nedbrud

Klumme: Kære Jarlov, husk din nysgerrighed og iværksætterånd  

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs