Lokale fiberselskaber skal tvinges til åbning af netværk

Det går for langsomt med, at energiselskaberne frivilligt åbner deres fibernet, og nu kræver IT Branchen politisk indgreb. Socialdemokratiet foreslår fast dato for åbning af netværk.
Mette Lundberg, direktør i ITB (til højre) i samtale med Karin Gaardsted, Socialdemokratiet, på Tele 2017. | Foto: Jakob Skouboe
Mette Lundberg, direktør i ITB (til højre) i samtale med Karin Gaardsted, Socialdemokratiet, på Tele 2017. | Foto: Jakob Skouboe

Danske energiselskaber skal tvinges til at åbne deres fibernetværk for andre teleselskaber. Det kræver IT Branchen som en del af det kommende teleforlig.

"Vi skal sikre, at de lokale fibermonopoler nu åbner deres netværk. Det er i fokus i industrien lige nu. Vi skal sikre, at alle teleselskaber kan få adgang til disse netværk, og det vil vi meget gerne have, at politikerne sikrer," siger Mette Lundberg, politisk direktør i IT Branchen til ITWatch på konferencen Tele 2017.

Men fiberselskaberne siger jo, at de vil åbne deres netværk nu?

"Ja, men det sagde de også for 10 år siden. Vi skal sikre, at vi ikke skal stå her og vente om 10 år. Derfor ser vi meget gerne, at der politisk sættes fokus på dette."

Hun mener, at dette bør være et centralt indhold i det kommende teleforlig.

"Alle disse netværk bør være tilgængelige for andre, så vi sikrer, at vi ikke har lokale monopoler, hvor brugerne kun har adgang til en leverandør," siger Lundberg.

Det er særligt i udkantsområder, hvor hastigheden i netværkene fra de klassiske telenet er så lave, at man er afhængig af de lokale fiberselskaber.

Politisk opbakning

Teleordfører Karin Gaardsted fra Socialdemokratiet er klar til at se på sagen.

"Jeg er enig i, at der her ligger en fare for lokale monopoler. Derfor lytter jeg meget til det, når IT Branchen er bekymret for, at en åbning af nettene vil trække ud," siger hun.

Hun siger, at hun har lyttet til, at fiberselskaberne har talt om en åbning af nettene, men hun mener, at der skal sættes fart i processen.

"Jeg mener, vi skal have en fast dato for, hvornår disse netværk lukkes op. Det, mener jeg, er oplagt, at vi fra politisk side sikrer dette," siger Karin Gaardsted.

Hun mener, det er en oplagt del af de forhandlinger, der snart indledes om et nyt teleforlig, der skal erstatte det forlig fra 1999, som findes i dag. Men ministeren har endnu ikke indkaldt til forhandlinger, siger hun.

"Netværkene bør åbnes, for vi skal udnytte al den form for netværk, vi har i landet," siger Gaardsted.

Hun tilføjer, at det bedste var, at selskaberne selv åbner netværkene, men hun er klar til et indgreb.

Dansk Energi: Ro på

Hos Dansk Energi, der er brancheforening for energiselskaberne, siger chefkonsulent Christian Berg, at selskaberne allerede er i gang.

"Ro på, det kommer. Energiselskaberne har meldt ud, at de gerne vil lukke op for netværkene, men de skal også være klar til det," siger han.

Han forklarer, at han venter, at de begynder åbningen i 2018.

"Jeg mener, et politisk indgreb er en dårlig idé," siger Berg og tilføjer, at det formentlig vil kollidere med EU.

Karin Gaardsted siger, at energiselskaberne naturligvis skal sikres en betaling for adgangen til netværkene, men det skal være en betaling, der er rimelig for begge parter.

Danmark ligger langt bagud på teleinvesteringer 

Teleselskaber skraber bunden i popularitetsmåling  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også