Ung iværksætter drøner rundt på det jyske vejnet for at sælge forenings-app

Flere aftener om ugen kører iværksætteren Emil Købstrup Zakarias landevejene tynde i Nord- og Midtjylland. Sammen med tre andre har han udviklet appen Minforening, og for at øge kendskabet opsøger han aften efter aften de mange foreninger, der ligger spredt i det jyske.
Da ITWatch møder den 23-årige iværksætter på sit kontor i Aalborg, har han dagen inden været nordpå i Hjørring for at tale med en fodboldafdeling, og samme aften skal han først til Serritslev for derefter at dreje 180 grader mod syd til en forening ved Randers.
"Folk er frivillige, og derfor kan vi ikke skubbe til deres tider. Så vi tilpasser os," fortæller han med henvisning til, at det ofte er i tidsrummet 18-20, at møderne med foreningerne finder sted.
Har tilhørt TDC
Emil Købstrup Zakarias studerer egentlig organisationsstrategi på Aalborg Universitet, men har et praktiksemester i øjeblikket og bruger størstedelen af sin tid på Minforening, som skal lette arbejdsgangene i landets foreninger. Siden 1. september har selskabet haft kontor hos iværksætterfællesskabet Startupworks i Aalborg, og han får ikke løn for anstrengelserne - det er nogle helt andre ting, der driver værket.
"Jeg elsker at sidde med rugbrødsarbejdet. Når man er ung, har man ikke nogen familie, man skal hjem til, så man kan nemt bruge 50-60 timer om ugen, uden at det sker på bekostning af noget andet. Det er i denne alder, at man har chancen for at gøre det, så det handler om at drive nogle projekter i gang," forklarer han.
Kontoret er sparsomt indrettet med et bord, to computere og et køleskab i hjørnet. Oven på køleskabet ligger der en pakke rugbrød, og på gulvet står en kasse med tomme ølflasker. Lokalerne i midten af Aalborg har tidligere tilhørt TDC, men for nylig flyttede Startupworks ind, fordi fællesskabet var vokset for stort til kun at være på Aalborghus Slot, hvor det har haft til huse de sidste to år.
Det er ikke tilfældigt, at Emil Købstrup Zakarias har kastet sig over en app til foreningslivet. Han har selv stiftet en basketballforening og tilbragte meget tid i den lokale idrætsforening i barndomsbyen Vrå, da han var yngre.
"Problemstillingen har været, at det tager en masse tid at få styr på det praktiske i foreningerne, og det har vi villet finde en løsning på," siger han.
20 fodboldklubber på appen
Appen Minforening har til formål at skabe overblik. Eksempelvis ved at en træner kan indkalde folk til træning og holde styr på, hvem der kan komme. Den har været på gaden i diverse app-stores siden april, men er stadig under udvikling. Når en ny forening skal tilmeldes, kræver det, at Emil Købstrup Zakarias eller en af de andre holder en workshop med trænerne, så de kan lære funktionerne at kende.
"Den proces er på nuværende tidspunkt ekstremt langtrukken, så vi prøver at digitalisere den og kommer forhåbentligt med et bud i starten af december."
Samtidig er det også en udfordring, at foreningerne i sagens natur laver forskellige ting. Nogle bruger mest tid på at spille fodbold, mens andre dyrker alternative sportsgrene, og det stiller forskellige krav til appens indhold.
"Vi har 20 fodboldforeninger med på appen nu, så den del af foreningslivet kender vi til. Men vi fik pludselig en havkajakforening ind, og der stod vi lidt mere på bar bund," siger Emil Købstrup Zakarias.
"Her var en problemstilling, at de har et begrænset antal kajakker. Det ville vi gerne understøtte, og derfor lavede vi en funktion i appen, hvor man kan sætte et maksimum i antallet af deltagere."
Det er gratis for foreningerne at bruge appen, så i øjeblikket er det en af stifterne, Peter Vilgaard Larsen, som af egen lomme finansierer driften. På sigt skal finansieringen komme fra reklamer for lokale virksomheder, som gerne vil markere sig i et lokalsamfund. Eksempelvis har Sparekassen Vendsyssel købt adgang til at få vist sit logo for foreningerne i Region Nordjylland, men kun i tre sekunder ad gangen og med tre timers mellemrum, understreger Emil Købstrup Zakarias.
"Vi vil ikke kannibalisere vores app ved at plastre den til med reklamer," siger han.
Dejlige mennesker
Hos Startupworks er der stor forskel på, hvor langt iværksætterne er med deres virksomheder. Nogle kan leve af det, men der er Min Forening ikke endnu. Ifølge Emil Købstrup Zakarias er det ikke planen, at virksomheden lige foreløbig skal have en pengemand ind.
"Det er typisk sådan, at en storinvestor skal have sine penge igen 10-50 gangen inden for nogle år. Vi tror på den langsigtede plan, særligt når man har med foreningslivet at gøre. Foreningerne er førsteprioritet, og det perspektiv vinder på den lange bane," siger han.
"Vi vil naturligvis gerne skabe en sund forretning, men vi er lidt filantropiske. Vi er ikke ude på at skulle hive en masse cash ud."
For få en plads hos Startupworks skal man dels arbejde på en teknologisk platform og dels kunne skalere sit produkt. Og Emil Købstrup Zakarias har da også store ambitioner, hvis man ser to år frem i tiden.
"Da er vi repræsenteret i alle landets foreninger og på vej udover grænserne. Vi bruger meget tid i øjeblikket på at skabe nogle gode vibes derude, og det kommer vi til at vinde på. Vi snakker foreningernes sprog, lytter til dem og tilpasser hele tiden appen."
Hvor får du energien til at blive ved med at køre ud hos foreningerne aften efter aften?
"Det lyder underligt, men foreningsfolk er dejlige mennesker at beskæftige sig med. Det er folk med overskud, så det er dejligt at komme ud til dem. Man snakker deres sprog og ved, hvilke problemer de sidder med, så det tærer ikke rigtig på en. Og så er det fleksibelt at arbejde med startups. Hvis jeg er ude til klokken 23, så kan jeg gå to timer midt på dagen, hvis jeg skal ordne noget."
Aalborg-klynge sætter startups uden for hovedstaden på landkortet
Iværksætterfællesskab på slot udvider til nye lokaler i midten af Aalborg