ITWatch

Dommer i patentsag anbefaler importforbud mod visse Iphones

Visse Iphone-modeller krænker ifølge en amerikansk dommer patenter tilhørende chipproducenten Qualcomm.

Foto: Ritzau Scanpix/Reuters

En amerikansk dommer har tirsdag anbefalet, at der indføres importforbud mod visse modeller af Apples iPhone, fordi de krænker patenter tilhørende chipproducenten Qualcomm.

Det skriver Bloomberg News.

Det er dommer MaryJoan McNamara ved U.S. International Trade Commission, der i en af to sager i kommissionen er kommet med anbefalingen. Anbefalingen skal nu gennemses af den fulde handelskommission, der altså kan vælge at blokere for import af produkter, som krænker amerikanske patenter.

I den anden sag, som U.S. International Trade Commission tirsdag tog stilling til, fandt en dommer, at Qualcomms patent på strømbesparende batterifunktion ikke var gyldigt, og derfor medførte den sag ikke en anbefaling om et importforbud.

Alle Apples iPhones produceres i Kina.

Apple og dets tidligere samarbejdspartner og underleverandør Qualcomm er i totterne på hinanden, fordi Qualcomm beskylder Apple for at bryde flere af chipproducentens patenter, og Qualcomm kræver derfor milliarder af dollar i erstatning og fører en lang række retssager mod æblekoncernen.

Striden mellem de to tidligere tætte samarbejdspartnere startede i 2016. Qualcomm indstillede dengang betalingen af kvartalsmæssige rabatter på royalties, som Apple betalte til Qualcomm for at benytte selskabets teknologi. Qualcomm sløjfede rabatterne, fordi Apple havde indledt en konkurrencesag mod Qualcomm og "løjet" over for myndighederne.

Det betød, at Apple gennem sine asiatiske leverandører i 2017 helt stoppede med at betale royalties til Qualcomm, og i stedet nu benytter chips fra Intel. Qualcomm mener dog, at selskabet har flere milliarder dollar til gode hos Apple, fordi Apple stadig anvender teknologiske processer og viden, som Qualcomm har patent på.

Apple på sin side hævder, at Qualcomm udnytter sin position på markedet, hvor smartphoneproducenterne og teleselskaberne over en kam alle anvender en række af de samme teknologier og processer, ved at kræve ulovligt høje royaltybetalinger.

Også i sidste uge vandt Qualcomm et slag mod Apple, da en jury ved en føderal domstol i San Diego idømte Apple en bøde på 31,6 mio. dollar for at krænke tre via grafisk processing og strømbesparelse af Qualcomms patenter.

I næste måned indledes næste retssag - også i San Diego - mellem de to kamphaner.

/ritzau/FINANS

Apple vil tage kampen op med Netflix og HBO

Felding forklarer Apples fravalg af Atea 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs