ITWatch

BEC's organisationsændring betyder farvel til hver tredje leder: "Mere kode og mindre Powerpoint"

Datacentralens massive forandringer betyder farvel til en række stillinger for at sikre, at det bliver lettere at være medarbejder. Der lægges op til mere selvbestemmelse og færre præsentationer. "Min egen interne overskrift er mere kode og mindre Powerpoint," siger topchef Jesper Nielsen.

Foto: PR/BEC

Det skal kort og godt være lettere at være medarbejder i datacentralen BEC, der tirsdag annoncerede en omfattende ændring af både organisationen og arbejdsmetoderne, samt en opgradering af strategien.

"Min egen interne overskrift er mere kode og mindre Powerpoint. Hvordan gør vi det nemmere at lave finansielle teknologiske løsninger til kunderne? Det er det, der driver det her. Så skal vi sørge for, at der er de rette kompetencer til de rette projekter i pengeinstitutterne og BEC, og medarbejderne skal have det rette mandat," siger adm. direktør Jesper Nielsen.

Han kom til i oktober og har arbejdet intenst med projektet de seneste tre måneders tid. Og nu er han altså klar med lanceringen, hvor organisationen frem til maj skal omstilles. I samme ombæring nedlægges en tredjedel af lederstillingerne, og de berørte tilbydes nye jobs.

"Vi skal have fokus på at skabe kvalitet i hastigheden og udviklingen. Det er alfa og omega," siger han.

Er det blevet for svært at udvikle?

"Nogle gange kan det med de bedste intentioner blive for kompliceret. Man opbygger flere lag og laver en organisation, som fylder lidt for meget. Så bliver der brugt meget tid på at snakke og koordinere, og det skal der med jævne mellemrum ryddes op i," siger Jesper Nielsen.

Han fortæller, at medarbejderantallet rundt regnet er fordoblet over de senere år.

"Vi er vokset ud af egen krop, og så har der være nogle strukturer, hvor der så er bygget nye og agile strukturer ovenpå. Nu klipper vi lidt strenge, så medarbejderne står mere entydigt og frit," siger han.

"Det er mere end en forårsrengøring. Det er en gennemgribende strukturændring og en ny måde at arbejde på."

Lederstillinger forsvinder

Imidlertid er BEC's nye organisationsændring hverken den første eller sidste i erhvervslivet, hvor en simplere struktur og arbejdsgang er nøgleordene. Åbenlyst lykkes det ikke for alle, men Jesper Nielsen føler sig overbevist om, at denne ændring vil gøre det lettere at være medarbejder i BEC.

"Konkret fjerner vi nogle ledelseslag, og der bliver en tredjedel færre ledelsesroller i BEC. Vi fjerner to lag af governance mellem bankerne og BEC, så jeg er ret sikker på, vi får en mere simpel struktur. Så er spørgsmålet, om vi bliver gode nok til at udnytte det? Det kommer vi til at holde at stenhårdt fokus på," siger han.

Governance-lagene mellem BEC og bankerne vil betyde, at bankernes repræsentanter har bredere handlemuligheder.

"Det bliver lettere at lave leverancer, uden man skal gå bodsgang i to eller tre styregrupper og fire forskellige fora - og i øvrigt lave præsentationer og opfølgninger flere forskellige steder. Det er noget af det, vi forsimpler væsentligt. Jeg er ret sikker på, det bliver nemmere at være medarbejder i BEC," siger Jesper Nielsen.

Om bankernes repræsentanter skal flere eller færre timer er endnu ikke helt klart. Men de skal være klar til at tage beslutninger.

"Hvis alle skal hjem og spørge, så kan det godt være, vores formelle governance er blevet mere enkel, men det er det så ikke i virkeligheden. Så når vi sætter bankerne sammen, så skal deres repræsentanter også kunne både stikke og bekende i de projekter," siger Jesper Nielsen.

Chefer på øverste niveau har takket nej

Medarbejderne har overordnet set været positive indtil videre, og de inputs, der er givet, skal der arbejdes med i de næste seks uger. Lederne, der mister posten som chef, vil som udgangspunkt blive tilbudt at blive i koncernen.

"Nogle vil sige nej tak til at fortsætte i BEC, hvis de ikke kan se sig selv i ikke at skulle være chefer fremadrettet. Så siger vi pænt farvel til hinanden. Men min forventning er, at de fleste gerne vil blive om bord og at vi sammen kan finde nye roller. Der er ikke nogen, der bliver tvunget ud," siger Jesper Nielsen.

I den øverste ledelse af BEC er der oprettet en stilling som viceadm. direktør, som Lars Malmbjerg indtager. Derudover siger Rune Karl Petersen, der er direktør for Development – Personal & Business Banking, og Jesper Baltzer Frederiksen, direktør for Strategy & Performance, farvel, når den nye organisation træder i kraft tredje maj.

"De er blevet tilbudt jobs, men har takket nej. Der skal lyde en stor tak til dem for både indsatsen indtil videre, og måden de har håndteret det på," siger Jesper Nielsen.

I pressemeddelelsen, der blev sendt ud tirsdag, lyder det, at hvis man kan se sig selv i organisationen, så vil der være gode karrieremuligheder. Men det kræver også, at man eventuelt kan acceptere en ny rolle.

"Det er klart, at når der er færre ledelsesstillinger, men man insisterer på at arbejde med ledelse, så kan det ikke lade sig gøre. Vi tager dialoger med de enkelte, og vi har super mange dygtige medarbejdere, men det er klart, at når vi forenkler strukturen, så vil der være nogen, der ikke kan se sig selv i det. Men vi ønsker for så vidt, at alle kan blive om bord," siger Jesper Nielsen.

Han fastholder, at det ikke er en spareøvelse, og hvis nogle skal gå til et lavere løntrin, vil der findes en konkret løsning, så der ikke opleves dramatiske ændringer.

Et skridt ind i en ny fremtid

Jesper Nielsen kom som nævnt til i oktober, og forinden havde han en meget lang erfaring i Danske Bank, hvor han en overgang var vikarierende adm. direktør. Han fortæller, at han har glædet sig til at præsentere løsningen.

"Jeg har personlig erfaring med at præsentere væsentligt værre ting, og her har vi en løsning, der peger frem. Nu skal den stå sin prøve," siger han.

I lanceringen er der lagt vægt på, at BEC har gjort et godt stykke arbejde i mange år.

"BEC har rigtig mange super positive ting - der er dygtige medarbejdere, stærke ejere som vil investere, gode projekter, og så er vi i vækst. Der er en masser af ting at bygge videre på. Så jeg ser det mere, som at vi nu tager det næste skridt om at passe ind i en ny fremtid. Der er ting, vi skal gøre bedre, men der er også ting, vi gør fremragende, og det fortsætter vi med at gøre," siger Jesper Nielsen.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch.)

It-leverandør til banker foretager gennemgribende ændring af organisationen  

Fintech-selskabs overtagelse af norsk virksomhed kræver flere nye aktier end ventet 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs