ITWatch

Erenbjerg kan blive den sidste TDC-topchef

Nyhedsanalyse: TDC er midt i den omfattende opsplitning, der vil forandre selskabet for altid. Det helt store spørgsmål er derfor, hvad TDC fremover skal med en adm. direktør efter Pernille Erenbjerg. En fremtidig topchef vil få en afviklingsrolle.

Foto: Ritzau Scanpix/Uffe Weng

Pernille Erenbjerg kan vise sig at blive den sidste adm. direktør for TDC. I hvert tilfælde når man taler om en TDC-boss, der står i spidsen for et magtfuldt dominerende teleselskab og som kan vise vejen for samtlige godt 8000 medarbejdere.  

TDC lægger i dag linjerne til fremtidens selskab med oprettelsen af to divisioner, OpCo med kunderne og NetCo med netværk. Og med hver sin topchef.

Yousee-chef Jaap Postma kommer til at stå i spidsen for OpCo. Andreas Pfisterer får ansvaret for NetCo.

Det store spørgsmål er derfor, hvad en adm. direktør skal lave fremover, for det er ingen hemmelighed, at TDC's overordnede plan er, at de to dele skal fungere selvstændigt uafhængigt af hinanden.

Pernille Erenbjerg, der er en vellidt topchef for TDC, har en fortid som finansdirektør i selskabet og har samarbejdet med alle topledere af betydning i selskabet inklusive Henrik Poulsen og Carsten Dilling. Hun har meldt sin afgang, men har sagt ja til at tage posten året ud.

Rent juridisk vil TDC være et samlet A/S i lang tid endnu, man splitter ikke bare et selskab op i to på kort tid.

Men hvad skal der ske, efter Pernille Erenbjerg har forladt selskabet? Det korte svar er, at TDC skal have en ny topchef, for det er det signal, TDCs formand har sendt.

Afviklingspost

Men det helt store spørgsmål bliver, hvilken direktørpost der vil være i udbud. Med opsplitningen af selskabet ser alt ud til, at det bliver en afviklingspost – milevidt fra den power, der har ligget i at tegne et C25-selskab i den helt store liga.

Det er svært at se, hvilke funktioner der vil ligge forankret i en stilling som adm. direktør, når man reelt har at gøre med to enheder, der pludselig kommer til at arbejde ud fra to forskellige strategier.

Man kan kort sagt sige, at TDC's kundevendte enhed, OpCo, vil blive en kunde på TDC's netværk, NetCo, men at den kundevendte del af forretningen lige så godt at gøre brug af andre netværk i Danmark.

Tilbage vil ligge it-systemer og andre tværgående funktioner, der er så sammenfiltret i TDC, at det nok skal blive underholdende at filtre ud fra hinanden.

Desuden ligger der en stribe fælles funktioner for koncernøkonomiske, juridiske og regulatoriske afdelinger samt andre enheder i TDC´s fælles virksomhed, som skal deles op, hvis opsplitningen skal gennemføres.

Det vil tage mange måneder at gennemføre denne opsplitning og det bliver den proces, den nye topchef skal være chef for. Det vil nu og her blive en magtfuld post, men som på sigt bliver en afvikling.

Ikke den mest attraktive post.

Til gengæld kommer poweren i selskabet til at ligge hos Postma og Pfisterer, der kommer til at stå for den nye strategi fremadrettet. I spidsen for to forskellige selskaber.

De enkelte enheders frihed vil dog være begrænset i den tid, det tager at splitte selskabet. Indtil opslitningen er sket it-mæssigt, juridisk og finansielt, vil TDC´s øverste ledelse agere ledvogter for deres gøren og laden.

 

Hollænder stiger i graderne i TDC 

Stor organisationsændring i TDC: Koncerndirektør stopper  

Mere fra ITWatch

Klumme: Den grønne it-bølge risikerer at kvæles af krisen

Regeringen har grønne ambitioner – også på det digitale område. Men vil historien gentage sig, og vil de grønne it-drømme drukne i et excel-arks kolonner, spørger Christian Hannibal, director for tech, media and finance i Rud Pedersen Public Affairs, i denne klumme.

Svensk Mobilepay-konkurrent lurer på nordisk sats

Direktøren for svenske Swish, der sidste år endte uden for fællesskabet mellem danske Mobilepay, norske Vipps og finske Pivo, antyder, at betalingstjenesten kan være på vej med en anden nordisk satsning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs