ITWatch

Klumme: Jarlov, hold momentum for digitaliseringen af dansk erhvervsliv

Lars Frelle, digital direktør i DI, håber at den nye erhvervsminister vil fastholde det digitale fokus hans forgænger Brian Mikkelsen havde, skriver han i denne klemme.

PR/Dansk Industri/Sif Meincke
Foto: PR/Dansk Industri/Sif Meincke

Kære Rasmus Jarlov, tillykke med udnævnelsen som Danmarks nye erhvervsminister.

Med titlen følger også stafetten med at gøre Danmark til et digitalt fyrtårn. En stafet, du har rundt regnet 300 dage til at løbe med, før der senest skal udskrives folketingsvalg.

Vi glæder os allerede særligt over din klare målsætning om, at danske virksomheder skal have lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft. Vi mangler i den grad digitale talenter, der kan løfte vore virksomheder til at udvikle nye avancerede produkter og tjenester. Den mangel kan vi ikke på kort sigt uddanne os ud af, hvor meget vi end prøver.

Derfor ser vi frem til at fortælle resten af verden, at hvis man skal arbejde i Europas bedste digitale land, så skal man arbejde i Danmark. Det skal vi bl.a. gøre gennem det nye partnerskab om Digital Hub Danmark.

Derudover deler vi dine ambitioner om at gøre det lettere for danske virksomheder at drive virksomhed i Danmark. Såkaldt agil regulering er afgørende for at sikre virksomhederne de bedste muligheder for vækst og digital udvikling. I disse fodbold-VM-tider har vi et klart ønske om, at ligesom man i fodbold taler om, at tvivl skal komme angriberen til gode, så der bliver scoret flere mål, så skal reguleringsmæssig tvivl komme de nye innovative forretningsideer til gode. Sådan kan vi som land score flere mål i form af virksomheder med vækst.

Der er dog en række andre områder, der kræver din bevågenhed.

Først og fremmest er det vigtigt, at regeringens ambitiøse strategi for digital vækst, der har afsat en digitaliseringsmilliard frem mod 2025 sammentænkes med regeringens øvrige digitale strategier, herunder den offentlige digitaliseringsstrategi. Dette er særligt vigtigt for at sikre en effektiv og helhedsorienteret politisk digitaliseringsindsats, fx om hvordan Danmark skal opbygge en styrkeposition omkring kunstig intelligens.

Som tidligere formand for Forsvarsudvalget ved du alt om, hvor stor en trussel cyberangreb er blevet i forsvaret af Danmark. Danske virksomheder er på mange områder ”first line of defence” mod cybertruslen, samtidig med, at de er under konstante angreb fra cyberkriminelle med økonomiske motiver. Derfor er digital omstilling af erhvervslivet ganske enkelt uansvarligt, hvis ikke der er et tilsvarende og sammenhængende fokus på digital sikkerhed. Ellers gør vi os alt for sårbare mod angreb udefra.

Cybersikkerhed er vigtigt

I forlængelse af regeringens udspil på cybersikkerhedsområdet vil vi i DI også understrege vigtigheden af at prioritere digital ansvarlighed. Tilliden til den digitale udvikling er under pres i lyset af hackerangreb, it-skandaler og en bekymrende omgang med data i det offentlige og i visse tvivlsomme forretningsmodeller. Det er essentielt, at vi gør digital ansvarlighed til en prioritet i danske virksomheder – og vi skal prioritere det så meget, at det kan blive en styrkeposition.

For at sikre et stærkt vækstpotentiale for danske virksomheder er det vigtigt, at digitalisering tænkes på tværs af alle brancher i dansk erhvervsliv. Digitalisering skal nemlig ikke kun være tiltænkt de få eller de digitalt indfødte virksomheder. Virksomheder fra alle brancher skal have gavn af digitalisering, brug af data og de nye arbejdsformer, som digitalisering har muliggjort. Vi bør lære af de brancher, der er gået forrest i en digital omstilling med innovative arbejdsgange og økosystemer. Her kan erfaringerne fra særligt Fintech-- og Life Science-områderne give inspiration til flere brancher.

Derfor håber vi, at du i det næste lille års sprint frem mod folketingsvalget fokuserer på at tage den ambitiøse digitaliseringsindsats til det næste niveau. Så kan vi gøre vores samfund og virksomheder dygtigere, smartere og bedre.

Vi hjælper gerne alt, hvad vi kan, og vi glæder os til samarbejdet.

Klumme: Kære Jarlov, husk din nysgerrighed og iværksætterånd

Klumme: Beskyt din fintech, før det er for sent

Forsiden lige nu

Analytiker: Get-salg kan blive bøvlet at få godkendt

Telias historisk i Norge viser, at selskabet har købt op for at fastholde indtjeningen frem for at skærpe konkurrencen, påpeger teleanalytiker. Derfor kan det blive sværere end som så for TDC at få godkendt salget af Get til Telia, skriver Berlingske Business.

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger