TDC Nets nye topchef har skudt gang i massiv transformation

Franske Michel Jumeau har overtaget tøjlerne i TDC Net, og nu er han klar til at udstikke pejlemærkerne for fremtiden. Det indebærer omfattende forandringer med klare prioriteter og ikke mindst fravalg.
Foto: Tdc Net/pr
Foto: Tdc Net/pr

Efter godt 100 dage i direktørstolen som topchef for TDC Net har franske Michel Jumeau efterhånden fået et godt indblik i den forretning, som han nu står i spidsen for. Og der er tre emner, som står øverst på hans dagsorden.

Hovedprioriteterne, der fremadrettet vil sætte dagsordenen for landets største selskab, når det kommer til at levere digital infrastruktur til danskerne, er en øget omsætning, digitalisering & automatisering og kundeoplevelsen.

Det fortæller Michel Jumeau til ITWatch, som har sat TDC Net-direktøren i stævne i hovedsædet på Teglholmen i København.

”Den første prioritet er vækst af vores omsætning. 5G er en revolution for store virksomheder, og man vil se flere og flere industrier, hvor virksomheder får deres egne private 5G-netværk. Det er en stor mulighed for omsætningsvækst.”

”Det samme gælder for fiber, som boomer overalt i Europa. Og der er et stort potentiale for yderligere monetisering af fiber i fremtiden,” lyder det fra Michel Jumeau, der satte sig til rette for bordenden hos TDC Net i begyndelsen af november. 

Uforløst potentiale

Den anden prioritet handler om digitalisering og automatisering. Mange processer er fortsat manuelle hos infrastrukturselskabet. Kaster man blikket mod europæiske konkurrenter er op imod 60-70 pct. af processerne automatiseret, og derfor har TDC Net er uforløst potentiale, når det kommer til yderligere digitalisering.

”I dag er 10 pct. af processerne automatiseret i Network Operation Center hos TDC Net, så der er et stort rum til forbedring,” siger Michel Jumeau.

Han tilføjer, at automatiseringen ikke blot handler om at effektivisere arbejdsgange, men i lige så høj grad om at forbedre kundeoplevelsen. 

”Vi laver tusindvis af netværks- og platformopgraderinger hver måned, og når man gør det manuelt, laver man nogle gange menneskelige fejl. Hvis man automatiserer måske 80 pct. af de simple ændringer, reducerer man antallet af menneskelige fejl.” 

”Derfor vil det forbedre kundeoplevelsen. Så det handler ikke kun om at få effektivitet, det handler også om at levere bedre kvalitet og en bedre kundeoplevelse.” 

Fokus på slutbrugere

Med sig i bagagen har han mange års erfaring fra telebranchen. Han har tidligere stået i spidsen for franske Orange Retail som adm. direktør og viceadm. direktør for Orange-koncernen, der på mange måder minder om TDC som dominerende spiller i Frankrig. 

Som tidligere retaildirektør har Michel Jumeau et naturligt blik for kunderne. Som B2B-leverandør af infrastruktur er det dog ikke blot TDC Nets egne kunder, men også slutbrugerne som den nye topchef interesserer sig for. 

Det betyder, at deres oplevelser fremover også skal integreres som et fast målepunkt for TDC Nets egen succes. 

”Vi er nødt til at gøre det bedre. Vi skal forbedre den kundeoplevelse, vi leverer til tjenesteudbyderne – altså de 120 serviceudbydere, som er vores direkte kunder i Danmark – men også til vores kunders kunder. Hvis vi gør vores kunders kunder glade, vil vores direkte kunder også være tilfredse.”

For at manifestere vigtigheden af kundeoplevelsen – inklusiv slutbrugernes – som et centralt pejlemærke indfører TDC Net KPI’er på området, og det vil være en del af ledelsens målsætningerne.

Henter strategichef

Siden 2009 har TDC-koncernen haft til huse i Københavns Sydhavn. Selvom TDC Group er blevet splittet op i infrastrukturselskabet TDC Net og de kundevendte aktiviteter i Nuuday holder begge fortsat til i de røde murstensbygninger på Teglholmen. 

Fra mødelokalet på 5. sal er der udkig til en række nybyggerier, der siden midten 2000’erne har transformeret det tidligere industriområde i Sydhavnen til moderne boligkvarterer ved vandet.

Den opgave, som Michel Jumeau står over for i de kommende år, er ligeledes en omfattende transformation. Til at drive de forandringsprocesser har selskabet hentet Thomas Helbo, der tiltræder som strategichef 1. april.

Han kommer med mange års erfaring fra telebranchen og ikke mindst forretningstransformationer i selskaber som Stofa, Tele2 og senest JT Group Limited. 

Med den formelle titel som Chief Transformation & Strategy Officer skal han stå i spidsen for et centralt transformationskontor i TDC Net.

Opgør med siloer

Afgørende for at komme i mål med forandringen er dog også et grundlæggende favntag med selve kulturen.

”Det er alt sammen meget rart at have de rigtige mål, de rigtige prioriteter og det rigtige transformationskontor, men man skal også ændre på kulturen.”

”Historisk set har vi stadig mange tekniske siloer. Vi er nødt til at nedbryde de siloer, så vi skal virkelig lægge mere vægt på at opbygge en samarbejdskultur. Du arbejder ikke kun for dig selv, du arbejder også for din nabo – og omvendt,” fortæller Michel Jumeau.

Fravalg

Transformationen skal sikre en mere effektiv maskine i form af TDC Net. Valg indebærer også fravalg, og Michel Jumeau lægger heller ikke skjul på, at der vil være løsninger og teknologier, som selskabet ikke skal levere i fremtiden.

Det gælder ikke mindst blandt de 500 it-applikationer, som selskabet opererer med i dag ifølge topchefen. Samtidig vil selskabet i løbet af de kommende måneder og år begynde at lukke ned for det gamle 3G-net.

”Vi er en 140 år gammel virksomhed, så vi har en masse legacy-teknologi og legacy-systemer. Der er mange ting, vi faktisk kunne gøre for at forenkle en hel del.”

”Det er meget vigtigt at have end-to-end mål på tværs af organisationen. De kommercielle folk skal have færre produkter og færre services, så it-folkene rent faktisk kan nedlægge og forenkle deres it-systemer. Hvad angår transformationen, hænger alt faktisk sammen.”

Betyder digitalisering og forenkling jeres portefølje, at I skal være færre folk?

”Vi skal opbygge stærke robot- og AI-løsninger til at forankre TDC Net i 21. århundrede. I dag tager det 20 minutter for en medarbejder at behandle en fiberbestilling. Hvis vi kan automatisere en del af processen, kan medarbejdernes tid bruges på mere værdifulde opgaver som kundetilfredshed.”

”Måske får vi brug for færre folk i fremtiden. Det handler ikke kun om afskedigelser, men også om at kunne håndtere, når medarbejdere med ekspertise i legacy-systemer går på pension om et par år.”

Vil tage år

Hvad er tidshorisonten for transformationsprocessen, som du har skudt i gang nu?

”Det kommer til at tage tid og små inkrementelle skridt måned for måned, men jeg vil sige, at om tre-fire år vil vi have et langt mere automatiseret, mere kundefokuseret og mere simplificeret TDC Net.”

”Infrastrukturforretning er en langsigtet investering. Det er ikke en startup, så transformationscyklussen er lang. Til gengæld bygger vi fremtidens infrastruktur. I det billede er tre år ikke lang tid.”

Hvor stor en investering er der tale om, når det kommer til transformationen?

”Det ved vi ikke endnu, men det, jeg kan sige, er, at vi i dag investerer 40 pct. af vores omsætning i at opbygge den digitale infrastruktur i Danmark. Så vi er et selskab, der er vant til at investere, og vores ejere støtter os i at gennemføre transformationen og opgradere den digitale infrastruktur på den lange bane.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også