Digital mandeverden vil skabe automatiseret sexisme

Det er langt hen ad vejen mænd, der står for udviklingen af den digitale infratruktur. Det kan skabe et samfund med ubevidst sexisme, lyder det fra lektor på IT-Universitetet Irina Shklovski.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Mandlige udviklere styrer i høj grad den teknologiske udvikling. Det medfører en forudindtagethed, der i sidste ende kan være med til at skabe et samfund, der ubevidst er funderet på mænds tankegang, skriver Berlingske søndag.

"Algoritmerne er ikke i sig selv sexistiske eller racistiske, men de afspejler samfundet. De lærer via historisk data, og automatiserer dermed den sexisme eller racisme, der allerede eksisterer. Udviklerne er ikke dårlige eller fordomsfulde mennesker, det falder dem bare ikke ind, at sort hud måske ser anderledes ud end hvid hud, eller at det er uhensigtsmæssigt at lære algoritmerne, at kvinder står i køkkenet. Der er ingen til at konfrontere dem med de spørgsmål, og derfor risikerer, vi at der bliver udviklet en digital infrastruktur, der passer fremragende til en lille gruppe af befolkningen, men ikke for andre," siger Irina Shklovski, lektor på IT-Universitetet med en ph.d. i computer science.

Der er 24 pct. kvindelige studerende på IT-Universitets Data Science-uddannelse, mens antallet af kvinder på softwareudviklerlinjen er tredoblet til 22 pct.

 Kvinder sagsøger internetgiganten Google for at diskriminere

 Læs serien om kvinder i it-branchen her

 Kvinder er ikke gode nok til kinesiske teknologistillinger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også