ITWatch

Fuld nedlukning af kinesisk millionby truer produktion af computerchip

To af verdens største producenter af chips til hukommelse i computere er ramt af den fuldstændige nedlukning af storbyen Xi’an i Kina. Det kan give endnu større forsyningsproblemer end tidligere.

Samdung får produceret computerchips i Xi’an. Arkivfoto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Computerchips blev et af de store samtaleemner i den globale økonomi i 2021, da stigende efterspørgsel og benspænd for chipproduktionen førte til slukkede samlebånd i blandt andet bilindustrien.

Og nu er der landet endnu en dårlig nyhed, denne gang om de chips, der bliver brugt til hukommelse i blandt andet computere og telefoner. Kinas nedlukning af Xi’an, en storby med 13 mio. indbyggere, giver nemlig problemer for både Samsung og Micron, verdens to største producenter af disse chips. Det skriver Reuters.

Kina forsøger at holde det store land helt fri for coronasmitte, men er udfordret af den nye omikron-variant. Da antallet af daglige smittetilfælde i byen passerede et par hundrede, blev hele byen sendt i fuld lockdown, hvor man kun måtte forlade sin lejlighed hver anden dag for at købe ind.

Og netop her har både Samsung og Micron fabrikker, som nu har svært ved at få bemandingen til at række.

Samsung har måttet justere på produktionen, men kan indtil videre holde dampen oppe på nogenlunde normalt niveau. Men der vil opstå problemer med produktionen fremover, hvis corona-situationen fortsætter eller bliver værre i Xi’an, lyder vurderingen.

Micron har meldt ud, at der kan være forsinkelser på vej på de kommende leverancer til kunder.

De chips, der bliver produceret i Xi’an-området af de to selskaber, går især til datacentre, som har brug for meget hukommelse. Et produktionsstop vil derfor i første omgang primært ramme kinesiske datacentre. Men en lokal mangelsituation kan hurtigt presse priserne op globalt og give længere leveringstid.

Alene Samsungs fabrikker i Xi’an leverer over 15 pct. af alle NAND-chips til hukommelse globalt. Derfor har det stor betydning på verdensplan, om disse fabrikker må skære i produktionen. Omvendt forventes myndighederne i Kina også i udstrakt grad at arbejde for, at der ikke er benspænd.

Mere fra ITWatch

Når direktøren forsvinder

Analyse: To store it-virksomheder i Danmark har sagt farvel til deres direktør uden forklaring og har lukket ned for yderligere kommentarer overfor omverdenen.

Penneo øger omsætning og underskud

Tech-selskabet, der i april flyttede fra First North til hovedbørsen, gik markant frem i første kvartal. Selskabet investerer massivt i vækst, og nedjusterer derfor forventningerne til driftsindtjening markant.

Visma åbner sluserne på konkurrent til Microsofts ERP-platform

Visma er for alvor klar til at sætte skub i ERP-platformen Visma.net, der skal konkurrere med Microsoft og Oracle på ERP-markedet. Lars Engbork, adm. direktør i Visma Software Danmark, forklarer til ITWatch, at et fokus på Norden skal give Visma fordelen.

Læs også

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs